Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 06:59 CET

  Bosna i Hercegovina

  Kanton Sarajevo prvi ispoštovao presudu Sejdić-Finci

  FOTO: Midhat Poturović
  FOTO: Midhat Poturović
  Skupština Kantona Sarajevo u srijedu je jednoglasno usvojila amandmane kojima se usklađuje Ustav ovog kantona sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Kanton Sarajevo je, tako, prvi u Bosni i Hercegovini koji će ustavnim odredbama omogućiti provedbu presude Suda u Strazburu, a na potezu su i ostalih devet kantonalnih skupština, zatim entiteti, pa država. To praktično znači da se mora izmijeniti još 12 ustava da bi “ostali” bili ravnopravni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

  Iako je Evropska unija dala toj državi rok da do polovine godine presudu provede, s obzirom na sadašnju političku situaciju i potpunu nezainteresovanost tamošnjih političara da stvari pomjere sa “mrtve tačke”, teško je povjerovati da će uslov i biti ispunjen.

  „Konstatujem da je Skupština usvojila amandmane. Amandmani na Ustav Kantona Sarajevo stupaju na snagu noćas u ponoć.“

  Ovim činom je Kanton Sarajevo prvi u Bosni i Hercegovini omogućio provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci. To praktično znači da će poslanici koji se izjašnjavaju kao “ostali” moći formirati svoj klub, pod uslovom da se najmanje jedan od njih tako izjašnjava. Istovremeno će u rukovodstvo, među dva postojeća zamjenika iz reda konstitutivnih naroda, ući još jedan - treći, koji će predstaviti kategoriju “ostalih”.

  Jakob Finci, koji je tužio Bosnu i Hercegovini u Strazburu jer je Jevrejima onemogućeno da se kandiduju za Dom naroda državnog parlamenta i za člana Predsjedništva BiH, za naš radio o odluci Kantonalne skupštine kaže:

  „Kanton Sarajevo je postao lokomotiva u pokretu da BiH napokon prestane kršiti ljudska prava, i u praksi je implementirao odluku Sejdić i Finci i prije promjene državnog ustava onako kako nam je naložio Sud u Strazburu. Mislim da se na ovaj način pokazuje i dokazuje da je u praksi moguće bez problema implementirati ovu odluku i da probleme stvaraju samo politički lideri koji uz to žele da postignu i neke nove, druge ciljeve, a ne samo da urade ono što im je sud naložio.“     

  Svi oni koji se izjašnjavaju kao ostali, od ponoći će biti ravnopravni sa pripadnicima konstitutivnih naroda jedino u Kantonu Sarajevo. Prema riječima poslanika u sarajevskoj Kantonalnoj skupštini Muje Hodžića, to je još jedan od apsurda u Bosni i Hercegovini.

  „Moja ravnopravnost na koju se naviknem prestaje da važi na Vracama, u Vojkovićima, Kobiljači, na izlazu iz Ilijaša - tamo gdje završavaju granice Kantona Sarajevo“, kaže Hodžić.

  „Došli smo do 2013., a tek sad neki dijelovi BiH počinju implementirati nešto što smo trebali daleko ranije napraviti i što nas čini jedinom zemljom u Evropi koja diskriminira vlastite građane“, navodi Jakob Finci.

  Korak za "preslikavanje"

  Nakon Kantona Sarajevo, na potezu su i ostalih devet kantonalnih skupština, zatim entiteti, pa država. To praktično znači da se mora izmijeniti još 12 ustava da bi “ostali” bili ravnopravni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Upravo to očekuju i u Vijeću Evrope. Njihova šefica kancelarije u BiH Mary Ann Hennessey poručuje:
  Jakob Finci i Dervo SejdićJakob Finci i Dervo Sejdić
  x
  Jakob Finci i Dervo Sejdić
  Jakob Finci i Dervo Sejdić

  „Ovo je istorijski trenutak za Kanton Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu. Napravili ste važan iskorak od politike isključivosti, ekskluziviteta i diskriminacije, barem u etničkom smislu. Istina je - preduzeli ste važan korak. I to je onaj korak koji bi trebali „preslikati“ svi parlamenti u ovoj zemlji, počevši od Parlamenta BiH.“

  No, kako navodi Dervo Sejdić, koji je sa Jakobom Fincijem tužio BiH, bez međunarodne zajednice teško da će presuda biti provedena. Tim prije jer se na to čeka već četvrtu godinu.

  „Mislim da, oslanjajući se na domaće političke elite, će vrlo, vrlo teško to ići. Oni će to koristiti, kao što i koriste, za svoje svakodnevne političke konfrontacije, odnosno pridobivanje etničkog kontigenta ili povećanje broja glasača u tom pravcu“, smatra Sejdić.  

