Dostupni linkovi

I dalje bez suđenja Hadžiću zbog bolesti optuženog


Goran Hadžić
Goran Hadžić

Haško suđenje (ICTY) bivšem premijeru tzv. SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću nije se nastavilo ovaj tjedan nakon što je optuženom pozlilo prošli petak zbog čega se i onesvijestio.

Tada je prebačen u jednu od nizozemskih bolnica gdje su napravljene medicinske pretrage, a tijekom vikenda se vratio u pritvor. Zbog povjerljivosti zdravstvenih podataka optuženog Haški sud za bivšu Jugoslaviju još ne želi dati informacije – je li riječ o nečemu ozbiljnom ili je suđenje samo trenutno odgođeno zbog daljnjeg praćenja Hadžićevog zdrastvenog stanja u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, dijelu grada Den Haaga.

Trenutno na suđenju traje dokazni proces obrane, a kao zadnji svjedok u nizu prošli tjedan je dao iskaz Savo Štrbac, bivši tajnik tzv.Vlade Republika Srpska Krajina (RSK). Za potrebe obrane ovaj tjedan je trebalo svjedočiti još nekoliko ministara iz tzv.Vlade optuženog, kojih se već nekoliko pojavilo u sudnici.

Hadžić se tereti za ratne zločine počinjene na pobunjenom području Hrvatske od polovice 1991.godine do kraja 1993.godine – do kada je obavljao dužnost premijera, a pri kraju predsjednika RSK.

U svom dokaznom procesu, koji je završen koncem prošle godine, haško tužiteljstvo je u završnim riječima Hadžića optužilo da je zapovjedno odgovoran za više masovnijih ubojstava – poput vukovarske Ovčare i Veleprometa, zarobljenika u Dalju, civila u Lovasu, Opatovcu, kao i za zatočavanje tisuća Hrvata u logore u Srbiji.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG