Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 13:44 CET

  Programi / Tema sedmice

  Ruske investicije u BiH: Ulaganja samo u Republiku Srpsku

  Rafinerija Brod
  Rafinerija Brod
  Obzirom da su ruske investicije povezane sa politikom, kompanije iz ove zemlje do sada su sarađivale uglavnom sa jednim dijelom BiH, Republikom Srpskom, koja je otvorila i svoje predstavništvo u Moskvi. Dogovoreni su poslovi u vrijednosti od nekoliko milijardi evra, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duško Perović. No, iako je bilo pokušaja iz Federacije da dogovori poslove sa Moskvom, ona do sada nije pokazala interes za ovaj dio BiH.

  Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, Duško Perović, kaže da je dogovoreno nekoliko značajnih projekata, poput izgradnje termoelektrane, hidrocentrala, ali i gradnje gasovoda u okviru projekta „Južni tok“, koji prolazi kroz teritoriju RS:

  „Rafinerija Brod je počela 2008. godine da radi i do sada je uloženo oko 560 miliona eura u rekonstrukciju i modernizaciju. Urađen je re-brending svih Petrolovih pumpi, koje pripadaju grupi Nestro. Oni se aktivno razvijaju. Jedna od najvećih investicija na Balkanu u oblasti energetike je izgradnja Ugljevika 3, dva bloka po 300 MW. Investicija sa rudnikom će činiti oko milijardu. Tu je i krak Južnog toka, koji će biti u dužini od oko 280 kilometara kroz RS. Treba da se uvede gas u oko 47 gradova RS, prvo u Banja Luku. Već je ruska kompanija dobila koncesiju. Oko 80 miliona eura će iznositi gasifikacija samo Banja Luke. Tu je i hidrocentrala Dabar i još se grade tri kaskadne hidrocentrale", navodi Perović.

  On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dala koncesiju za istraživanja nafte ruskom preduzeću „Jadran nafta“.

  „Oni bi trebali u ovom mjesecu, kako je najavljeno, početi da rade bušotine na području Bijeljine, gdje se, prema procjenama, nalazi oko 30 miliona tona nafte, a to je investicija od 70 do 100 miliona evra“, rekao je Perović.

  No, javnost u RS nepovjerljiva je prema najavljenim investicijama. Mnogi navode primjer privatizacije Rafinerije nafte Brod, koja nije dala najavljivane rezultate. Siniša Vukelić, urednik ekonomskog portala capital.ba, napominje da je privatizacija rafinerije obavljena pod velom tajni:

  „Čak je bila i posebna, zatvorena sjednica Narodne Skupštine kada je usvajan privatizacioni program. Ugovor o rafineriji i svi prateći aneksi nikada nisu javno objavljeni. Provedena je privatizacija kompletne naftne industrije daleko od očiju javnosti. To je samo po sebi dovoljan dokaz za sumnju u način privatizacije jednog od najvećih bogatstava kojim raspolaže RS.“

  Boljitak se ne osjeti

  Iako Vlada RS iznosi podatke o nizu ulaganja ruskih kompanija, poput ulaganja u modernizaciju Rafinerije ulja Modriča, koja kako kažu iznose više od 500 miliona evra, mnogi ocjenjuju da građani ovog entiteta ne vide boljitak od investicija koje se spominju.

  Vukelić kaže da se napredak neće ni vidjeti ukoliko se nastavi dosadašnja praksa poslovanja sa potencijalnim investitorima:

  „Činjenica je da još uvijek nema nekog posebnog efekta kada su u pitanju prihodi u budžet RS. Kako će to sve ispasti i koliko će sve koštati kada se sve te najavljene investicije završe, biće zanimljivo procijeniti tek kada počnu da stižu prvi prihodi od koncesione naknade, od izgradnja novog bloka u Ugljeviku, od iskopa rude koja je potrebna za podizanje tog bloka, ali i ostalih investicija, kao što su plinovod ili kada rafinerija postane profitabilna", navodi Vukelić.

  Što se tiče Federacije, ruske kompanije do sada nisu pokazivale interes za ovaj dio BiH. Pojedine kompanije poput Bosnalijeka pokušavaju same ući na ovo, za BiH, itekako zanimljivo tržište. Bosnalijek je prema posljednjim podacima oko 40 posto svog izvoza usmjerio na tržište Rusije.

  Nedavno je ruska Sber Banka kupila i poslovnice Volksbank u Federaciji, ali to je dio paketa pomenute banke u cijelom regionu, kaže ekonomski analitičar Vanjsko-trgovinske komore BiH, Duljko Hasić:

  „Postoje potencijali u Federaciji BiH za otvaranjem saradnje između ovog dijela BiH i Ruske Federacije. U narednom vremenskom periodu sigurno da će se raditi o uspostavi tih interesa, ali do sada na žalost nije bilo interesa i zahteva usmjerenih na konkretne projekte vezane za ulaganja u ovaj dio tržišta", kaže Hasić.

  Hasić kaže da će Vanjskotrgovinska komora pokušati uspostaviti kontakte i ponuditi usluge građevinskog sektora iz cijele BiH, a potencijal je i u izvozu prehrambenih bosanskohercegovačkih proizvoda.

  Mirna Sadiković

  sadikovicm+rferl.org

  Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: vuk Grad: ch
  14.02.2013 13:42
  Milivoje@ vidim, dole pises viceve o Rusima, kradljivcima bicikala u Finskoj. A vidi kako mi kotiramo u Svajcarskoj u vicu:
  Sta je to Jugos-triatlon?
  1. Trcanje (od kuce do bazena)
  2. Plivanje (u bazenu)
  3. Voznja bicikla (od bazena do kuce)..... pitas se verovatno odkud sad bicikl kad je doso pjeske? :)
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.02.2013 17:39
  Eto, tek da ne bude da ne možemo u EU sa svojim identitetom ,)

  Ime: Damir Grad: Kanada
  12.02.2013 21:13
  Mirna, au kakav tendenciozan naslov! Zasto? Okanite se navijanja, gledajmo u buducnost. :)
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.02.2013 03:40
  Rafinerija Brod...zasto neko ne objasni nama stanovnicima i Broda i preko save slavonskog broda zasto nasa deca dobijaju razlicite bolestine ,rakove...i nemozemo disati svaki dan....ko je za oto sad odgovoran i koga mi kao narod mozemo tuziti pred sudom pravde u EU ili Hrvatskoj ili BiH ili beograduili Moskvi ili Banja Luci....nama je svima ovde dosta ovih gluposti jer mi nemozemo disati ovdje od smrada...kako nema nikavi investicija da kupe filtere koje procisavaku,zrak,vodu i razlicite elemente koje svaki dan izlaze iz dimnjaka i prekrivaju oblast od mozda preko 100km kvadratni

  Ime: BIK Grad: BiH
  10.02.2013 21:57
  Dodik je otrčao u Rusiju da zatraži zaštitu od Vučićevih istražitelja. Od love nema ništa. A Dodo izgubio podršku, jer sve oči policajaca od Njemačke pa do Srbije su uperene u njega i njegove. Nek im je sretno!

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  10.02.2013 18:24
  Па нормално да ће инвеститори долазити тамо где је стабилна политичка клима, гдје су добри услови за пословање и гдје постоји квалитетна радна снага.

  Заиста је тужно читати овакве коментаре. Мржња, завист избија у свакој реченици... А зашто? Зато што су у питању ОПЕТ ти Руси и Република Српска.

  Драги моји борци за унитарну БиХ и мрзитељи Републике Српске и свега што је српско... знам да сте зависни, јер браћа Руси улажу у РС отварајући фабрике, радна мјеста... У шта улажу пријатељи БиХ, Турска, ЕУ? Како се сјећам нису отворили ни једну фабрику... то је заиста неко "добро" пријатељство...

  Шта је то толико лоше ако неко дође у ову богом заборављену земљу и запошљава људе? Ништа! Али када су у питању Руси и Срби, е ту изгледа морамо бити на опрезу...и пљувати све...

  Андрић и Меша су били у праву...

  Odgovor

  Ime: P. A.
  11.02.2013 07:47
  Ono sto je najvaznije jeste da tebi Milane bude neke vajde od tih ulaganja, a ne da sve ode Dodiku u dzep. O tome nam javi za par godina.
  ("...знам да сте зависни..." - fali "t")
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.02.2013 20:40
  PATAK I ŽABE

  Ako ste dokolni,
  Pročitajte ovo:
  Stari patak ukraj bare
  Držao je slovo.

  Slušale ga žabe
  Velike i male,
  Slatke su mu reči
  Jedva dočekale.

  Govorio patak
  O vrlini mira,
  I da niko nikog
  Ne treba da dira.

  Svako ima prava
  Da slobodno živi,
  Niko ne sme tlačit one
  Što mu nisu krivi.

  Sloga, mir i ljubav
  Blagoslov je pravi,
  zato neka niko
  Nikoga ne gnjavi.