  Ustav Bosne i Hercegovine, odnosno ustavi kantona i entiteta ne priznaju kategoriju “ostalih”, tj. svih onih koji nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda. Pored njih, diskriminisani su i Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj, odnosno Srbi u Federaciji BiH, jer ni oni ne mogu biti birani u Dom naroda državnog parlamenta i Predsjedništvo BiH.

  Zbog toga, kako navodi Suad Kurtćehajić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, u cijelosti treba mijenjati Ustav, kojeg je aminovala međunarodna zajednica 1995.

  „Tu se može vidjeti da je nešto što je nastalo u Dejtonu u tih 20 dana daleko od svetog slova, odnosno da sadrži brojne greške. Sigruno je da je proces Bosne prema Evropi vrlo značajan jer će onda Evropa sigurno htjeti da demokratiju u Bosni usaglasi sa svojim tekovinama, a naša ustavna rješenja su u mnogim stvarima proturječna i ne odgovaraju tim zahtjevima i onda će se, po mom mišljenju, step by step ići uvezivanju BiH“, kaže on.

  BiH do sredine ove godine mora u potpunosti provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava. I ne samo to. To je najbitniji uslov da zemlja može aplicirati za članstvo u Evropsku uniju. Njene članice su zaprijetile ovdašnjim političarima da neće priznati ni izbore 2014. ukoliko se odluka ne provede. No, znajući njih i sve rokove koji su im davani, a nisu ispunjeni, nije teško zaključiti da im ni prijetnja ništa ne može, ali i da će “ostali” i dalje ravnopravni ostati u Kantonu Sarajevu, odnosno na oko 4,8 % teritorije države.

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: fred Grad: usa
  31.01.2013 13:14
  Odluka kantona ASarajevo je pozitivan pomak ali mu ne treba dodavati nikakve epitete velicine, jer upotreba termina "ostali" kao i "gradjanji koji se ne izjasnjavaju pripadnicima konstitutivnih naroda", je ono sto automatski dijeli gradjane Bosne i Hercegovine, a kada se dijele znaci da nisu jednki ili da su razliciti.
  Takva razlicitost nije kategorija koja asocirati na demokratiju. To je osnovni problem bosanskohercegovacke stvarnosti. Rjesenje je vrlo jednostavno; UKIDANJE KOSTITUTIVNOSTI NARODA I UVODJENJE KONSTITUTIVNOSTI GRADJANA. Sve ostalo je "okruglo, pa na cose", a USTAV ne moze da trpi poluodredbe i formulacije koje odredjuju nejednakost.
  Odgovor

  Ime: Stanko
  02.02.2013 19:30
  i sta ce sad da dodik i njegovi iz etnicki ociscene banja luke i rs i okruga banja luke da kaze za sarajevo....opet ce recu turci ovo turci ono...ali mi znamo da je Srajevo najbolji i najefikasniji grad BiH...EU a i svjet ovo treba nagraditi
  Odgovor

  Ime: Boris
  02.02.2013 19:27
  pravi i najbolji BiH grad...od pocetka do kraja....i za vrjeme rata isto je bilo ....postovali su sve nacije i narode i ovo je dokaz...nikad nijedna crkva niti katedrala niti sinangogu nije srusena od pripadnika Armije BiH...Nebolevu nagaradu za mir treba dobiti Srajevo i njigovi gradjani...Zivjelo Sarajevo i RBIH

  Ime: Sana
  31.01.2013 08:31
  ,,Tu se može vidjeti da je nešto što je nastalo u Dejtonu ...daleko od svetog slova..."kaže Suad K.Suad misli na sveto slovo što se zove entitet.To je za njega najveća greška,jer je ona dokaz da nije bilo sve kako se želi prikazati.Pa bi,,pik ponovo"u Dejton.A za to vrijeme svijet nas zaboravlja i ,,otresa"sa rukava kao trun ludila.Sejdić i Finci su NARODI,a ne greška kako su u Sarajevu htjeli posmatrati.Sarajevo,vidi cinizma,odmah ,,sprovelo u djelo"Odluku suda u Strazburu.Da pokaže širinu srca,onog srca koje je izgubilo kad je dozvolilo da mu obraz čuva onaj ko nije imao srca.Imao je samo želju za osvetom,pa koliko košta da košta.Plaćali su svi,a onaj što nas je zadužio ostavio nam dugovanje duže od naših života.Sreća je samo što Sarajevo nije cio svijet i što je pokazalo da nije bajka već surova čaršija kao uostalom cio Balkan.Ni gora,ni bolja,samo malo luđa jer je dozvolila da ludilo proključa u njenom loncu.Ludilo i dalje traje i ogleda se u kantonima kojih je,,bezbroj"a oni imaju svoje ustrojstvo državice kao prokleta avlija.Pa srećno bilo Sejdiću i Finciju .
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  31.01.2013 13:26
  "sana", nemam vecih primjedbi na literalni sastav, mada je rijec o konkretnom problemu koji je potrebno rijesiti, pa ako imas ozbiljnih primjedbi na prilog DZ.Kurbegovic ili tekst prihvacenog rjesenja od strane sarajevskog kantona, molim te objasni svoje aluzije i insinuacije o "sarajevskom cinizmu".
  Ujedno koristim priliku da kazem "JASARU" da, svaki zakonski akt nize organizacione jedinice u drzavi, mora biti usaglasen sa osnovnim zakonima drzave. Ustav je, valjda, najvisi zakonodavni akt jedne drzave i temelj njene drzavnosti. Dalji slijed je logican.
  ,
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  31.01.2013 15:28
  fred @
  Da li sam ja rekao rekao nesto suprotno u mom komentaru,Fred ?
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  31.01.2013 20:04
  "Jasare", odluku Medjunarodnog suda za ljudska prava MORA implementirati DRZAVA BiH. Kantoni i entiteti moraju uskalditi svoja akta sa USTAVOM drzave. Ne mogu kantoni i entiteti donosti ustavna rjesenja koja ce se nakon toga ugraditi u ustav. SUD ne zanima teritorijsalno uredjenje BiH. On se obraca DRZAVI.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  31.01.2013 23:20
  fred @
  Znam to fred . Medjutim,posto drzava (Drzavni oarlament)ne zeli da implementira tu odluku,Kanton Sarajevo je odlucio da prvi pocne sa implementacijom .I nije tacno da Kantoni moraju da usklade svoja akta sa Ustavom drzave.Oni svoje Ustave moraju uskladiti sa presudom Evropskog suda. Da oni (Kantoni)nemaju prava na samostalno uskladjivanje,nebi oni to ni cinili . Uostalom,to lijepo pise na samom pocetku teksta. Uskladjivanje Kantonalnog Ustava sa presudom Evropskog suda za ljudska prava.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  31.01.2013 15:18
  Dzenani Karabegovic iskreno izvinjenje za pogresno upisano prezime. Greska naknadno uocena.
  Lijep pozdrav!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  31.01.2013 11:51
  Sana@
  Ne razumijem te Sana ! Sta je sporno u sprovodjenju odluke "Sejdic-Finci" od strane Skupstine Kantona Sarajevo ? Smatram da je Kanton Sarajevo i trebao da pokaze ostalima put izlaska iz te vjestacki stvorene krize. Podsjecam,opstrukcije nisu dolazile od Kantona,vec od entitetskih vlada,koje i danas traju. Ipak je ovo jedan dobar gest,i treba ga pozdraviti,a ne docekivati na noz .
  Odgovor

  Ime: Sana
  31.01.2013 15:19
  Da,Jašar,ne razumijete me čim niste uočili da se divim gesti Sarajeva.A divim se.Lijepo je što je Sarajevo,bar pod pritiskom Suda,izašlo za trenutak iz svog unitarizma.Za mene je Sarajevo bilo simbol BiH,kao Sjevernjača za izgubljenog putnika.A prevarilo me.Svoje razočarenje ne mogu ničim prikriti,ni kad se nepovratno udaljim od Sarajeva.Hvala na korektnoj komunikaciji :)

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.01.2013 23:33
  Sad se gospoda Sejdic i Finci mogu kandidirati za pretsjednistvo BiH.
  Odgovor

  Ime: Eimen
  01.02.2013 03:46
  Pored Jugoslovena Ganica nemaju sansi.

