Dostupni linkovi

Izbeglička kriza kroz prizmu srpsko-hrvatskih zategnutosti


Aleksanadar Vučić i Zoran Milanović
Aleksanadar Vučić i Zoran Milanović

Kao posledica izbegličke krize odnosi između Zagreba i Beograda još jednom su u kritičnoj fazi. Tenzije nisu spuštene ni nakon razgovora dvojice premijera Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića. U međuvremenu njihovi ministri nastavljaju da se međusobno optužuju ko je kriv za nastalu situaciju. Kontramere Srbije zbog hrvatske odluke da zatvori granične prelaze za teretni saobraćaj stupiće na snagu danas u ponoć, ako u međuvremenu ne bude postignut sporazum između dve strane, najavljeno je u Beogradu.

Dvojica premijera jesu napokon razgovorala o izbegličkoj krizi, kako je jedan od njih rekao, "intenzivno i sadržajno", ali to nije promenilo situaciju. Nije prvi put da lete varnice na liniji Beograd – Zagreb, ali ovoga puta potpuno neočekivano to se dogodilo zbog izbegličkog talasa koji se preko Srbije, Hrvatske, Mađarske kreće ka zemljama Zapadne Evrope. Hrvatski zvaničnici optužuju Srbiju da ima "dogovor sa Mađarskom" i da organizovano šalje izbeglice u Hrvatsku što u Beogradu odbacuju.

Ovo što se dešava na relaciji Beograd – Zagreb je samo deo šire evropske priče u kojoj je Evropa nepripremljeno dočekala izbeglički talas, ali ujedno govori i o odnosima u regionu, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

“Ovo je jedna veoma paradoksalna situacija. Prvo, rečnik premijera iz Zagreba na koji je stigao odgovor u sličnom tonu iz Beograda je krajnje neprimeren tako visokim funkcionerima. Drugo, sasvim je moguće da je to deo i predizborne kampanje, ali ako jeste onda je to greška jer taj deo biračkog tela, čijim ušima to prija, nije biračko telo socijaldemokratske opcije. Tako da je cela stvar izašla iz okvira racionalnog i sve je to krajnje iracionalno tim pre što ovo što sada Hrvatska preduzima prema nama i što nama prigovara ona radi prema Sloveniji i Slovenija to njoj prigovora i zatvara granice”, kaže Popov.

U Beogradu još odjekuje poruka hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji da “kao što bi se u vicu reklo: šaraj malo brate, šalji malo gore u Mađarsku i Rumuniju” a još nije zaboravljena ni ona ko je muva a ko orao. Naravno da se ni u Beogradu nisu uzdržali od odgovora na to poređenje.

Hrvatski kolumnista Marinko Čulić kaže da je situacija sa izbeglicama jedan od razloga za novu veliku svađu između vlasti i opozicije uoči izbora u Hrvatskoj.

Karikatura Predraga Koraksića Coraxa
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa

“I tu je gotovo refleksna opozicija, dakle Karamarko, HDZ i ove druge desne strane su gotovo refleksno zauzeli stav protiv toga kako to vlada Milanovića riješava. Doduše, proturječan im je dosta stav jer govore da se nepotrebno zaoštravaju odnosi sa Srbijom, tu se misli prvenstveno na prelaze, kamione, Bajakovo i tako dalje, a sa druge strane se zahtjeva praktično hermetičko zavtaranje granice po mađarskom modelu što bi naravno još više zatrovalo odnose sa Srbijom tako da je prilična konfuzija uvećana time da dolaze izbori i sve te stavove treba gledati kroz tu prizmu. Dakle, oni nisu uvek odraz principijelnih stanovišta nego naprosto zauzimanja predizbornih busija”, ocenjuje Čulić.

U međuvremenu iz Brisela stiže poruka liderima Zapadnog Balkana da otvore granice za nesmetan protok robe i stišaju retoriku.

XS
SM
MD
LG