Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 13:19 CET

Popularna nauka

Identični blizanci su genetski različiti

Ilustracija
Ilustracija
Čini se da identični blizanci ipak nisu u potpunosti identični. Iako se vjeruje da identični blizanci imaju istu DNK, rezultati novog istraživanja su pokazali da tokom ranog razvoja identični blizanci steknu stotine genetskih promjena koje ih u krajnosti čine različitim.

Ovo istraživanje bi moglo objasniti činjenicu zbog čega jedan blizanac oboli od raka, dok drugi ostane potpuno zdrav. Kako su rezultati pokazali, ovakve genetske promjene su jako česte.

"To se dešava mnogo češće nego su to ljudi ranije mislili", rekla je Rui Li, epidemiolog sa Univerziteta McGill.

Dok su ranija istaživanja pratila genetske promjene ili mutacije u spermi i jajašcima, koje se mogu prenijeti na potomstvo, vrlo malo istraživanja se fokusiralo na somatske mutacije.

Ove mutacije se mogu desiti jako rano tokom razvoja fetusa, ali zbog činjenice da se ne dešavaju na hromozomima X ili Y fetusa, one se ne mogu prenijeti na potomstvo.

Kako bi otkrili koliko često se ove mutacije dešavaju tokom ranog razvoja, Li i njene kolege su izučavali genome 92 para identičnih blizanaca i pretražili stotine hiljada lokacija na njihovim genomima u potrazi za razlikama.

Naučnici su mogli otkriti samo razlike koje su se desile jako rano u razvoju i koje su se nalazile u većini ćelija u tijelu, prenosi LiveScience.

Nakon toga su izračunali učestalost tih mutacija. Samo dva para blizanaca su imali takve mutacije, što znači da se promjena DNK dešavala jednom u intervalu od deset miliona do deset milijardi dijeljenja ćelije.

Iako se ta brojka čini malom, u obzir treba uzeti da ćelije u tijelu podijele i po nekoliko biliona puta, što znači da u prosjeku identični blizanci imaju oko 359 razlika nastali u ranoj fazi razvoja.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika