Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 10:47 CET

  Svijet

  Istraga protiv američkog komandanta u Afganistanu

  John Allen
  John Allen
  Priča o izvanbračnim aktivnostima generala Davida Petraeusa, koji je dao ostavku na položaj direktora CIA-e, nije okončana. Sada je i protiv američkog komandanta u Afganistanu, generala Johna Allena pokrenuta istraga zbog navodne "neprimjerene komunikacije" s prijateljicom porodice Petraeus, Jill Kelley.

  Dužnosnici američkog Ministarstva odbrane kažu da su istražitelji otkrili blizu 30 hiljada stranica prepiske između Jill Kelley i generala Allena, u periodu od 2010. do 2012. godine. Nema međutim podataka o tome da li je glavna tema prepiske emotivne, seksualne ili sigurnosne naravi.

  Jill Kelley se ranije pominjala u aferi Petraeus kao prijateljica porodice kojoj je Paula Broadwell slala prijeteće poruke. Allen opovrgava da je uradio išta pogrešno i nezakonito.

  Američki ministar odbrane Leon Panetta objavio je kako je Allenova nominacija za glavnog komandanta NATO-a stavljena na čekanje sve dok se „ne ustvrde relevantne činjenice u vezi s optužbama“. U istom obavještenju se kaže da je odgodu odobrio i predsjednik Barack Obama.

  Panetta je takođe rekao da Allen ostaje u Kabulu kao zapovjednik NATO-snaga sve dok ga ne zamijeni ranije utvrđeni zamjenik, Joseph Dunford. Ministar odbrane je pohvalio generalov posao u Afganistanu riječima da je pod njegovim vođstvom osiguran napredak u borbi protiv talibanskih militanata.

  Allen je naslijedio Petraeusa u Afganistanu, u julu 2011.godine, a prije toga je ovaj irački veteran bio zamjenik Centralne komande.

  37-godišnja Jill Kelley se opisuje kao volonterka u MacDill zračnoj bazi u Tampi, na Floridi, gdje je sjedište Glavne komande. Obojica generala, i Petraeus i Allen su služili u toj bazi.

  Američki su mediji izvjestili da su agenti FBI u ponedjeljak uveče pretražili kuću Paule Broadwell, u mjestu Charlotte (North Carolina). Nema međutim detalja o tome što su tražili u domu žene zbog koje je prošle sedmice direktor CIA dao ostavku.

  Prema nekim izvorima, FBI istražuje da li je odnos između Broadwell i Petraeusa izazvao i neku sigurnosnu štetu, te jesu li tokom njihove veze procurile i neke tajne informacije važne za nacionalnu sigurnost.

  Sabina Čabaravdić

  Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  13.11.2012 12:09
  Bez obzira na sadrzaj tekstova, jasno je da je puno toga iz svog posla propustio, dok je tekstove napisao.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.