Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 12:44 CET

  Srbija

  Zakasneli Ćosić: Dodik "humano" preseljava kosovske Srbe

  Milorad Dodik
  Milorad Dodik
  Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izgleda, pretenduje da se uspostavi kao novi srpski otac nacije. Takoreći, Dobrica Ćosić. Doduše, u zakašnjenju. U poslednjem medijskom javljanju poduhvatio se ne samo razvezivanja bosanskog nego i kosovskog čvora. Njegove "mesijanske" ideje o tome kako izaći iz kosovskog problema, kako ocenjuju sagovornici Radija Slobodna Evropa, pale su na gluve uši kako u Beogradu tako i u Banjaluci.
   
  Dodik će ustvrditi da srpska politika prema Kosovu treba da bude politika dve države za dva naroda koji treba i teritorijalno da se razgraniče. Sever Kosova integrisaće u Srbiju, a Srbe iz južnih enklava „humanitarno“ preseliti, i u Republiku Srpsku, ako treba, gde će im ponuditi ognjište, zemljište i posao.
   
  Mladen Ivanić, predsednik opozicione Partije demokratskog progresa iz Republike Srpske i nekadašnji predsednik vlade srpskog entiteta, za Radio Slobodna Evropa kaže da se ovakav Dodikov nastup objašnjava time što on sebe narcisoidno projektuje ne samo kao vođu Srba u RS nego kao pansrpskog lidera.
   
  „Objašnjenje takvog Dodikovog ponašanja leži u tome što je on uvjeren da je glavni lider svih Srba, da je on najsposobniji srpski političar. On vjeruje da je najomiljeniji političar među Srbima, ne samo u RS, nego i izvan nje; da je njegova obaveza da kaže i da je ono što on kaže bogom dano, sveto, nedodirljivo. To je jedan aspekt. Drugi razlog vidi se u činjenici da on ima strašno velike probleme u RS koji se ogledaju u ekonomiji, i da je jedini način na koji on može držati svoju vlast ta tvrda nacionalna varijanta za koju on misli da je adekvatna. To je jedino objašnjenje Dodikovog ponašanja; činjenica, naime, da on nacionalizam prije koristi kao mehanizam upravljanja i ostanka na vlasti nego kao svoje istinsko uvjerenje“, rekao je on.
   
  Upitan da li Dodikove ideje padaju na plodno tle u Srbiji, Ivanić kaže:
   
  Mladen IvanićMladen Ivanić
  x
  Mladen Ivanić
  Mladen Ivanić
  „Apsolutno sumnjam. Ne mislim da to ima bilo kakve veze sa bilo kim u Srbiji, bilo kakvom koncepcijom ili dogovorom. U pitanju je čisti Dodikov narcisoidni pristup samom sebi i uvjerenje da je bogom dani srpski političar, koji u stvari nema koga da sluša. On je potpuno uvjeren da niko iz Srbije nije onaj koga on treba eventualno da sluša, nego da političari iz Srbije treba njega da slušaju jer je on kvalitetniji, jači, bolji. To je uvjerenje koje Dodik nosi kad o ovakvim stvarima razgovara. A priča o preseljenju ljudi je toliko nehumana da o njoj ne mogu ni govoriti, mislim da je to ispod svakog digniteta ozbiljnog političara, da čovjek ne može da vjeruje da neko tako nešto može reći.“
   
  I sami kosovski Srbi smatraju da je suluda Dodikova ideja o tome da se kosovski Srbi južno od Ibra presele u Republiku Srpsku:
   
  “To me podseća na svojevremeni predlog nekih srpskih akademika da treba sve pravoslavne hramove - Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju – kamen po kamen preneti u centralnu Srbiju. To je nemoguće, to je suludo, kao i ovaj predlog Milorada Dodika”, kaže jedna građanka srpske nacionalnosti sa Kosova, a druga dodaje:
   
  “Vrlo je iznenađujuće da jedan visoki funkcioner može takve stvari da izjavljuje. Zašto da Srbi napuštaju Kosovo? Tu su nam najveće svetinje. Neka oni iz Republike Srpske dođu da žive na Kosovu”.
   
  Nerazumevanje političkog trenutka

  Ove Dodikove ideje, naišle su, na prilično hladan prijem u Beogradu, čak i u najtvrđim nacionalističkim krugovima, kaže za Radio Slobodna Evropa Žarko Korać, poslanik Skupštine Srbije, koji iza ovih Dodikovih radikalnih ideja iščitava početak njegovog političkog zalaska.
   
