Utorak, 31. mart/ožujak 2015, 20:02 CET

Srbija

Inauguracija bez regionalne podrške

Tomislav Nikolić tokom inauguracije, 11. jun 2012.
Tomislav Nikolić tokom inauguracije, 11. jun 2012.

Multimedija

Tomislav Nikolić svečano je inaugurisan za predsednika Srbije na prijemu organizovanom u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu, u prisustvu oko 1 200 zvanica. Nekoliko sati pre ceremonije sastao se sa komesarom Evropske unije za proširenje Štefanom Fileom, koji je takođe govorio na inauguraciji. U pauzi između sastanka sa Nikolićem i inauguracije File se susreo i sa Borisom Tadićem, koji je takođe neki sat kasnije prisustvovao prvom prijemu koji je u predsedničkom svojstvu organizovao Nikolić.

Pred onima koji su državu vodili proteklih godina novi srpski predsednik, jedanaest dana nakon što je položio zakletvu, ponovio je istu poruku.

“Sarađivaću sa budućom Vladom. Međutim, svaku Vladu i njen rad, kao neko ko je dobio najšire narodno poverenje, nadziraću i kritikovaću. Tražiću od nje i sam ću učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije. Neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji”, istakao je Nikolić.Dalje se u govoru zahvalio tu prisutnom bivšem predsedniku i kandidatu demokrata za premijera Borisu Tadiću, a potom se obavezao da će, u ime štednje, smanjiti predsednički Kabinet. Najčešće kritikovan zbog odnosa prema regionu, gde ga i danas prepoznaju po godinama koje je proveo uz Vojislava Šešelja, Nikolić se obavezao:

“Da ću u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje. Srbija i njena deca upiru pogled u budućnost. Zato neću dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze našu zajedničku budućnost. Sve razlike i probleme rešavaćemo mirnim i demokratskim sredstvima. Dijalogom, pre svega. Štitiću Ustav, poštovaću i čuvaću teritorijalni integritet Srbije i pokušaću da objedinim sve političke snage u našoj zemlji, da utvrdimo i sprovodimo zajedničku politiku prema našem Kosovu i Metohiji”.

Politika poznata kao “i Kosovo i Evropska unija” ono je od čega će, očigledno, i Nikolić krenuti. U to ime u svom govoru je naglasio privrženost Srbije Evropi, dok je i sama ceremonija bila upravo tako osmišljena. Nakon što se Nikolić sa suprugom Dragicom popeo na podijum, intonirana je najpre himna “Bože pravde”, a potom i “Oda radosti”.
Usledio je govor komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea koji je i pred gostima ponovio ono što je nekoliko sati ranije rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održao sa Nikolićem. Napredak Srbije će se razmatrati, kao i obično, u oktobru, a od tog nalaza zavisiće da li će zemlja zaista do kraja godine dobiti datum za početak pregovora. Da bi se to dogodilo pre svega je potrebno ostvariti napredak u dijalogu sa Kosovom.

“Imate veoma jasno određena pitanja za koja zemlje članice Evropske unije očekuju od Srbije da ih reši. I da, ključni prioriteti jesu vezani za Kosovo. Ali, jasno je rečeno – nema dodatnih uslova - nema tajnih, neobjavljenih uslova”, rekao je File.

Nikolić je Filea dočekao praćen obećanjem koje je prethodna dao građanima Srbije. Naime, obećao je da neće kriti ukoliko je priznanje Kosova zaista uslov da Srbije nastavi evrointegracije. Posle sastanka, od oko sat vremena, Tomislav Nikolić je rekao:

“Ja nemam nikakvih tajni pred vama, a mislim da ni EU nema nikakvih tajni pred Srbijom. Mi smo jednostavno upućeni u to da ovaj problem rešavamo. Srbija zaista treba da bude u Evropskoj uniji i to shvata većina građana Srbije. Evropska unija u Srbiji treba da ima pouzdanog partnera posebno u regionu koji konačno treba da bude i miran i stabilan. Naravno da postoje teme o kojima se razgovara lakše ili teme o kojima se razgovara teže. Teže se razgovara o obavezama nego o pravima”.

