Subota, 28. novembar/studeni 2015, 19:27 CET

Popularna nauka

Jupiterov mjesec ima povoljnije uvjete za život od Marsa

Jupiterov mjesec
Jupiterov mjesec
Evropa je šesti najbliži mjesec planeti i pogodniji je za stanovanje od pustinja Marsa koje su fokus trenutnih istraživanja SAD-a.

Okean, tanki led i prisustvo oksidanasa daju mnogo veću mogućnost Evropi da postane dom nekom obliku života nego crvenoj planeti.

NASA je objavila kako su ponovo pregledali planove o istraživanju na Jupiterovom mjesecu Evropi te uspjeli smanjiti troškove misije.

"Ovaj mjesec ima obećavajuće uvjete za život. To je mjesto koje bismo trebali istražiti sada kada imamo koncept misije za koji mislimo da je pravi i da se može priuštiti", izjavio je Robert Pappalardo, istraživač planeta u NASA-i.

Istakao je kako su za ovo istraživanje potrebne dvije milijarde dolara.

NASA će poslati svemirski brod u Jupiterovu orbitu i provesti niz preleta blizu Evrope, što će omogućiti naučnicima da istraže unutrašnjost mjeseca.

Misija Clipper bi mogla biti realizovana do 2021. godine uz dodatne tri godine koliko je potrebno da se stigne do ovog Jupiterovog mjeseca prvi put istraženog u misiji Voyager 1979. godine.

Naučnici vjeruju da bi i Encelade, Saturnov mjesec, također mogao biti mjesto za razvoj života.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Bill Gates Grad: Mars
28.02.2013 19:25
Da sam Bill Gates ja bih im dao i 10 milijardi dolara $. Ovako moraće da se snađu za pare na drugom mestu.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika