Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:58 CET

  Svijet

  Iranski predsjednik u istorijskoj posjeti Egiptu

  Istorijska poseta Ahmadinedžada Egiptui
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  05.02.2013
  Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad stigao je u Egipat, u prvu posetu jednog iranskog predsednika Kairu u poslednjih preko 30 godina. U Kairu se susreo sa svojim egipatskim kolegom Muhamedom Morsijem kako bi razgovarali o konfliktu u Siriji i načinima za poboljšanje odnosa Egipta i Irana. 5. februar 2013. Video: AP
  Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad stigao je u Egipat, u prvu posjetu jednog iranskog predsjednika Kairu od Islamske revolucije prije više od 30 godina. Posjeta bi trebala da otvori put obnavljanju zvaničnih odnosa između dvije zemlje.  

  Televizijske snimke prikazuju srdačan doček Mahmuda Ahmedinadžada na crvenom tepihu u Kairu gdje ga je sačekao njegov egipatski kolega Mohamed Morsi. 

  Ahmadinedžad predvodi državnu delegaciju Irana na samitu Organizacije  islamske saradnje koji počinje sjutra. No, analitičari navode da bi ova posjeta mogla otvoriti put obnavljanju odnosa dvije zemlje prekinutih 1979. godine.

  Islamska republika Iran nije oprostila Egiptu izraelsko-egipatski mirovni sporazum koji je potpisao egipatski predsjednik Anvar El-Sadat, nedugo potom ubijen.

  Iako je formalini  razlog summit, Ahmadinedžad je rekao da će pokušati da otvori put razvijanju saradnje između Irana i Egipta.

  Ova posjeta će "neosporno uticati na bilateralne odnose", ocijenio je Ahmadinedžad dodavši da "Teheran i Kairo treba da se često sastaju zbog regionalnih i međunarodnih pitanja".

  Mohamed Morsi i Mahmud AhmadinedžadMohamed Morsi i Mahmud Ahmadinedžad
  x
  Mohamed Morsi i Mahmud Ahmadinedžad
  Mohamed Morsi i Mahmud Ahmadinedžad
  Ahmadinedžad, koji je predstavnik šiitske većine Irana, sastao se i sa egipatskim sunitskim muslimanskim klerikom šeikom Ahmedom Tajebom na Univerzitetu Al Azhar.

  Prvi koraci ka mogućem ponovnom uspostavljanju odnosa dvije zemlje počeli nakon što je novi egiptski predsjednik Mohamed Morsi, predstavnik sunitskog Muslimanskog bratstva, posjetio Iran avgusta prošle godine kao učesnik konferencije Nesvrstanih zemlja.

  Iran je prethodno pozdravio dolazak na vlast Morsija i Muslimanskog bratstva prošle godine. 

  No, uprkos prvim koracima Iran i Egipat i dalje imaju suprotne stavove o regionalnim pitanjima, posebno o sirijskoj krizi, jer Teheran bezuslovno podržava režim Bašara el-Asada, juče su čak eksplicitino zaprijetili Izraelu zbog  Sirije, a Kairo pak poziva režim u Damasku da preda vlast.

  Sirija će svakako biti u fokusu konferencije Organizacije islamske saradnje.

  Otkako su u Egiptu na vlast došli islamisti, nakon pada režima Hosnija Mubaraka pod pritiskom narodne pobune 2011. godine, Teheran je pozvao na normaliziranje odnosa s Kairom, ali je nova egipatska vlast do sada bila oprezna po tom pitanju.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.