"Budući da je Srbija sada kandidat za Evropsku uniju treba da transparentno i jasno stavimo do znanja šta se od nje očekuje", dodao je komesar EU za proširenje. Naveo je da postoji ambicija da Srbiji do kraja godine bude određen datum za početak pregovara, ali: „Radije od toga da objašnjava da li je takav plan realan ili nije, mogao bih vam reći da što pre Vlada bude formirana, što pre natavite proces približavanja, što pre počnete sa ispunjavanjem uslova, taj plan će biti realniji”.

Faza "pojačanog posmatranja"

Od Srbije se očekuje da nastavi reformske procese kao i da ostane nosilac važne uloge u procesu pomirenja u regionu. S tim u vezi File je pitan – da li ostaje uslov ukidanja paralelnih institucija na severu Kosova.

“Ako gledate pet pitanja na kojima insistiramo onda ćete videti da se neki od njih zaista odnose na paralelne institucije. To je najkraći mogući odgovor”, odgovorio je on.


Takođe, od Filea je zatraženo i da se izjasni o poslednjim Nikolićevim izjavama kojima je o srebreničkom masakru govorio kao o zločinu, ne kao o genocidu. Navodeći da u Beograd nije došao kako bi anlizirao bilo koju izjavu, File je dodao:

“Došao sam kako bih ohrabrio novog predsednika Srbije i novu srpsku Vladu da na konkretne načine realizuju, promovišu i osnaže regionalnu saradnju i pomirenje”.

Nenajavljeno, po okončanju sastanka sa Nikolićem, File se uputio u centralu Demokratske stranke, u Krunsku ulicu, gde su ga dočekali Boris Tadić i njegovi saradnici. Kako je saopšteno iz te partije u razgovoru je "posebno istaknut značaj nastavka evropskog puta Srbije“. Tadić ga je informisao i o razgovorima o formiranju nove Vlade.

No, svečanost pod krovom Predsedništva odvija se u senci regionalne podele koju je svojim izjavama isprovocirao sam Nikolić, a zbog čega je zanimljiviji bio odgovor na pitanje ko nije došao, nego ko jeste. Predsednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tirk nisu došli, zbog Nikolićevih spornih izjava, isto je postupio i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ali je tu bio član Predsedništva iz redova srpskog naroda Nebojša Radmanović. Bez zvaničnog objašnjenja izostaje i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. U komentaru ovakvog raspleta najdalje je otišao lider socijalista i šef policije Ivica Dačić, rekavši da se radi o “uvredi za Srbiju”.

“Je li to korak u pomirenju? Nisam siguran da su mnoge izjave koje su dolazile sa drugih strana bile korak ka pomirenju. Ali to je nebitno. Niste vi birali Tomislava Nikolića nego narod Srbije. I ko god da ga je izabrao, on je sada predsednik Srbije”, kazao je Dačić navodeći i da on sam nije glasao za Nikolića, ali poštuje takav izbor.

Od gostiju iz regiona, na inauguraciji je samo predsednik Crne Gore Filip Vujanović i lider bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Tomislav Nikolić iako poslednjih godina, u zemlji i izvan nje, prihvaćen kao proevropski političar lako se ne može odvojiti od svoje radikalske prošlosti. Na tom putu poslednje sporne izjave o srebreničkom genocidu ili o Vukovaru mu ne mogu biti od pomoći. Odsustvo gostiju iz regiona o tome govori – direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

“On je u ovom trenutku u fazi pojačanog posmatranja ako mogu tako da kažem. Znači Evropska unija je prihvatila Tomislava Nikoilća kao izabranog predsednika, očekuju od njega da će nastaviti evropski put Srbije, ali sa druge strane pažljivo prate svaki korak kako bi se pokazalo da je ono što je deklarativno tvrdio primenio u konkretnim potezima. Region je najostljiviji. Njegove prve izjave su izazvale pojačane reakcije u regionu. Kao rezultat toga imamo da lideri regiona nisu na inauguracije, mada se postavlja pitanje da li bi došli i da njih nije bilo. Prosto, oni posmatraju, čekaju i žele da vide na koji način će se Tomislav Nikolić ponašati u budućnosti, odnosno potrebno je vreme da zadobije njihovo poverenje ukoliko opšte takvu nameru ima”, kazala je Joksimović

Tomislav Nikolić 31. maja položio je zakletvu u parlamentu čime je stupio na dužnost predsednika Srbije.

Miloš Teodorović

Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu. Između ostalog, dobitnik je nagrade američke Akademije interaktivnih i vizuelnih umetnosti za 2014. godinu, za autorski pečat ostvaren u redovnoj rubrici "Gaf nedelje". U medijima od 1994., na RSE od 1999. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
13.06.2012 10:58
Kad smo mi takve trpali u aps Evropa nas je olajavala, a danas se Šešelju sudi pod istim uslovima pod kojima je u Jugoslaviji već "ležao" 7 godina.

Šta bi falilo i Tomi da se upozna sa nekim paragrafom koji se odnosi na Verbalni delikt, a Evropa ga prekrstila u Delikt mišljenja.

Jasno je vas ne boli. Mi ćemo da ga gledamo 5 godina.


Ime: Anonimni posjetilac
12.06.2012 16:03
To nisu nikakvi lideri vec sluge americke

Ime: MIroslav Đukić Grad: Ivkova slava
12.06.2012 09:44
Ja nedolazak nekoliko pozvanih zvanica ne bih shvatao tragično. Došlo je ipak dovoljno gostiju (1200) da pojedu prase i spremljeno meze... Nikolić je sada načisto sa svojim komšijama, znaće kako će sa njima. Ni ja ne idem na proslave onima koji ne dolaze meni. Eto, Vuka Jeremića je izglasala većina u Generalnoj skupštini UN. Svi koji su bili "za" Vuka, došli bi vrlo rado i kod Tome na feštu.
Odgovor

Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
12.06.2012 13:08
@Djukic
Pogledaj Koraks-ovu karikaturu sa strane i ona ce ti sve reci. Ne plasi se, tebe nece niko pozvati na neki skup jer ima dosta trovaca i bez tebe.
Odgovor

Ime: Miroslav Đukić Grad: Zatrovana ravnica
13.06.2012 10:31
"Vojvodjanin",
ne plašim se, kao što vidite, sve komentare dajem pod svojim punim imenom i prezimenom, ne krijem se iza raznih pseudonima. Korax je dobar, samo nije pogodio Filipa Vujanovića, ni blizu mu lik sa karikature ne liči. Ne bih ni došao na ovaj skup, sve da su me zvali, jer ne volim gužve, a i principijelno podržavam monarhiju. Smatram da je monarhistički sistem bolji od republikanskog i protiv sam biranja bilo kakvih predsednika republika. Naravno, podržavam isključivo ustavnu monarhiju, onakvu kakva postoji u Velikoj Britaniji, u kojoj monarh "vlada, ali ne upravlja". Zanima me: Jesu li Vas zvali? Ako jesu, jeste li išli?

Ime: zoki Grad: beograd
12.06.2012 01:48
Ponizenje Srpskog Naroda na njegov izbor,gazenje demokratskog principa pravo na izbor.Orkestirana politika sa jednim dirigentom,u senci gospodara moci , cine korake koji ne vode ka demokratiji dijalogu i pravo na razlicito misljnje.Kao pripadnik Srpskog Naroda nikad nisam cuo lidere Evropskih zemalja da su osudili bilo kog lidera u regionu a da on nije Srbin. Za izjavu datu medijima a bilo je primera za to.Sto me asocira da ta demokratska Evropa osudila jedan citav Narod ili na tome radi.Nije ovo svet pre dvadeset godina ili deset a neko se jos uvek igra sibicama,za to snose odgovornos politicari a ne narod regiona.

