Petak, 06. maj/svibanj 2016, 20:47 CET

  Popularna nauka

  Identični blizanci su genetski različiti

  Ilustracija
  Ilustracija
  Čini se da identični blizanci ipak nisu u potpunosti identični. Iako se vjeruje da identični blizanci imaju istu DNK, rezultati novog istraživanja su pokazali da tokom ranog razvoja identični blizanci steknu stotine genetskih promjena koje ih u krajnosti čine različitim.

  Ovo istraživanje bi moglo objasniti činjenicu zbog čega jedan blizanac oboli od raka, dok drugi ostane potpuno zdrav. Kako su rezultati pokazali, ovakve genetske promjene su jako česte.

  "To se dešava mnogo češće nego su to ljudi ranije mislili", rekla je Rui Li, epidemiolog sa Univerziteta McGill.

  Dok su ranija istaživanja pratila genetske promjene ili mutacije u spermi i jajašcima, koje se mogu prenijeti na potomstvo, vrlo malo istraživanja se fokusiralo na somatske mutacije.

  Ove mutacije se mogu desiti jako rano tokom razvoja fetusa, ali zbog činjenice da se ne dešavaju na hromozomima X ili Y fetusa, one se ne mogu prenijeti na potomstvo.

  Kako bi otkrili koliko često se ove mutacije dešavaju tokom ranog razvoja, Li i njene kolege su izučavali genome 92 para identičnih blizanaca i pretražili stotine hiljada lokacija na njihovim genomima u potrazi za razlikama.

  Naučnici su mogli otkriti samo razlike koje su se desile jako rano u razvoju i koje su se nalazile u većini ćelija u tijelu, prenosi LiveScience.

  Nakon toga su izračunali učestalost tih mutacija. Samo dva para blizanaca su imali takve mutacije, što znači da se promjena DNK dešavala jednom u intervalu od deset miliona do deset milijardi dijeljenja ćelije.

  Iako se ta brojka čini malom, u obzir treba uzeti da ćelije u tijelu podijele i po nekoliko biliona puta, što znači da u prosjeku identični blizanci imaju oko 359 razlika nastali u ranoj fazi razvoja.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.