  Slušale su žabe
  Ovo krasno slovo…
  Kad patak ućuta,
  Desilo se ovo:

  Jedan žabac mali
  Pobliže je stao -
  A patak ga zgrabi,
  Pa ga progutao.

  Iz ovog se nešto
  I naučit dade:
  Hulje lepo zbore,
  Al' nitkovski rade.

  (J.J. Cale)
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  10.02.2013 23:18
  имам и ја пјесму за Вас:

  "не може нам нико ништа, јачи смо од судбине,
  могу само да нас мрзе они што нас не воле..."
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  11.02.2013 19:57
  Ma,neka kosta sta kosta!Vazno je da smo zivi i da nam ne moze niko nista a da nam je vecina dece mrtva ili mentalno i fizicki obogaljena i da ubrzo nece imati ko da arlauce to:ne moze nam niko nista...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.02.2013 20:32
  Instinkti, draga VB, nepogrešivo govore ološu da će iz kijameta izvući nekakvu fajdu.
  Da, sve će otići do đavola, ali, oni će predvoditi kolonu i ubirati privilegije, a ako se kajmaka nakupi dovoljno, možda će se nagoditi s nečastivim da ne zaglave u rupu - na istom su poslu, razumeće se valjda.

  I gde god se to isto dešava, bude i ovakvih jurodivih da arlauču taj song, "Tomorrow Belongs to Me", i da s koračnicama isprate put u propast.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  11.02.2013 18:22
  Milan@
  Preporucujem da tu pjesmicu posudis kosovskim pravoslavcima,kao i hrvatskim !
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  10.02.2013 22:29
  Pametnome dosta.
  Ostali neka palamude o stabilnosti necega sto ne bi smelo ni da se zove drzavom jer je zavisno od nepravednog dejtonskog mira,na cemu nema ko da im zavidi.,a oni veliki neka se makar pred bogom u koga ko bajagi veruju,postide sto poslove vode rukovodeci se nacionalnim i verskim kljucem.Neki su nekad vristali nad postojanjem Zelene transverzale sa neumrlim Gadafijem.Kako se zove ova pravoslavno-hriscansko-krstaska,sa Putinom na celu?Gore nego u srednjem veku a i ne donosi dobit nego razvlaci resurse koje su jedni dobili da stvore nesto bolje,a ostali-poput Rusa-prema prirodnim darovima se ponasaju kao prema Alajbegovoj slami.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.02.2013 17:54
  Draga VB, koliko ja vidim, ovde je opšta beda i ljudska glupost i očaj jedini resurs, a ološ je uvek tu da taj resurs eksploatiše i uvek se nađe neka značka da se okite "pravoverni lešinari" (danas je to tzv. "srbstvo").
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  10.02.2013 19:30
  Milan@
  Ma, sve je to lijepo sto zboris ali,da li je i istinito ? Eto,budi dobar i nabroj nam te "otvorene fabrike,"i ta otvorena radna mjesta od strane "bacuski".Nemas pojma koliko sam zainteresiran da mi navedes broj otvorenih Ruskih firmi.A tek koliko sam ljubomoran,nemas pojma ! Evo,ja cu sacekati da mi nabrojis te famozne firme,i koristim ovu priliku da vam i u ovoj godini pozelim isto toliko otvorenih firmi od strane Rusa,kao i prosle godine ! Eto,vidis da nisam ljubomoran,zavistan i opsjednut mrznjom.Pozelio sam vam otvaranje onoliko ruskih firmi,koliko su vam otvorili prosle godine.Pa,srecno vam bilo !
  Odgovor

  Ime: Santa
  11.02.2013 04:44
  Ti Morgen izgleda ne citas tekstove, nego samo komentare.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  11.02.2013 10:14
  Santa@
  Evo,i tebi isto predlazem.Navedi mi te "bacuskine" investicije,otvorene fabrike i radna mjesta ! Ako je investicija uzimanje NISA u Srbiji,ili rafinerije u Brodu budzasto,aferim za to "investiranje"! Koliko je meni poznato,privatizacija rafinerije u Brodu je bila najobicnija prevara i pljacka u rs-u,kupnja NISA u Srbiji takodjer privatizacijska prevara i pljacka .Sta se desilo sa privatizacijom Aluminijskog kombinata u C.Gori,nije potrebno ni govoriti.Rusi su taj kombinat unistili totalno,i sad se povlace ! Dakle,gdje god "rujo"dodje,tu trava ne raste .Zato,manite se mantranja o nekakvom ulaganju.Ako ga i bude,jedinu korist ce izvlaciti Rusi i pojedini korumpirani politicari,drugi niko .Upitajte se:zasto narodi Balkana nisu do sada osjetili nikakav boljitak od tih silnih "bacuskinih"ulaganja ?
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  10.02.2013 22:53
  Хвала Вам на љепим жељама. И у будућем периоду радићемо на привлачењу страних инвестиција, и то не само руских.

  Желимо и Вам у Скандинавији пуно среће и пословних успјеха и у овој години. И да нас посјетите. Република Српска је млада земља са бројним културним и историјским знаменитостима. Ипак наш највећи потенцијал су људи. Можда су Скандинавија и Република Српска километрима далеко али сигуран сам да имамо пуно тога заједничког.

  Што се тиче податакака, можда чињенице најбоље говоре:

  http://www.bh-news.com/ba/vijest/13402/drzave_investitori_u_bih_ruska_federacija.html

  на овом сајту се можете упознати са званичним подацима Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ у народу познате као ФИПА.

  Поздрав из Републике Српске

  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  11.02.2013 20:59
  Milan@
  Daj se odluci Milane,da li ces pisati ekavicom ili ijekavicom ! Ubi u oci ta tvoja cesto napisana rijec "ljepo"! Ako hoces ekavico,onda je to "lepo,"a ako ces ijekavicu,onda je to "lijepo". To tvoje "ljepo"podsjeca me na ljepilo ! Pa nismo sa sela... !?

  Ime: sado Grad: Montenegro
  10.02.2013 14:54
  `Usus est magister optimus` Iz crnogorskog iskustva, kamo srece da su Rusi manje investirali u CG. Jednog dana ce vam biti drago sto su u nekom dijelu manje ulagali. Iz perspektive siromastva u zemlji se to sada ne vidi.

  Ime: Veljko Grad: Balkan
  10.02.2013 05:36
  neznam zasto rusija i njihovi biznismeni ulazu pare toliko na "Normalizovanje" fašizma i genocizma i genocidne tvorevine poput Srpske republike koju skroji nacisticki SDS i sad je podrzava SNSD i u Srbiji a i u BiH...to bi neko od novinara upitati i moskvu a i pitati partizane i one sto su se borili protiv fasima u rusiji i izgubili bliznje u ratu protiv fasima zasto to kremlj i rusija sad rade....nije veljda sad posle toliko godina od 1939 rusija pro-nacisticka i fasisticka i geocidni podrivac .....a socijalnost i narodnost ostvlja po kraju i u smece
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  10.02.2013 18:40
  Вељко,

  О каквом фашизму и геноцидности ти причаш? Чланак спада у рубрику- економија,а не политика. Или све посматрате кроз ту призму. Доста сте оптерећени Републиком Српском. Примјетно је то читајући ваш коментар са силним граматичким грешкама.

  Ime: KD
  09.02.2013 18:46

  Ne znamo zasto autorka clanka nije napisala jednostavnije: Rusija ulaze samo u Republiku Srpsku"?Ali , ne. Ona se odlucila za duzi i komplikovaniji naslov:
  "Ruske investicije u BiH: Ulaganja samo u Republiku Srpsku". Kao da citaoci ne znaju gdje se nalazi Republika Srpska.
  Odgovor

  Ime: stipu ga dasa Grad: r.sumska
  10.02.2013 08:11
  KD @
  A sta ti to smeta u naslovu,BiH ? Treba da se zna,sta je drzava,a sta entitet .Sto se tice Ruskog "ulaganja,"neka,hvala . Znamo mi kako bacuske"ulazu" ! Oni ne ulazu,oni uzimaju.Da mozda rs ima neke koristi od rafinerije ? Nema nikakve.Moraju u rs-u kupovati najlosije gorivo u Evropi.Tako to rade Rusi !
  Odgovor

  Ime: zar ne Grad: nemoguca drzava
  10.02.2013 12:33
  Nagradno pitanje: Gdje, i u kojoj drzavi se nalazi Republika Srpska?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  10.02.2013 15:29
  Za nepismenog@
  Vazda tamo gdje je uvijek bila,i gdje ce vazda biti . I vazda glavni grad Sarajevo,nikada Banja Luka. Vec vas hvata srklet,nema vise prica o referendumu.Tek pred sljedece izbore,ponovno ce te dobiti "inekciju"zvanu,referendum ! I tako do sudnjeg dana. Takvi kao ti nisu bolje ni zasluzili.Samo trava (za hranu) i magla(za zamagljivanje).
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  10.02.2013 19:41
  Ево још једног загриженог босанског скандинавца, који аналитички у топлој соби из удобне фотеље у неком скандинавском градићу коментарише чланке РСЕ... и учи нас географији.

