Dostupni linkovi

Inauguracija bez regionalne podrške


Tomislav Nikolić tokom inauguracije, 11. jun 2012.
Tomislav Nikolić tokom inauguracije, 11. jun 2012.
Tomislav Nikolić svečano je inaugurisan za predsednika Srbije na prijemu organizovanom u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu, u prisustvu oko 1 200 zvanica. Nekoliko sati pre ceremonije sastao se sa komesarom Evropske unije za proširenje Štefanom Fileom, koji je takođe govorio na inauguraciji. U pauzi između sastanka sa Nikolićem i inauguracije File se susreo i sa Borisom Tadićem, koji je takođe neki sat kasnije prisustvovao prvom prijemu koji je u predsedničkom svojstvu organizovao Nikolić.

Pred onima koji su državu vodili proteklih godina novi srpski predsednik, jedanaest dana nakon što je položio zakletvu, ponovio je istu poruku.

“Sarađivaću sa budućom Vladom. Međutim, svaku Vladu i njen rad, kao neko ko je dobio najšire narodno poverenje, nadziraću i kritikovaću. Tražiću od nje i sam ću učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije. Neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji”, istakao je Nikolić.



Dalje se u govoru zahvalio tu prisutnom bivšem predsedniku i kandidatu demokrata za premijera Borisu Tadiću, a potom se obavezao da će, u ime štednje, smanjiti predsednički Kabinet. Najčešće kritikovan zbog odnosa prema regionu, gde ga i danas prepoznaju po godinama koje je proveo uz Vojislava Šešelja, Nikolić se obavezao:

“Da ću u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje. Srbija i njena deca upiru pogled u budućnost. Zato neću dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze našu zajedničku budućnost. Sve razlike i probleme rešavaćemo mirnim i demokratskim sredstvima. Dijalogom, pre svega. Štitiću Ustav, poštovaću i čuvaću teritorijalni integritet Srbije i pokušaću da objedinim sve političke snage u našoj zemlji, da utvrdimo i sprovodimo zajedničku politiku prema našem Kosovu i Metohiji”.

Politika poznata kao “i Kosovo i Evropska unija” ono je od čega će, očigledno, i Nikolić krenuti. U to ime u svom govoru je naglasio privrženost Srbije Evropi, dok je i sama ceremonija bila upravo tako osmišljena. Nakon što se Nikolić sa suprugom Dragicom popeo na podijum, intonirana je najpre himna “Bože pravde”, a potom i “Oda radosti”.




Usledio je govor komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea koji je i pred gostima ponovio ono što je nekoliko sati ranije rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održao sa Nikolićem. Napredak Srbije će se razmatrati, kao i obično, u oktobru, a od tog nalaza zavisiće da li će zemlja zaista do kraja godine dobiti datum za početak pregovora. Da bi se to dogodilo pre svega je potrebno ostvariti napredak u dijalogu sa Kosovom.

“Imate veoma jasno određena pitanja za koja zemlje članice Evropske unije očekuju od Srbije da ih reši. I da, ključni prioriteti jesu vezani za Kosovo. Ali, jasno je rečeno – nema dodatnih uslova - nema tajnih, neobjavljenih uslova”, rekao je File.

Nikolić je Filea dočekao praćen obećanjem koje je prethodna dao građanima Srbije. Naime, obećao je da neće kriti ukoliko je priznanje Kosova zaista uslov da Srbije nastavi evrointegracije. Posle sastanka, od oko sat vremena, Tomislav Nikolić je rekao:

“Ja nemam nikakvih tajni pred vama, a mislim da ni EU nema nikakvih tajni pred Srbijom. Mi smo jednostavno upućeni u to da ovaj problem rešavamo. Srbija zaista treba da bude u Evropskoj uniji i to shvata većina građana Srbije. Evropska unija u Srbiji treba da ima pouzdanog partnera posebno u regionu koji konačno treba da bude i miran i stabilan. Naravno da postoje teme o kojima se razgovara lakše ili teme o kojima se razgovara teže. Teže se razgovara o obavezama nego o pravima”.

"Budući da je Srbija sada kandidat za Evropsku uniju treba da transparentno i jasno stavimo do znanja šta se od nje očekuje", dodao je komesar EU za proširenje. Naveo je da postoji ambicija da Srbiji do kraja godine bude određen datum za početak pregovara, ali: „Radije od toga da objašnjava da li je takav plan realan ili nije, mogao bih vam reći da što pre Vlada bude formirana, što pre natavite proces približavanja, što pre počnete sa ispunjavanjem uslova, taj plan će biti realniji”.

Faza "pojačanog posmatranja"

Od Srbije se očekuje da nastavi reformske procese kao i da ostane nosilac važne uloge u procesu pomirenja u regionu. S tim u vezi File je pitan – da li ostaje uslov ukidanja paralelnih institucija na severu Kosova.

“Ako gledate pet pitanja na kojima insistiramo onda ćete videti da se neki od njih zaista odnose na paralelne institucije. To je najkraći mogući odgovor”, odgovorio je on.


Takođe, od Filea je zatraženo i da se izjasni o poslednjim Nikolićevim izjavama kojima je o srebreničkom masakru govorio kao o zločinu, ne kao o genocidu. Navodeći da u Beograd nije došao kako bi anlizirao bilo koju izjavu, File je dodao:

“Došao sam kako bih ohrabrio novog predsednika Srbije i novu srpsku Vladu da na konkretne načine realizuju, promovišu i osnaže regionalnu saradnju i pomirenje”.

Nenajavljeno, po okončanju sastanka sa Nikolićem, File se uputio u centralu Demokratske stranke, u Krunsku ulicu, gde su ga dočekali Boris Tadić i njegovi saradnici. Kako je saopšteno iz te partije u razgovoru je "posebno istaknut značaj nastavka evropskog puta Srbije“. Tadić ga je informisao i o razgovorima o formiranju nove Vlade.

No, svečanost pod krovom Predsedništva odvija se u senci regionalne podele koju je svojim izjavama isprovocirao sam Nikolić, a zbog čega je zanimljiviji bio odgovor na pitanje ko nije došao, nego ko jeste. Predsednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tirk nisu došli, zbog Nikolićevih spornih izjava, isto je postupio i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ali je tu bio član Predsedništva iz redova srpskog naroda Nebojša Radmanović. Bez zvaničnog objašnjenja izostaje i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. U komentaru ovakvog raspleta najdalje je otišao lider socijalista i šef policije Ivica Dačić, rekavši da se radi o “uvredi za Srbiju”.

“Je li to korak u pomirenju? Nisam siguran da su mnoge izjave koje su dolazile sa drugih strana bile korak ka pomirenju. Ali to je nebitno. Niste vi birali Tomislava Nikolića nego narod Srbije. I ko god da ga je izabrao, on je sada predsednik Srbije”, kazao je Dačić navodeći i da on sam nije glasao za Nikolića, ali poštuje takav izbor.

Od gostiju iz regiona, na inauguraciji je samo predsednik Crne Gore Filip Vujanović i lider bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Tomislav Nikolić iako poslednjih godina, u zemlji i izvan nje, prihvaćen kao proevropski političar lako se ne može odvojiti od svoje radikalske prošlosti. Na tom putu poslednje sporne izjave o srebreničkom genocidu ili o Vukovaru mu ne mogu biti od pomoći. Odsustvo gostiju iz regiona o tome govori – direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

“On je u ovom trenutku u fazi pojačanog posmatranja ako mogu tako da kažem. Znači Evropska unija je prihvatila Tomislava Nikoilća kao izabranog predsednika, očekuju od njega da će nastaviti evropski put Srbije, ali sa druge strane pažljivo prate svaki korak kako bi se pokazalo da je ono što je deklarativno tvrdio primenio u konkretnim potezima. Region je najostljiviji. Njegove prve izjave su izazvale pojačane reakcije u regionu. Kao rezultat toga imamo da lideri regiona nisu na inauguracije, mada se postavlja pitanje da li bi došli i da njih nije bilo. Prosto, oni posmatraju, čekaju i žele da vide na koji način će se Tomislav Nikolić ponašati u budućnosti, odnosno potrebno je vreme da zadobije njihovo poverenje ukoliko opšte takvu nameru ima”, kazala je Joksimović

Tomislav Nikolić 31. maja položio je zakletvu u parlamentu čime je stupio na dužnost predsednika Srbije.
XS
SM
MD
LG