Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 22:01 CET

  Bosna i Hercegovina

  RS: Kako je slomljen generalni štrajk

  CIPS u Banjaluci na prvi dan štrajka
  CIPS u Banjaluci na prvi dan štrajka
  Generalni štrajk četiri sindikata budžetskih korisnika Republike Srpske (policije, obrazovanja, uprave i pravosuđa) obustavljen je nakon tri dana. Iako su sindikalne vođe danima uvjeravale javnost da štrajk nije propao, od prvog dana je bilo jasno da ništa ne ide kako su sindikalci najavljivali - obustavu rada nije poštovao veliki dio sindikalnog članstva. Iako je vlast vršila ogroman pritisak na zaposlene u javnim službama, odgovornost za pucanje štrajka dio javnosti nalazi u samom sindikatu. Strah od gubitka posla presudio je kod radnika da se opredijele za ili protiv štrajka.
   
  Od prvog dana generalnog štrajka budžetskih korisnika u RS ništa nije išlo kako treba. Zaposleni u upravi se nisu poveli za sindikatom, više od 85 posto radnika u pravosuđu je radilo za vrijeme štrajka, policija je takođe obavljala svoje poslove, a tek poneka škola skratila je čas na 30 minuta. Za tri dana, koliko je trajala takozvana obustava rada, sindikalci su uvjeravali javnost da je štrajk uspio. A onda su proglasili moratorijum na uspješan štrajk.

  „Je li on uspio? Po nama je itekako uspio. Bez obzira na neke tvrdnje s druge strane, bez obzira koliko je policajaca u njemu učestvovalo, štrajk je za nas uspio“, izjavio je predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS Duško Jandrić.

  Zaposleni u obrazovanju, policiji, upravi i pravosuđu odlučili su se na generalni štrajk jer Vlada RS nije uvažila njihov zahtjev za povećanjem cijene rada sa 100 na 110 maraka, kako bi se ublažilo smanjenje plata definisano ekonomskom politikom za ovu godinu. Sve veće socijalno urušavanje ipak nije bilo dovoljan razlog da njihovi sindikati štrajkom ostvare svoja prava. Profesor sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka Đorđe Vuković pronalazi tri ključna razloga za to.

  „Očigledno je da je strah za očuvanje kakve-takve plate i radnog mjesta jači od gnjeva zbog umanjivanja zarade i sve teže socijalne situacije. Drugo, loša organizacija i nepovjerenje u sindikalno vođstvo osujetili su veći odaziv i odlučniju reakciju. Treće, moglo bi se reći što zbog tradicionalnog konformizma i odsustva solidarnosti s ostalim ugroženim kategorijama građana, budžetski korisnici nemaju širu podršku u borbi za ostvarivanje svojih interesa“, navodi Vuković.

  Strah i razjedinjenost

  Da je vlast svim sredstvima minirala generalni štrajk niko ne sumnja - spektar oružja iz kojih se tuklo kretao se od uvođenja Uredbe o minimumu procesa rada tokom štrajka, najavama umanjenja plata, pa sve do direktnih prijetnji smjenama direktora škola koji ne osiguraju redovno izvođenje nastave. Trećeg dana štrajka bilo je sasvim jasno da su sredstva zastrašivanja pogodila metu.
  Osnivni sud na prvi dan štrajkaOsnivni sud na prvi dan štrajka
  x
  Osnivni sud na prvi dan štrajka
  Osnivni sud na prvi dan štrajka

  „Vlada više ne zna šta radi. Ja smatram da je to poništavanje štrajka izraz jedne panične diktature postojećeg establišmenta koji ne vodi računa o ljudima. Svaka vlast, a posebno ova koja vlada u posebno teškim ekonomskim uslovima, čini tu manipulaciju, ali interesantno - ne čini to novcem ili kapitalom, nego čini na osnovu straha. I taj strah jako dobro funkcioniše“, zaključuje profesor sa banjalučkog Filozofskog fakulteta Miodrag Živanović.

  Uz manipulaciju strahom, dobitna kombinacija za vlasti Republike Srpske u slamanju generalnog štrajka jeste stanje u sindikatu.