  Знамо ми добро где је Република Српска. А знамо и где ће бити за пар година.

  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.02.2013 05:22
  mafija voli mafiju ...nema sta da se kaze nego .....jadan narod i ovaj i onaj sto mora trpiti ovo od 1992
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: australia
  10.02.2013 05:21
  what is republika srpska .....a genocide founded republic that no one cares about but mafia and their investors...so sad
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  10.02.2013 18:47
  И тебе...

  сигурно не можеш ни заспати а да не помислиш на нас из Републике Српске. То се зове: positive vibration...

  god bless you
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  10.02.2013 20:39
  Milan@
  Ma vidis da smo svi ljubomorni na vas,druze Milane ! "Kako i ne bi bili ljubomorni na tako "uspjesan kolektiv,"kakav je rs !? Samo,znas sta je "steta,"druze Milane ? "Steta" je,sto se taj "uspjesni kolektiv" nalazi u BiH ! Jos uvijek,druze Milane .
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  10.02.2013 23:17
  Ја не видим разлог зашто бисте Ви из Скандинавије били љубоморни на нас из Републике Српске. Требало би бити обрнуто... али ајде. Можда би сте промјенили мишљење када бисте навратили мало до нас, на брдовити Балкан...

  И ја сматрам, пријатељу мој из далеке али нама блиске Скандинавије да је штета. Као што је штета што ја трошим вријеме расправљајући се са свима вама свима, тако је и штета што се Република Српска доводи у везу са БиХ. Али урадићемо и ја али и Република Српска нешто по том питању.

  Сигуран сам да кад будемо независни и у ЕУ, да ће и ниво страних инвестиција бити већи и да ћемо бити близу Вашем скандинавском стандарду.

  До тада радићемо да наша Република Српска буде боља и љепша и успјешнија. И наравно, што више РУСКИЈА!


  Поздрав за Скандинавију из пријатељске Републике Српске
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.02.2013 20:42
  Setih se jednog starog vica, baš pred rat, iz vremena kad su drugovi Sovjeti postajali Rusi.

  Elem, razgovaraju dva Finca, jedan iz prestonice, a drugi iz provincije, pa ovaj provincijalac pita "Kako je sada kod Vas? Čujem da ima dosta Rusa." Na to drugi odgovara da ima...
  - Pa, kako Vam je s njima.
  - Nisu loši ljudi, ali kradu bicikle.
  - Pa, šta sada radite?
  - Počeli smo da vezujemo bicikle za bandere.
  - Je li pomoglo?
  - Ne, nije. Sada kradu i bandere...
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  11.02.2013 20:15
  Milan@
  Gdje da dodjem Milane,u rs ? Pa jadan ti,30 godina sam zivio u Banja Luci,i znam svaki cosak te tvoje rs . Sta ima da vidim,kada bi dosao ? Jad i cemer,bijedu i sirotinju. Gdje su sada one silne fabrike iz Titinog vremena,sto su se dimile na ulazima u grad ? Nigdje nista,sve propalo.Moja firma,koja je bilvaktile vazila za jednu od boljih u Jugoslaviji,"Jelsingrad",sta bi s njom ?Dao je Mile u bescjenje svome tajkunu,a sada u stecaju ! Sta se desilo sa "Incelom," propao ! Sta bi sa "Metalom"?Nema ga,propao nacisto! Da te ne zamaram nabrajanjem propalih firmi,koje su nekada bile giganti .Mogao bih ti nabrajati do sutra. I velis,da navratim malo ? Prolazim ja druze Milane svake godine kroz Banja Luku kada idem na odmor ,u Dalmaciju.Ali,samo prolazim. Apsolutno se ne zaustavljam ! Sto da se zaustavljam,kada nemam razloga za to.Dok sam zivio u Banja Luci,znao sam svakog covjeka u glavu,a danas Banja Lukom pretezno hodaju ljudi koji su dosli ili iz Hrvatske,ili sa sela.Nije to ona Banja Luka druze Milane, zbog koje su turisti dolazili iz cijeloga svijeta.To su davno prosla vremena.
  PS.Prolazeci svake godine kroz rs (prema moru)nisam nesto primjetio Ruske autobuse sa ruskim turistima,iako se,kako kazes trudite da bude sto Ruskija (!). Pa, sretno vam druzenje sa "bacuskama,"druze Milane ! Nadati se,da ce dolaskom "bacuski"u rs,nestati potraga za hranom iz kontejnera !?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.