Dostupni linkovi

Srbija: Građani biraju novu vlast


Glasanje u Beogradu, 24. april 2016.
Glasanje u Beogradu, 24. april 2016.

U nedelju u sedam sati ujutro otvorena su birališta u Srbiji, gde građani do 20 časova mogu glasati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Građani biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je konačni broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima koji iznosi 6.739.441. U Beogradu ih je 1.618.264, u Vojvodini 1.728. 991, centralnoj Srbiji 3.269.663, na Kosovu 106.094, u inostranstvu 8.471, te u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8.658.

Građani će pravo glasa moći da iskoriste na 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu.

Vojvodina: Pokrajinski izbori

Izlaznost u Vojvodini na pokrajinskim izborima do 10 časova je 12,22 posto saopštila je Pokrajinska izborna komisija (PIK).

"Najveća izlaznost trenutno je u opštini Opovo 19,80 odsto i u opštini Titel 19,70 odsto. Izlaznost u Novom Sadu je5,6 odsto. U Vojvodini izlaznost je 12,22 odsto što je nešto bolje u odnosu na prethodne pokrajinske izbore. Po našem saznanjima glasanje teče neometano. Do osam časova su svi tehnički problemi bili otklonjeni i to znači da se neće produživati vreme glasanja na tim biračkim mestima i to je u skladu sa propisima", rekla je Jelena Zlojutro, članica PIK-a.

Nešto više od milion i 700.000 Vojvođana odlučuje o tome ko će ih predstavljati u pokrajinskoj Skupštini. Oni će zaokruživanjem jedne od 15 opcija glasati o raspodeli 120 mesta koliko ima vojvođanski parlament.

Članica Pokrajinske izborne komisije Jelena Zlojutro kaže da su sva biračka mesta u Vojvodini otovrena u sedam časova.

"Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su na vreme u svim okruzima uz male tehničke probleme koje smo rešili u hodu. Tako da glasanje se neometano obavlj za sada na svim biračkim mestima", saopštila je ona.

Razgovarali smo i sa mladima u centru Novog Sada o tome šta očekuju od ovih izbora.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00


Ovo je prvi put nakon što je Skupština Vojvodine usvojila u junu 2014. godine izmene izbornih pravila da građani biraju predstavnike po takozvanom proporcionalnom sistemu.

U svim prethodnim izborima za pokrajinsku skupštinu bio je zastupljen ili kombinovani izborni sistem, u kom je 60 poslanika birano po većinskom i isto toliko po proporcionalnom sistemu, ili isključivo većinski, što je bio slučaj početkom 1990-tih godina.

Poslednji pokrajinski izbori održani su 6. maja 2012. godine, po mešovitom izbornom sistemu. Tada je 60 poslanika birano po proporcionalnom, a 60 po dvokružnom većinskom izbornom sistemu, tako da je svoje predstavnike u skupštini imalo svih 45 vojvođanskih lokalnih samouprava.

Glasanje u opštinama Sandžaka

U Priboju, Prijepolju, Novoj Varoš, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, pravo glasa ima 217.640 građana, a glasaće se na 380 biračkih mesta.

U Priboju u zvanični birački spisak upisano je 28.258 građana sa pravom glasa, 1.125 više nego što ova opština ima stanovnika. ovakvoj situaciji doprinosi i dvojno državljanstvo prvenstveno građana susednog Rudog i Višegrada, koji pripadaju Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Opštinske izborne komisije i u Sjenici je u biračkom spisaku, 197 osoba sa pravom glasa više nego Sjenica ima stanovnika jer su, kako kaže predsedniki komisije Amel Papić, građani jedne političke opcije bojkotovali poslednji popis stanovništva.

Među sandžačkim opštinama najviše izbornih lista je Novom Pazaru 20 i najviše osoba s pravom glasa 84.150.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
Direktan link


Biračka mesta su otvorena na vreme, ali je bilo tehničkih problema potvrdio je za RSE koordinator radne grupe Ahmedin Binjoš.

"Svih 96 biračkih mesta otvoreno je na vreme, ali kada su se birački odbori se sastali i proverili birački materijal konstatovano su neki problemi više tehničke prirode. Uglavnom, se radi o teme da ne radi sprej, lampa, da su slabe baterije, tako da smo formirali četiri ekipe koje su išle na teren i otklanjali ove kvarove", kaže Binjoš.

Izbori na Kosovu

U srpskim sredinama na Kosovu u nedelju ujutro su otvorena biračka mesta i glasanje je počelo, nakon što je OEBS u pratnji kosovske policije dostavio birački materijal. Glasa se na 90 biračkih mesta koja su raspoređena na 21 lokaciji.

Biračko mesto - Tehnička škola, Mitrovica
Biračko mesto - Tehnička škola, Mitrovica

Na ulicama je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije koji će, nakon zatvaranja biračkih mesta, izborni materijal i glasačke listiće transportovati u Rašku i Vranje. Na svakom biračkom mestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su tu ispred OEBS-a i koje je imenovala Republička izborna komisija ispred stranaka učesnica izbora.

Zatvaranje birališta u 20 sati

Prvi su na izbore izašli državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Državama, koji su glasali u subotu.

Tokom ovog dana na izbore će moći da izađu državljani Srbije u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Ovo su treći izbori za Skupštinu Srbije u samo četiri godine. Raspisao ih je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nakon što su vladajuća Srpska napredna strana i njen lider, premijer Srbije, Aleksandar Vučić doneli takvu odluku.

O tome ko će ući u parlament građani odlučuju u proporcionalnom izbornom sistemu, po kojem političke partije kandiduju liste poslanika, a birači sa cele teritorije koja glasa daju poverenje toj listi, koja najčešće ima istaknutog nosioca.

Na izborima domaći i strani posmatrači

Na dan glasanja dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali je zabranjeno prenositi njihove izjave. Takođe, dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača.

Na biračkom mestu i 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola partija i drugog propagandnog materijala. U suprotnom, raspušta se odbor i izbori se ponavljaju.

Kako kažu u RIK, izbore će pratiti 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača koji će nadzirati rad RIK i biračkih odbora.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će imati 705 posmatrača, Udruženje Crta 509, Udruženje Građani na straži 462, Udruženje Akademska inicijativa Forum 10, a Komitet pravnika za ljudska prava dva posmatrača.

Skupština treba da bude konstituisana u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata, a parlament novu vladu treba da izabere najkasnije u roku od tri meseca.

U protivnom, slede novi izbori koji moraju biti održani najkasnije za 60 dana.

XS
SM
MD
LG