Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 08:03 CET

  Kosovo

  Jahjaga: Dijalog najbolje rešenje za normalizaciju odnosa sa Srbijom

  Skupština Kosova
  Skupština Kosova
  Dijalog nije samo najbolje rešenje, ali je i jedini način da Republika Srbija preuzme odgovornost i sprovede međunarodne sporazume u odnosu na Kosovo, izjavila je u sredu predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

  “Dijalog se odvija kako bi se pronašla praktična rešenja za građane i za normalizaciju odnosa između dve države. Naša prošlost neće držati budućnost kao taoca i mi ćemo naći načina za rešavanje pitanja koja su ostala otvorena”, kazala je Jahjaga tokom svog godišnjeg obraćanja pred Skupštinom Kosova.

  Ona je u sredu ponovo izrazila spremnost da se sastane sa predsednikom Srbije radi interesa države i naroda Kosova, te je i dodala da ti sastanci ne treba da podrazumevaju uslovljavanje bilo koje strane.

  “Problemi se ne rešavaju sami po sebi i ne rešavaju se nasiljem. Problemi u moderno vreme se rešavaju dijalogom, posebno tamo gde je rat završen”, kazala je Jahjaga.
  Atifete JahjagaAtifete Jahjaga
  x
  Atifete Jahjaga
  Atifete Jahjaga

  Jahjaga je pozvala Srbiju i da odustane od uplitanja unutar teritorije Kosova, kao i od finansiranja i pružanja podrške “ilegalnim kriminalnim strukturama na severu zemlje, jer oni tamo drže kao taoca život običnih građana.”

  Predsednica Kosova je obećala da će se u opštinama na severu uspostaviti red i zakon, i dodala da do normalizacije situacije može doći ukoliko se i na severu održe lokalni izbori. 

  Predsednica Kosova je ovom prilikom, na srpskom, pozvala i sve građane srpske zajednice, a posebno one na severu, da se okrenu svojoj budućnosti zajedno sa ostalim građanima Kosova.

  “Vaša domovina je Kosovo, mesto velikih aspiracija i mogućnosti. Vaša domovina je Kosovo, zemlja nade i zajedničkih odgovornosti. Hajde da je zajedno izgradimo za našu dobrobit, i za sigurniju i bolju budućnost”, rekla je Jahjaga  

  Kosovski premijer, Hashim Thaçi, pozvao je Srbe na severu da prihvate proces sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju granicama koji je, kako je rekao, na usluzi svim građanima.

  On je tokom izveštavanja Skupštini o trećem sastanku sa srpskim premijerom, Ivicom Dačićem, kazao da je da je na poslednjem sastanku u Briselu bilo reči i o mogućnosti formiranja jednog posebnog fonda za sever Kosova kojim bi se zajednički upravljalo, uključujući tu i međunarodnu zajednicu.

  Thaçi je najavio da će pitanje gašenja ilegalnih struktura Srbije na Kosovu, kao i njihovo finansiranje, biti posebna tema tokom sledeće runde dijaloga 17. januara.
   
  “Od suštinskog značaja je da se u budućnosti ceo fond Srbije upućen opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom odvija na transparentan način, da se prebacuje na poseban fond kojim ćemo upravljati mi i međunarodna zajednica.  Mi o tome još uvek nemamo konačan sporazum, zato što se jer se ovo pitanje direktno veže sa gašenjem ilegalnih bezbednosnih struktura Srbije koje postoje na severu zemlje”, kazao je Thaçi.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Milivoje Radaković
  12.12.2012 18:47
  A, šta kaže naš policajni premijer? Kakve su nam pozicije?
  Jesmo li još u bitkama i pred bitkama?!
  Odgovor

  Ime: MiloGorac
  16.12.2012 19:25
  Ovo su post bitke, naravno diplomatske.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.