Dostupni linkovi

JMBG i pozivi na proteste: "Izađite i dajte im otkaz"


Plakat koji poziva na proteste, foto: Selma Boračić
Plakat koji poziva na proteste, foto: Selma Boračić
"Izađite i dajte im otkaz" poruka je kojom učesnici JMBG protesta u Sarajevu, pozivaju sve građane BiH da im se u ponedjeljak, 1. jula, pridruže u borbi za ispunjenje njihovih zahtjeva.

Bh. parlamentarci neće usvojiti Zakon o jedinstvenom matičnom broju do 30. juna, do kada su im građani dali rok. Stoga su 1. jula odlučili dati im simobličan otkaz. Jedan od aktivista Emir Hodžić kaže da su trebali raditi posao za koji su odlično plaćeni.

“Kada neko ne uradi svoj posao, u svakoj normalnoj državi, u kompaniji slijede posljedice. Mi smo odlučili da njima dajemo otkaz. Ponedjeljak, 1. juli je neradni dan. Pozivamo građane na neposlušnost i tog dana ne želimo da kupujemo bilo šta, da zadržimo pare u džepu, jer jedino što oni prate su novac i glasovi”, pojašnjava Hodžić.

Već 30. juna, na Španskom trgu u Mostaru, biće održani “kreativni protesti za JMBG”.

“Dođite svi, bez obzira na ideologije, nacionalnost, religiju i starost. Dođite kao ljudi i budite makar nakratko slobodni”, stoji u saopštenju koje se širi preko društvenih mreža.

Zbog neusvajanja Zakona reagovale su brojne domaće i međunarodne organizacije, među njima i Amnesty International.

“Nepostojanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju direktan je napad na osnovna ljudska prava građana BiH i na ovaj način bh. vlasti su direktno prekršile međunarodne sporazume o ljudskim pravima koji se primjenjuju i u BiH”, navode iz ove međunarodne organizacije.

Amnesty International je zabrinut i zbog izvještaja koji govore da postoji mogućnost da neki mirni demonstranti budu pod istragom za terorizam, kao i izvještajima da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvao na istragu i nadgledanje aktivnosti učesnika demonstracija na društvenim mrežama.

“To dirketno može imati utjecaj na pravo na slobodu izražavanja", smatraju u Amnesty Internationalu.
XS
SM
MD
LG