Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 00:43 CET

Popularna nauka

Izumiranje dinosaura su uzrokovali vulkani

Vulkan na Kamčatki, ilustracija
Vulkan na Kamčatki, ilustracija
Dokazi prikupljeni tokom novog istraživanja pokazuju da su za izumiranje dinosaura krivi vulkani, a ne asteroid, kako se do sada vjerovalo.
 
Nakon desetina hiljada godina izlijevanja lave sa platoa Deccan, vulkanske regije u Indiji, količina sumpora i ugljen dioksida u zraku je postala toksična, što je uzrokovalo masovno globalno zagrijavanje, zagađenje okeana i masovno izumiranje životinjskih vrsta.
 
Dokazi su predstavljeni na godišnjem okupljanju Američke geofizičke unije tokom velike debate o tome da li su vulkani ili asteroid ubili dinosaure prije 65 miliona godina.
 
"Naše nove informacije zahtijevaju ponovno utvrđivanje o tome šta je zaista uzrokovalo to masovno izumiranje", rekla je Gerta Keller, geolog sa Univerziteta Princeton.
 
"Novo istraživanje je pokazalo da su vulkani na platou Deccan bili aktivni prije masovnog izumiranja i da su djelimično ili u potpunosti zaslužni za masovno izumiranje", dodao je Eric Font, geolog sa Univerziteta u Lisabonu.
 
Tokom potrage za naftom na istočnoj obali Indije 2009. godine, naftne kompanije su na dubini od oko 3,3 kilometra ispod morske površine otkrile stare sedimentne stijene sačinjene od lave.

Keller i njen tim su dobili dozvolu da ih analiziraju. Otkrili su da su one prepune fosila iz perioda masovnog izumiranja. Ovi sedimentni uzorci su sadržavali slojeve lave koja je putovala preko 1.600 kilometara sa platoa Deccan. 
 
Ova vulkanska regija danas zauzima prostor površine Francuske, a kada je tokom kasnog perioda krede bila aktivna, površina joj je bila skoro kao površina Evrope. 
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.