Dostupni linkovi

Miletić: Nisam znao da rizikujem život


Petar Miletić, Foto: sls-ks.org
Petar Miletić, Foto: sls-ks.org
Znao sam da rizikujem svoj ugled, znao sam da rizikujem pljuvanje po mom imenu i prezmenu, ličnosti, po mojoj porodici, ali nisam pretpostavljao da će neko pucati na mene, kaže u ekskluzivnom razgovoru za RSE Petar Miletić iz Kosovske Mitrovice koji je u ponedeljak ujutro ranjen u obe noge i nalazi se na intenzivnoj nezi bolnice u Mitrovici.

Miletić je šef Poslaničkog kluba Srba u Skupštini Kosova i generalni sekretar Samostalne liberalne stranke koja sarađuje sa kosovskim institucijama. Dakle, jedan od retkih kosvoskih Srba koji sarađuje sa vlastima u Prištini.

RSE: Kako se danas osećate?

Miletić: Bolje, oporavljam se.

RSE: Možete li da nam opišete šta se, zapravo, dogodilo?

Miletić: Juče ujutro (ponedeljak) u osam sati sam krenuo na posao, prišao sam automobilu da ga otključam i neko koga nisam video mi je prišao sa leđa i pucao na mene sa 4-5 metaka. To je bilo ispred zgrade u kojoj živim u ulici Tanaska Rajića.

RSE: Da li je napadač bilo šta rekao?

Miletić: Ne. On je pucao, ja sam uspeo da pobegnem iza kola, onda je on pobegao, nisam ga ni video.

RSE: Da li bi se moglo zaključiti da napadač nije želeo da vas ubije nego samo da vas rani, jer je pucano iz blizine u noge.

Miletić: Ja ne bih špekulisao, jer da je metak prošao santimetar levo ili desno, mogao je pogoditi arteriju i ishod bi bio isti kao da je pucao u glavu.

RSE: Sigurna sam da ste od kako se to desilo, ma koliko da vam je teško, razmišljali kome vi to, zapravo, smetate?

Miletić: Ova dva dana, koliko ležim na intenzivnoj nezi, razmišljao sam, naravno, i o tome. Ne bih mogao da pomenem bilo koga, bilo koju opciju... Ja sam čovek koji nije nikada nikoga po imenu prozvao ni kroz svoju političku aktivnost ni u privatnom životu. Teško mi je da poverujem da neko puca u mene zato što pripada nekoj drugoj političkoj opciji. Ja sumnjam na neke ljude ali mi je prvo, teško da to kažem jer ne bih da se ogrešim, drugo, tu je istraga koja treba da pokaže rezultate i treće, ja treba da nastavim da živim ovde.

Smer koji sam zauzeo u politici je ispravan

RSE: Da li se vama činilo riskantnim da prihvatite poslaničko mesto i uđete u Skupštinu Kosova?

Miletić: Jeste, znao sam da rizikujem, ali nisam znao da rizikujem život. Znao sam da rizikujem svoj ugled, znao sam da rizikujem pljuvanje po mom imenu i prezmenu, ličnosti, po mojoj porodici, ali nisam pretpostavljao da će neko pucati na mene. Ja sam taj rizik hteo da preuzmem jer sam mislio da se u kosovskim institucijama može nešto korisno uraditi za Srbe. To je bio jedan od mojih osnovnih razloga zašto sam to prihvatio. Mogao sam da živim i bez toga ali sam mislio da ima svrhe biti tamo. Na žalost, neko misli da nema svrhe i ne samo da nema svrhe, nego da treba sprečiti i fizički onoga ko to radi.

RSE: Da li to što vam se dogodilo može da vas pokoleba u vašem političkom izboru?

Jedino što ja mogu jeste da odlučim da se ne bavim više politikom, a smer koji sam zauzeo u politici mislim da je ispravan i ja ga neću menjati. Jedino je moguće da odustanem od politike i to ne radi svog života, već života svoje dece.
Miletić:
Ne, ne. Ne može. Jedino što ja mogu jeste da odlučim da se ne bavim više politikom, a smer koji sam zauzeo u politici mislim da je ispravan i ja ga neću menjati. Jedino je moguće da odustanem od politike i to ne radi svog života, već života svoje dece.

RSE: Šta su vam prijatelji poručili?

Miletić: Oni ne mogu da dođu ovde, jer sam na intenzivnoj nezi, ali sam dobio mnogo telefonskih poziva, sms poruka podrške i to ljudi iz različitih krajeva.

RSE: Da li i Albanaca i Srba?

Miletić: I Albanaca i Srba i Hrvata i Bošnjaka ...iz unutrašnjosti, iz enklava, sa severa.

Nemam zvanične kontakte sa Beogradom

RSE: Da li strepite od toga da može dalje da eskalira nasilje ili verujete da to mođže da se spreči?

Miletić: Na Kosovu nikada ne možete biti sigurni da će situacija biti stabilna. O tome sam puno puta govorio i međunarodnim predstavnicima i kosovskim vlastima. Ovde bude mirno, mirno pa se preokrene situacija za 24 sata. Nikada ne možete reći: sad će biti mirno ili sad će biti nasilja. To je, zaista, teško proceniti.

RSE: Da li imate kontakte sa Beogradom, zvaničnicima ili nekom političkom opcijom?

Miletić: Imam privatne kontakte, zvanične ne.

RSE: A da li ste imali sa zvaničnim Beogradom bilo kakve kontakte, sa Minstarstvom za Kosovo i Metohiju?

Miletić: Ja ljude koji vode Ministarstvo za KiM poznajem dugo, još iz vremena kada sam radio kao novinar, tako da sam imao kontakte sa njima ali teško bi se to moglo nazvati zvaničnim kontaktima.

RSE: Želim vam brzi oporavak i hvala na što ste prvi intervju posle ranjavanja dali Radiju Slobodna Evropa.

Miletić: Želeo bih na kraju i preko vas da zahvalim osoblju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, oni svi požrtvovano brinu o meni.

*****
Napad na Petra Miletića je osudio predsednik Kosova Fatmir Sejdiju nazvavši to kriminalnim aktom usmerenim protiv mira, stabilnosti i suživota na Kosovu, kao i ministar za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović koji je, tim povodom, rekao da nasilje odgovara samo albanskim separatistima.
XS
SM
MD
LG