Dostupni linkovi

Inspektori UN stižu u Damask


Prva grupa od 20 inspektora na putu je za Damask, nakon što je u petak Savjet sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojio rezoluciju kojom se od Sirije zahtijeva uništenje hemijskog oružja.

Predstavnici Organizacije za zabranu hemijskog oružja trebali bi se u utorak sastati sa sirijskim zvaničnicima kako bi isplanirali posao koji je pred njima. Oni se nadaju da će do kraja oktobra uspjeti napraviti plan o zalihama hemijskog oružja u Siriji.

Predsjednik Bašar al Asad obećao je da će se povinovati svim odredbama rezolucije UN-a i da će vlasti uništiti sporno oružje. U intervjuu talijanskoj televiziji RAI, Asad je kazao:

"Mi smo bili potpisnici medjunarodnog dogovora o prevenciji upotrebe hemijskog oružja i prije nego je ova rezolucija ugledala svjetlo dana. Najveći dio ruske inicijative bazira se na našim željama i našoj volji da to učinimo. Dakle, ne radi se o rezoluciji , radi se o tome da mi to tako želimo. Uostalom još 2003.godine mi smo Savjetu sigurnosti UN-a predložili da zabrani hemijsko oružje na Bliskom istoku.“

Rezolucija UN-a ne predviđa automatske sankcije ukoliko Asad ne ispuni obavezu i ne ispoštuje zahtjeve međunarodne zajednice.

Sirija je priznala da posjeduje hemijsko oružje nakon što je u predgrađu Damaska od trovanja plinom poginulo više stotina civila. Za napad od 21 augusta, Washington je okrivio Asada i u znak odmazde zaprijetio vojnom akcijom.

Sa druge strane, zvanični Damask, zajedno sa svojim saveznikom Moskvom, tvrdio je da su za trovanje krivi pobunjenici.

U međuvremenu, više od 40 brigada snaga opozicije objavljuje ujedinjenje. Te postrojbe u okolini Damaska formiraju novu grupu pod imenom Jaish al Islam pod vođstvom Liva al Islama, šefa jedne od najmoćnijih frakcija.

I sve se to dešava u momentu kada u mnogim dijelovima Sirije jačaju borbe. Sirijska vojska izvještava kako je, udarima iz zraka, srušila srednju školu u pobunjeničkom uporištu Raka. Poginulo je dvanaestoro, uglavnom učenika.
XS
SM
MD
LG