  „Mislim da je prvo i osnovno razjedinjenost sindikata i nedovoljna uvezanost prvo između sindikata i radnika, a onda između čelnih ljudi sindikata, i na kraju njihova impotencija i nemoć da uspiju nešto konkretno realizovati sa Vladom RS“, smatra novinar portala Buka Dragan Bursać.

  Možda je baš zahvaljujući takvom sindikatu Vlada RS nastupala prilično ležerno tokom generalnog štrajka. I sa velikom sigurnošću da su aduti upravo u njenim rukama.

  „Nismo sretni što su smanjene plate. Nismo sretni što se jedan period, jedan trenutak RS-a izmjestio izvan zakona. Vraćen je u zakon“, kazao je ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

  Ipak, u sukobu sa sindikatom vlast je, po običaju, zaboravila na radnike. Među zaposlenima u obrazovanju, policiji, pravosuđu i upravi veliki je broj onih sa primanjima od 300 do 500 maraka.

  „Čestitam ja sa svoje strane gospodi iz Vlade koja je pobijedila svoj narod prema onome: narod ne valja, promijenite narod“, rekao je šef koordinacionog odbora Sindikata u visokom obrazovanju RS Predrag Miletić.  

  Iako su stavili moratorijum na štrajk, sindikati budžetskih korisnika najavljuju oštru pravnu bitku sa vlastima Republike Srpske u ostvarivanju zakonom garantovanih prava. Pucanje generalnog štrajka, ostvareno najvećim dijelom nedemokratskim sredstvima vlasti, ukazalo je i na izostanak potencijala sindikata, kao i na nespremnost radnika da se bore za sopstvena prava. Profesor Živanović zbog toga nije optimista:

  „Tako da će se i ubuduće, nažalost, događati to da se ta presija straha, taj jedan veliki presing na ljude nastavlja. I mi ćemo, s obzirom na sva događanja, ponovo živjeti naš život kao poniženi ljudi.“

  Maja Bjelajac

  U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Djuro
  27.01.2013 18:08
  Republike Srpske (policije, obrazovanja, uprave i pravosuđa) treba da se raspuste jer vec odavno ne sluze narodu i ovo je samo jos jeno djelo i vidjelo....kad je strajk obustavljen samo nakon tri dana....za koga oni rade.....ZA vlast i tajkune i protiv naroda...i tako ce nam biti sve dok se ne priblizimo EU-u i nebudemo imali narodne zakone a ne ove republicke i mafijaske
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  27.01.2013 18:49
  u pravu si djuro srpska postaje ko bjlorusija
  Odgovor

  Ime: Hrvat Grad: Lika
  27.01.2013 18:39
  da nije presto strajk...onda bi vas nas hrvatski Mile iz like nagario sa svojom policijom....i bilo bi ko U Bakuu gdi je policija ponovo upotrijebila silu protiv demonstranata, samo dva dana nakon što je to učinila u Ismailiji....azerbejdzan i srspka niste daleko....

  Ime: Mile Grad: laktasi
  26.01.2013 21:04
  Letjelica Orion će ljude prevoziti na Mjesec ...pa dragi nasi strajkaci dodbrodosli
  Odgovor

  Ime: Marija
  27.01.2013 18:05
  Kako je slomljen generalni štrajk .....ovo je sve maslo srbijanski agenata da koce i BiH ,Hrvatsku,Kosovo,Vojvodinu ka EU i europskim integracijama....kad se rjesimo srbijanski agenata sto su infiltrirali nam policiju,entitetske i drzavne ustanove....onda ce nam svima bolje biti ....kao u UN ...Vuk Jeremic je rekao na engleskom prije izvoda pjesme da " njegova drzva se bori za mir i blagostanje za sve narode i svjet"...i poslije toga iz Beograda hor vivvox sto je poslan i podplacen od Nikolica izveo je ultranacionalstickiu i neprijateljsku pjesmu za sve ne-srbske narode Balkana vojnički mars „Marš na Drinu".....oksimaranski podvig u sred UN....ja mislim UN i Generalni Sekretar se treba izvinuti svi Balkanskim narodima za ovo i da se ovo nikad ne desi vise ni u UN a ni na drugim medjunarodnim festivima...srbije nikolica,dodika nije briga sto nasa djeca nemaju sta jesti ovde u banja luci ....njih interesuje samo kavga,nacionalizam i huskanje jedni protiv drugi jer tek ond u toj guzvi najbolje oni i njihovi tajkuni najbolje prodju i rasprodase narodno blago a pare u medjunarodne banke i investicije se kupuju po dedinju, jadranu,EU-u,kipru,mediteranu i avini lete cjelim svjetom po izletima sa svojim "zapadnim'' glumicama...i Tito je imao vecu i jacu drzavu a nikad ovako nista nije radio.... nije stvaro zalsosno sto se radi ovo

