Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 10:37 CET

  Hrvatska

  Moguće puštanje na slobodu novinarke Jasne Babić

  Jasna Babić
  Jasna Babić
  Cijenjena hrvatska istraživačka novinarka Jasna Babić u utorak je pritvorena, jer se nije odazivala na sudske pozive zbog privatne tužbe za klevetu. Njena se odvjetnica žalila na pritvor i tražila njeno puštanje na slobodu, i o tome će u četvrtak prije podne raspravljati Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda. Zbog njenog privođenja prosvjedovalo je Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski centar PEN-a i OESS.

  Pritvaranje cijenjene istraživačke novinarke Jasne Babić zbog neodazivanja na sudske pozive, što je objektivno jedna od najvećih hrvatskih pravosudno-medijskih blamaža u posljednje dvije decenije, moglo bi već u četvrtak prije podne biti okončano.

  Njezina odvjetnica po službenoj dužnosti Laura Valković nešto prije 13 sati u srijedu podnijela  je zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu zahtjev za njeno puštanje na slobodu, potvrdio je za RSE glasnogovornik tog suda Dražen Kevrić, i o tome će se u četvrtak raspravljati.

  „Sjednica je zakazana za četvrtak u 10.30, jer se moraju pozvati privatni tužitelj i braniteljica. Sjednica nije javna. Odluka će biti dakle u četvrtak“, kazao je Kevrić.

  Na upit mijenja li se što na stvari u slučaju da se privatni tužitelj ne pojavi, Kevrić odgovara:

  „Bitno nam je da je primio poziv, a nedolazak nekog od njih ne sprječava održavanje sjednice.“

  Ugledna 54-godišnja novinarka Jasna Babić je privedena i zadržana pritvoru zbog toga što se nije odazivala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu. Tužio ju je još 2009. godine kontroverzni poduzetnik i celebrity Josip Radeljak – Dikan. Prema podacima suda, Jasna Babić nije se odazvala na 16 poziva na raspravu.

  Određivanje pritvora zbog neodazivanja na sudske rasprave predviđeno je zakonom, ali – prema svim dostupnim podacima – nije se nikada primijenilo niti za jednog novinara. Pogotovo čudi što je ova mjera primijenjena povodom privatne tužbe i to za klevetu. 

  Radeljak je poznat javnosti među ostalim po tužbi protiv njega da je krivotvorio oporuku teško bolesnog čovjeka u svoju korist, a na glasu je i zbog ilegalne dogradnje u starim jezgrama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

  Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka prenio nam je dojmove njene odvjetnice koja ju je posjetila u pritvoru.

  „Jasna je dobro i pozdravlja sve one koji su joj dali podršku. Rasprava o kojoj se radi sazvana je za ponedjeljak.“

  Alarmantan slučaj

  Zbog pritvaranja Jasne Babić prosvjedovali su Hrvatsko novinarsko društvo, povjerenica za medije OESS-a Dunja Mijatović i Hrvatski centar PEN-a. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je hitno puštanje Jasne Babić iz pritvora.

  „Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu,“ upozorava se u priopćenju HND-a.  
  Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović nazvala je u posebnoj izjavi za HRT ovaj slučaj zabrinjavajućim.

  „Riječ je o vrlo alarmantnom slučaju kakav se ne bi smio događati u Hrvatskoj niti u jednoj drugoj državi koja sebe smatra demokratskom,“ naglasila je predstavnica OESS-a.

  Hrvatski PEN centar u svom priopćenju što ga potpisuje predsjednica hrvatskog PEN-a Nadežda Čačinović „izražava veliku zabrinutost zbog disciplinskoga pritvora novinarke Jasne Babić.“

  Jasna Babić u novinarstvu je od kraja sedamdesetih godina. Krajem osamdesetih piše o UDB-inim umorstvima hrvatskih emigranata u zapadnoj Europi, u devedesetima je objavila niz zapaženih istraživačkih tekstova i dvije knjige o organiziranom kriminalu, ratnim zločinima, korupciji na visokim razinama i vezama politike i kriminala. U niz navrata je za Radio slobodna Europa komentirala fenomene i događaje iz hrvatskog i postjugoslavenskog krim-miljea.

  Zdenko DukaZdenko Duka
  x
  Zdenko Duka
  Zdenko Duka
  Dugogodišnji profesor etike u novinarstvu Stjepan Malović kaže za RSE kako ne smije biti sporno da se novinari, kao i svi drugi građani moraju, odazivati pozivima suda, ali način kako je država ppostupila preka kolegici Babić je  - malo neuobičajen.

  „Mislim da bi bilo sasvim primjereno da se – kada je sazvana rasprava -  tada nju privede na raspravu, ako se nije htjela odazivati, i da se na taj način ispuni zakonska obaveza. Ali smještanje u pritvor na ne znamo kako dugo vrijeme je zaista nešto nezabilježeno“, istaknuo je Malović.

  Pitali smo predsjednika HND-a Duku -  može li se ovaj sramotni postupak protiv kolegice Babić staviti u neki kontekst?

  „Ovo je sigurno zloslutan presedan. Ne bih mogao ništa u tom smislu kalkulirati, ali znamo da je sada od Nove godine na snazi novi Kazneni zakon. U njemu su kazne za novinare osjetno više nego ranije kada se radi o uvredi i kleveti. Sa druge strane, u novi KZ uvedeni su i internetski mediji, protiv čega nemam ništa protiv, jer kleveta na internetu i kleveta u novinama je jedna te ista. Međutim, sve zajedno jest jedna situacija koja je nepovoljnija za novinare i kao da sudovi uzimaju jedan stroži stav.“

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  23.01.2013 14:25
  "Određivanje pritvora zbog neodazivanja na sudske rasprave predviđeno je zakonom, ali, prema svim dostupnim podacima, nije se nikada primijenilo niti za jednog novinara".
  Tipican primjer jednog izvitoperenog sistema. Svima je jasno da ce se ovo pretvoriti (ako vec nije) u pravosudnu blamazu, jer je sustinski to farsa, ali pogledajte citiranu recenicu: zasto bi novinar bio izuzetak? Kad imate bezvezan sistem, onda i ono sto je ispravno, vise nije ispravno. I obratno.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  23.01.2013 22:20
  Ovdje se ne radi o krivicnom djelu, vec privatnoj tuzbi po gradjanskoj parnici sa privatnom osobom. Ovo je blamaza za Hrvatsku i ocit dokaz da se radi o policijskoj drzavi spremnoj da na svaki nacin ubije slobodu govora.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.