Nedjelja, 30. avgust/kolovoz 2015, 11:54 CET

Popularna nauka

Japan počinje emitovanje 4K programa

4K televizor
4K televizor
Japanska vlada će u julu 2014. godine početi emitovanje prvog 4K televizijskog programa na svijetu.

Kako bi se udovoljilo mnogim ljudima u ovoj zemlji koji zahtijevaju ultra HD televizijske programe, servis će biti pokrenut čak dvije godine ranije nego što je prvobitno bilo planirano.

4K televizore, koji imaju četiri puta veću rezoluciju nego trenutni televizori visoke definicije, trenutno proizvode i prodaju japanski Sony, Panasonic i Sharp te južnokorejski LG Electronics.

Japansko ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija je pokretanje 4K televizijskog servisa planiralo tek 2016. godine.

Međutim, kako piše japanski dnevni list Asahi, taj datum je pomjeren na juli 2014. godine, kako bi se putem novog servisa mogao gledati finalni meč Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Brazilu.

U Japanu se trenutno radi i na razvoju super HD 8K televizije, a japansko ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija planira pokrenuti testni 8K televizijski program 2016. godine, također dvije godine ranije nego je prvobitno bilo planirano, prenosi Reuters.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.