Ime: Ante Grad: Knin
11.06.2012 23:03
Miodragu iz Peći,

pa vidjet ćemo kako će to ići - jer Josipović je partizanski sin a Nikolić je ipak četnički vojvoda!

Ime: Boban Grad: Beograd
11.06.2012 18:21
Dodik je sasvim dovoljan. :)

Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
11.06.2012 18:05
Dzaba su se na Milosevicem redjali svetski lideri, kada nam ni on, a ni ta plejada politickih mocnika nisu doneli nista dobro.
Zasto Ivanov nije dosao, to bas Dacic zna najbolje, uostalom i Vujanovicu je trbalo hrbrosti...
Za Bosnjacke lidere, procitajte na sajtu RSE ono o Keljmendiju!
A, Josipovic, on je prica za sebe, javno ce ga bojkotovati, a tajno ce se, ko sa Tadicem po Brionskom kompleksu (uzgred budi receno, direktor Briona je Srbin) setatati i u Titovim barkama ploviti!

Ime: komšija
11.06.2012 17:48
"Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Srbijo..."

Odgovor

Ime: Z4
11.06.2012 23:41
Odneo vrag salu.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
11.06.2012 20:30
Dobro ste kzali ali taj vrag ste vi ustvari jedan od vragova imaji jos
Odgovor

Ime: komšija
13.06.2012 17:54
"ludama je milo..., a ostale je stid"

Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
11.06.2012 14:08
Doci na inauguraciju Nikolicu je isto kao doci Al Kapone-u. Ko zeli da mu padne rejting do kraja......bice tu. Ostali mogu samo da se smeju i gledaju cirkus sa distance.

Ime: Dr Mans
11.06.2012 13:55
Sa Nikolicem... i iz naftalina izvadjenim Dacicem, gdje je obojici direktno/indirektno pomogao Tadic, scena Srbije je vracena na 1990/91 god. Predstavnici "svih Srba" su na okupu, zajedno sa Dodikom iz Bosne i Vujanovicem iz Crne Gore.Crnogorci trebaju ili da menjaju beskicmenjaka koji se naziva predsednikom Crne Gore ili da prihvate da budu pokrajina Srbije. Dodik ovdje nije interesantan jer on predstavlja region/entitet Bosne i Hercegovine. U Beogardu fale samo fanfare i "patriotske parole" za "oslobadjanje" svih srpskih zemalja od Zagreba pa do grcke granice. Moze i do Tokija i Mongolije.
Odgovor

Ime: djole Grad: vojvodina
11.06.2012 22:42
E vala i komentar ti je bas iz naftalina.
Opustite se ljudi.
Odgovor

Ime: winner Grad: Petrovac
12.06.2012 08:31
potpuno si u pravu a i tuzno je to shto uglavnom ti shto spominju "vracanje u 90te' su bash upravo oni koji nisu izashli iz 90tih i chini mi se da i ne zele da izadju...mnogo je takvih

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Obama u julu prvi put u Keniji

Američki predsednik Barak Obama planira da po prvi put od kada je preuzeo položaj predsednika poseti Keniju, zemlju u kojoj je rođen njegov otac i u kojoj i danas ima mnogo rodbine.

Težak poraz Olandovih socijalista

Francuska vladajuća Socijalistička partija i njen lider predsednik Fransoa Oland doživeli su težak poraz na lokalnim izborima, čiji je drugi krug održan juče.

Pogibije u izbegličkom kampu u Jemenu

Najmanje 45 osoba je poginulo, a 65 ranjeno u vazdušnom napadu u blizini jednog izbegličkog kampa u Jemenu.