  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  30.01.2013 22:48
  Odavno nisam pročitao neki " pozitivan tekst "... Sve čestitke za skupštinu KS, mogli ste to i malo ranije uradit'... al' u svakom slučaju bolje ikad nego nikad... Još jednom čestitam članovima skupštine što su imali snage da prevaziđu neke sitnostranačke interese i da konačno bar neko u BiH uradi nešto i za obične građane ove zemlje koji samo žele da pošteno zarade svoj hljeb i da budu jednakopravni članovi jedne demokratske zajednice koja se zove Evropa...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  31.01.2013 14:22
  Nisi valjda zaboravio da se RS, odmah iza odluke suda za ljudska prava pocela zalagati da skupstina BH usvoji i promjenu ustava u ovom dijelu "Sejdic Finci", ali pojedine partije to koce i zele kroz promjenu ovog dijela ustava da "proguraju" i nehe druge stvari.
  Za RS presuda Sejdic Finci nije nikad prestavljala problem.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  31.01.2013 19:57
  Tacno je da je Medjunarodni sud za ljudska prava u Strazburu odlucio u premetu "Sejdic i Finci" kako je vec odlucio I nalozio BiH da tu odluku implementira. To nitko niti pokusava negirati. Problem je, sto su samo ta dvojica drzavljana, tuzila BiH zbog krsenja ljudskih prava. Bilo koji gradjanin, koji nije pripadnik "Konstitutivnih" naroda ce jednako tako dobiti spor na Sudu za ljudska prava I gdje smo tada? Pojedinacno uskladjivati Ustav sa svakom novom odlukom suda? "Konstitutivni" nastoje tek "pro forme" zadovoljiti sud, znajuci da ce svako drugacije definisanje ljudskih prava biti vlastita eliminacija iz privilegija, a privilegije za jednoga su automatski uskracivanje istih takvih privilegija za druge. Nastranu to sto je i "dejtonski ustav" pun nedosljednosti, nelogicnosti, pa ako hocete i krivac za sadasnje stanje i stanje ljusdkih prava u BiH.
  Ustav zemlje ne znaci knigu u nekoliko tomova. Ustav se pise na nekoliko listova papira. Ustavom se uredjuju principi i polazne odredbe za uredjenje drzave i odnosa u drzavi. Utvrdjuju polazna i isnovna prava pojedinaca jednaka za svakoga i bez izuzetaka, kao pravo na zivot, slobodu, rad, obrazovanje,socijalnu izdravstvenu zastitu, pravnu sigurnost i mnoga druga licna i kolektivna prava, kao sto su djeca, zene, mladi, stari, penzioneri, ,,,,,Sve ostalo se uredjuje zakonima koji su suglasnosti sa ustavom i proisticu iz ustava. Pojedina pitanja se mogu detaljnije objasniti i regulisati amandmanima
  Toga su svjesni sadasnji politicari i zbog toga ne zele dosljednu primjenu odluke "Sejdic i Finci". U RS pokusavaju nadmudriti sud i druge. Zbog toga nije nikada donijela akta o provodjenju odluke suda, jer je sigurno da RS ima sve poluge vlasti da ljudska prava rijesi u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. cime bi bili automatski oslobodjeni odluke "Sejdic i Finci". Poturanje kukavicijih jaja nece donijeti zeljene rezultate i sve vise lici na prodaju magle. Medjunarodna zajednica je svjesna toga i ne cini nista da prodavace magle sankcionise vjerujuci u dogovor vise nego u nametnuta rjesenja. Cak i losa dogovorena rjesenja su bolja od nametnutih. Dogovorena ce, barem nekolicina, postovati, a protiv nametnutih ce se udruziti svi.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  31.01.2013 15:34
  Ako je to istina sto pricas,zasto Parlament rs-a nije izglasao tu odluku ? Jel' opet Sarajevo krivo ?
  Odgovor

  Ime: Mario
  02.02.2013 19:35
  polazna i osnovna prava pojedinaca jednaka za svakoga i bez izuzetaka, kao pravo na zivot, slobodu, rad, obrazovanje,socijalnu izdravstvenu zastitu, pravnu sigurnost i mnoga druga licna i kolektivna prava, kao sto su djeca, zene, mladi, stari, penzioneri, ,,,smo imali u ustavu RBiH...to nam je oduzeto u dajtonu kad su nam napravili od drzave getoisticke okruznice kao genocidnu RS i etnicke kantone i fedaracije ....samo gradjansku drzavu trazimo bez okova fasisticki napravljeni nacio uprava
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  31.01.2013 23:36
  Treba se naci skupstinska vecina u BH da bi se ustav u tom dijelu promijenuo. RS nema vecinu u skupstini, pa tako i ne moze donijeti validnu odluku. Entitetska odluka ne znaci nista i na osnovu nje se ne moze ustav promijenuti. Tako i ova odluka kantona Sarajevo nema nikakv efekat osim psiholoskog. Sto se tice resavanja odluke "Sejdic Finci", sve ostaje isto, problem je i dalje nerijesen. Zasto? Odluci sam.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  01.02.2013 08:19
  Anonimni@
  Nije tacna konstatacija da entitetska odluka ne znaci nista.Itekako znaci. U Skupstini rs-a imaju apsolutnu vecinu i odluku mogu implementirati sutra.Ako se ima dobre volje.Kada bi rs ucinio to sto se trazi,Federacija bi bila prinudjena da ucini isto.Medjutim oligarsi koji vladaju u BiH ne zele da implementiraju tu odluku,jer onda gube mnogo od svojih privilegija,padaju u vodu njihova tri "tora"u kojima suvereno vladaju.Oni jednostavno ne zele da im drugi i drugaciji ometaju njihovo dugogodisnje suvereno vladanje svojim zaokruzenim teroitorijama . To je jedini razlog njihovog odbijanja da implementiraju odluku Suda u Strasburu !
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.