Dostupni linkovi

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji: Izuzetno negativna ocena o medijima


Zstave EU i Srbije, ilustrativna fotografija
Zstave EU i Srbije, ilustrativna fotografija

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija u osnovi je pozitivan, ali neke oblasti, poput slobode medija, spoljne politike i pravosuđa, ocenjene su negativno, a neke od njih i neobično oštrim kvalifikacijama. Izveštaj Evropske komisije biće objavljen u sredu, 8. oktobra, a dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak otkriva neke od važnijih akcenata.

“Reformi javne administracije Evropska komisija dala je pozitivnu ocenu. Martovski parlamentarni izbori takođe su položili ispit jer su održani u skladu sa demokratskim pravilima. Srpska vlada je pohvaljena i za produktivnost kad je reč o usvajanju zakona, ali se u Izveštaju konstatuje da postoji diskrepanca između usvajanja i primene zakona.

U ovogodišnjem izveštaju ima, međutim, i negativnih ocena za neke oblasti, među kojima je i spoljna politika Srbije. Ističe se da je Srbija prihvatila samo 62 odsto spoljnopolitičkih deklaracija EU, a da je u prošlogodišnjem izveštaju ta brojka iznosila 89 procenata. U dokumentu se precizira da Beograd nije harmonizovao spoljnu politiku sa Evropskom unijom kad je reč o pridruživanju Srbije evropskim sankcijama protiv Rusije. Takođe se navodi da je srpska vlada pružila uveravanja da se Srbija neće koristiti situacijom nastalom uvođenjem ruskog embarga za evropske poljoprivredne proizvode.

Kad je reč o medijima, rečnik Evropske komisije je izuzetno oštar. Ocenjeno je da je u Srbiji došlo do pogoršanja implementacije medijskih sloboda i slobode izražavanja, posebno u prvoj polovini ove godine. Navodi se i da jača tendencija autocenzure, u kombinaciji sa nepoželjnim uticajem na uređivačku politiku u medijima. U tom kontekstu su veoma oštro kritikovani napadi na pojedine internet portale u prvoj polovini godine. U odeljku o medijima takođe se veoma oštro kritikuje netransparentno javno finansiranje – kako medija u državnoj svojini, tako i komercijalnih. Ističe se i da srpski mediji nastavljaju da funkcionišu u nejasnom pravnom okviru.

Konačno, kao i obično kad je reč o Srbiji, oštru kritiku ponovo je pretrpeo i sektor pravosuđa. U izveštaju se ocenjuje da su nezavisnost, nepristrasnost, odgovornost i efikasnost sudstva, kao i pristup pravdi, veoma upitni. Kad je reč o slučajevima visoke korupcije, izveštaj Evropske komisije konstatuje da se još uvek čeka na pravosnažne sudske presude.”

XS
SM
MD
LG