Dostupni linkovi

Jura dobila državne subvencije za nova radna mesta


Kompanija Jura u Rači, Fotografije uz tekst: Branko Vučković
Kompanija Jura u Rači, Fotografije uz tekst: Branko Vučković
Dolazak Fiata u Kragujevac nagovestio je oporavak automobilske industrije u Srbiji i otvorio mogućnost zapošljavanja novih radnika ne samo u Kragujevcu već i u drugim srpskim gradovima.

U Batočini je otvoren pogon slovenačke firme Grah Avtomotive, u Svilajencu je počeo sa radom nemački proizvođač auto delova Rojm, a u Rači južnokorejska Jura koja planira da izgradi još jednu fabriku autokomponenti u Nišu.

Južnokorejska kompanije Jura je pre tri meseca za osam miliona evra kupila fabriku Zastava elektro u Rači i u njoj zaposlila 800 radnika koji proizvode električne instalacije za automobilske kompanije Kia i Hjundai.

Jura planira da do kraja ove godine u Rači zaposli još 200 radnika, a ukoliko se uključi u proizvodnju Fiatovih automobila u Kragujevcu broj novih radnika će biti znatno veći.

Time će broj nezaposlenih u nerazvijenoj opštini Rača biti prepolovljen, a prema navodima De Jol Oma, predsednika Jura korporacije, to će se pozitivno odraziti na celokupnu lokalnu zajednicu.

“Proizvodnja automobilskih delova daje snagu lokalnoj ekonomiji i povećava mogućnosti za zapošljavanje”,
kaže De Jol Om.

Privući i druge južnokorejske kompanije

Investicija južnokorejske kompanije u Rači realizovana je za samo tri meseca, a predsednik kompanije De Jol Om već najavljuje izgradnji nove fabrike automobilskih delova u Nišu, gde će biti zaposliti 1.500 ljudi.
Radnici u kompaniji Jura

Jura je za zapošljavanje novih radnika u fabrici u Rači dobila državne subvencije od 4,5 miliona evra, odnosno 4.500 evra po radnom mestu.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da će taj iznos je za fabriku u Nišu biti povećan na 7.000 evra po zaposlenom.

“Želimo da na taj način, na primeru Jure, dovedemo i druge južnokorejske kompanije. Mislim da su se Južnokorejci do sada pokazali kao veoma, veoma dobri i jaki investitori koji mogu da zaposle mnogo naših građana”,
kaže Dinkić.

Od ukupnog broja zaposlenih u pogonima Jure u Rači, četvrtina su radnici iz Kragujevca, kojima taj grad plaća prevoz do radnog mesta.

Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca kaže da sve kompanije koje otvaraju nova radna mesta i zapošljavaju radnike mogu da računaju i na podršku lokalne samouprave koja namerava da razvija saradnju sa južnokorejskom kompanijom.

“Naši sugrađani dobili su siguran posao u jednoj velikoj svetskoj kompaniji koja radi za Kiu i Hjundai i koja će verovatno raditi i za Fiat. Ako budu radili i za Fiat, što zavisi od njihovog dogovora, to je još jedna nova fabrika u Kragujevcu,"
kaže Stevanović.
XS
SM
MD
LG