  Ime: Partizani Grad: Banja Luka
  26.01.2013 18:47
  strajk je slomljen dodinom sakom i rusima....a sad cemo mi Srbi i nas narod ce opet u kontejnere za smece po hranu....a dodo ode na plazu na kipar sa svojim glumicama sa zapada ili kutrunicom snimati film o necemu sto nije vise vazno za nas a ni za balkan
  Odgovor

  Ime: Djuro Grad: Trebinje
  26.01.2013 20:28
  SNSD i vlasti RS rade na "razbijanju srpske nacije" ZASTO i Kako smo to dozvolili
  Odgovor

  Ime: stipu ga dasa Grad: r.sumska
  26.01.2013 22:30
  Zivio "drug Dodo"! Nabavi nam na Cypru barem nove kontejnere,ovi su zahrdjali !

  Ime: pbc
  24.01.2013 17:51
  Interesentano je kako su se ovi etnokratski vladari osigurali na vlasti. Taktika zavladi pa vladaj uz koristenje urusene ekonomije za koju su sami krivi. Savrseno. Narod iz godine u godinu za njih glasa (iz straha) a oni se predstavljaju kao demokratski izabrani vladari bez savjesti i odgovornosti. Bravo, aplauz. Savrseno. Recept za dugovjecnu vlast u 21 stoljecu.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.01.2013 20:29
  to je uvek bila dobra taktika...narocito ovde na balkanu...jedino moramo znati ko nas zavadja a ko vlada posle toka zavadjanja
  Odgovor

  Ime: PartizanDrvar
  27.01.2013 18:14
  onaj ko nas zavadja i ko vlada posle toka zavadjanja vlada i prijr i poslije zavdjanja....samo da su zivi milosevic i tudjman mogli bi nijh pitati..onis su nas zavadili i srusili SVE.ali mozemo pitati njihove kurire mladica,kardzica, i njihove stranke nacionalisticko-socijalisticke

  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  23.01.2013 22:53
  Bravo za vladu RS-a... Tako se vlada... Ovaj narod je i naučio da ga neko gazi - drugačije ne bi znali živjet... Predlažem vladi RS-e da svim građanima ugradi " dizne " na nos i usta pa ko " ne sluša " zatvorite mu malo dotok zraka jer vi ste vlasnici zraka na teritoriji RS-e... ŽIVJELA VLADA RS-e !!!
  DOLE RADNICI !!!

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.01.2013 22:12
  Strajkati u drzavi gdje je armija nezaposlenih ceka da uzme tvoje mjesto i spremna je cak i platiti da radi je unaprijed izgubljena bitka.
  Odgovor

  Ime: Milo
  28.01.2013 17:29
  jes ito ima svoje...a nemamo jake sindikate...a mafija i u vladi i u policiji i u sindikatu....kako god okrenes narod izgubi sve dok neimadnemo zakon i neudjemo u EU bice nam ovako....zato ovi iz ovi stranaka i peduzeca daju ovima gore u predsetnistvu i vladi miti u pare da rade sve da se ne usvoje zakoni sto ce nas dovesti u EU i imatcemo tek onda jake sindikate kao u njemckoj....to tad samo cemo moci ici po svjetu i raditi ovdje u dodinoj srpskoj i njegovi tajkuna za 10 maraka od 7 ujutro do sedam navece
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.