Dostupni linkovi

Kandić: Ostajem pri svim navodima o Dikoviću


Nataša Kandić pred zgradom Prvog osnovnog suda
Nataša Kandić pred zgradom Prvog osnovnog suda

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i doskorašnja izvršna direktorka te organizacije Nataša Kandić saslušana je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po tužbi koju je protiv nje podneo načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Kandić je pred sudom rekla da u potpunosti ostaje pri navodima iznetim u dosijeu ”Ljubiša Diković”, u kome se, kako je Fond ranije naveo, "iznose činjenice o postupanju Dikovića, nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade, tokom rata na Kosovu i u BiH, kao i dokazi haškog Tribunala o počinjenim ratnim zločinima u njegovoj zoni odgovornosti".

U dosijeu stoji i da je 37. Motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja. Zbog tih optužbi, Diković je, u parničnom postupku, tužio Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo od kojih traži milion dinara odštete zbog „povrede časti i ugleda“.

Kandić je, tokom saslušanja, rekla da ima puno poverenje u dokaze i izjave do kojih je došao Fond, objasnivši da se „Dosije“ zasniva na podacima iz javne baze Haškog tribunala, brojnih razgovora sa oficirma koji su bili u 37. motorizovanoj brigadi, izjavama preživelih i porodica ubijenih, izveštajima medija i podataka sa sajta ministarstva odbrane.

„Vrlo dokumentovano sam, jedan po jedan njihov navod i konstatacije da nije tačno, da je laž, pokazala da je apsolutno sve što je u tom dosijeu izneto tačno, da je provereno savelikim brojem svedoka. Rekla sam da su brojni oficiri, sa kojima smo razgovarali istraživači i ja, u velikom strahu, da general Diković ima jako visoku poziciju, da su vojni organi bezbednosti neke od njih pozivali, da su vršili pritisak, tako da se neki neće usuditi da bilo šta kažu. Ali, mislim da je danas apsolunto pobijena svaka njihova konstatacija ili navod da on nije bio na ovom ili onom mestu“, rekla je Nataša Kandić koja je pred sudom dodala i da su "sve prikupljene podatke vrlo pažljivo analizirali i u trenutku kada je došlo do imenovanja Ljubiše Dikovića na mesto načelnika Generalštaba, smatrali da je obaveza Fonda da upozori javnost i institucije šta se događalo na Kosovu, na prostoru Drenice, gde je potpunu kontrolu imala brigada kojom je komandovao“.

„Apsolutno sam pokazala da jedna takva osoba, jedan takav oficir koji je za vreme rata dopustio da se u njegovoj zoni odgovornosti počine strašni, užasni zločini, oficir koji je 15, 16 godina ćutao o prebacivanju i skrivanju tela sa Kosova u Srbiji, ne zaslužuje da obavlja ni jednu funkciju u vojsci Srbije“

Ljubiša Diković
Ljubiša Diković

Advokat Ljubiše Dikovića, Đuro Čepić, uveren je međutim da svedočenje Nataše Kandić ide u prilog njegovog branjenika. „Naime, ona je u svom iskazu jasno pomenula da je Tužilaštvo za ratne zločine ne jednom, nego više puta vršilo proveru svih navoda, da je saslušano više od 120 svedoka i da je na nesumnjiv i pouzdan način utvrđeno da general Diković nije bio involviran niti u jedan od navodnih ratnih zločina na prostoru Kosmeta“, rekao je Čepić dok Nataša Kandić na to odgovara da je „očito da su postupali po političkim instrukcijama“.

Fond za humanitarno pravo je nedavno predstavio novi Dosije, nazvan „Rudnica“, u kojoj je general Ljubiša Diković naveden kao odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici Rudnica u Raškoj. Tužilac za ratne zločine je tada najavio da će sve iznete tvrdnje biti ispitane, a u Dikovićevu odbranu je stao ministar odbrane Bratislav Gašić koji je navode Fonda nazvao „orkestriranim napadom na Vojsku Srbije“, dok je predsednik države Tomislav Nikolić rekao da "stoji uz generala Dikovića", dodavši kako zna da je to "čestit čovek", te da je siguran da "nije nikakav ratni zločinac".

„Ja očekujem da će general Diković vrlo brzo biti uklonjen sa te pozicije i da će se ovde uspostaviti pravilo da mora da postoji profesionalna vojnička prošlost, potpuno čista“, zaključuje Nataša Kandić.

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković je svoj iskaz u svojstvu tužitelja dao u februaru i tom prilikom negirao navode Fonda iznete u Dosijeu. Svedočenju Nataše Kandić nije prisustvovao jer je, prema navodima njegovog advokata Diković "u zemljama Beneluksa". Naredno ročište je zakazano za 15. septembar.

XS
SM
MD
LG