  Žarko KoraćŽarko Korać
  x
  Žarko Korać
  Žarko Korać
  Činjenica da su on i njegova stranka uglavnom izgubili lokalne izbore u RS, u BiH, pokazuje da njegova zvezda zalazi. To su vrlo radikalne izjave  koje treba da pokažu da je on jedan od stubova srpstva. Meni se čini da je okretanje Beogradu neka vrsta skoro apela da ga Beograd podrži, jer, evo, on, kao iz druge države, pokušava da ojača Beograd pred novu rundu pregovora u Briselu. On se nudi Beogradu kao neki glasnogovornik koji će reći ono što misli da Beograd u ovom trenutku ne sme da kaže. Ono što je monstruozno to je da on kao predsednik entiteta u kojem je došlo do masovnog etničkog čišćenja sad nudi novo etničko čišćenje i, da apsurd bude veći, nudi Srbima sa Kosova preseljenje u RS“, ističe Korać.

  Na pitanje da li ove ideje o preseljenju Srba imaju dosluha sa aktuelnom vlašću u Srbiji, Korać odgovara:

  „Sudeći po reakcijama, to je ovde vrlo hladno primljeno, čak i one uobičajene  ultranacionalističke reakcije su izostale. On ne vidi da vlast u Srbiji trenutno pokušava ubrzano da nađe neko rešenje za odnose Beograda i Prištine jer joj je to uslov za evropske inegracije. Mislim da on pokazuje jedno potpuno nerazumevanje političkog trenutka u Beogradu. Dakle, vrlo hladno je to primljeno. Čak i oni koji podržavaju njegove izjave ovaj put su to propratili ćutke - niko ništa nije rekao“.
   
  I Mladen Ivanić kaže da je, uprkos tome što je još uvek solidno pozicionisan na političkoj sceni Republike Srpske, Dodik sve slabiji:
   
  „Procesi su neumitno krenuli. Na poslednjim lokalnim izborima on je objektivno izgubio, sa daljom tendencijom gubljenja autoriteta jer, recimo, sve te njegove izjave o podjeli Kosova u Republici Srpskoj nisu privukle apsolutno nikakvu pažnju. Ekonomski problemi Republike Srpske su veliki, broj nezaposlenih rekordan, broj zaposlenih najmanji u istoriji RS jer je jako mnogo preduzeća otišlo u stečaj, ni jedne jedine investicije nema već pet godina; posljednja je bila privatizacija Telekoma, ali su pare od toga potrošene, a Republika ušla u začaranu spiralu zaduživanja; prije deset godina mi smo vraćali 80 miliona godišnje stranih kredita, ove godine vraćamo 460 miliona konvertibilnih maraka, što je 25% odsto budžeta RS. Sve je, dakle, teže i teže, Dodik je toga svjestan i zbog tog razloga i pravi ovakve stvari“, ocenjuje Mladen Ivanić.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Ime: Alija Grad: Sarajevo
  14.01.2013 00:34
  Sta ova tema ima sa Bosnjacima? Nista.Prema tome ostavimo Albance i Srbe da rjese sami svoje probleme, zar ne?
  Odgovor

  Ime: Sava Grad: Banjaluka
  14.01.2013 18:04
  Sta ima Dodik pozivati neke tamo pravoslavne Kosovare kod nas u Banjaluku?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 22:25
  Izgleda, dragi Savo, da je dr. Dodik, baš kao i dr. Koštunica kod nas, pronašao "zdravije plućno krilo" za Vas, i to gle, na Kosovu!
  Izgubljeno - nađeno...

  A, realno, zar nije lakše promeniti narod nego promeniti političare, ili, ne-dao-bog, politiku?!

  Ime: Predsednik Niko Grad: Dedinje
  13.01.2013 08:14
  u Beogradu. Dakle, vrlo hladno je to primljeno. Čak i oni koji podržavaju njegove izjave ovaj put su to propratili ćutke - niko ništa nije rekao“....sto znaci kad dojdes ovde u beograd moram ti dati jednu dobru pljesku

  Ime: Stoja Grad: Srbija
  13.01.2013 07:40
  Milorad Dodik , predsednik genocidne republike Srpske pretenduje da se uspostavi kao novi srpski otac nacije.....niti ce kad biti niti je bio.nek ga je sram za ove izjave
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  13.01.2013 19:30
  Stojo casno ime, za Vasu informaciju, Republiku Srpsku su stvorili gospodin rahmetli Alija Izedbegovic, pokojni Franjo Tudjman, pokojni Slobodan Milosevic i Mrdjunarodni predstavnici.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  13.01.2013 21:47
  Nemoj da se pravis naivam cvjeticu.Znas ti veoma dobro na sta je ona mislila. I nije tacno da su ta tri ublehasa stvorili rs. Ko to kaze,nema pojma sta govori.Ta trojica krelaca su samo potpisali ono sto im je potureno pod nos,nista drugo.Zna se ko je "reziser"tog genocidnog sporazuma,samo ti cvjeticu ne znas.Najbolje bi bilo,pocni se baviti cvjecarstvom,ili pcelarstvom.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  14.01.2013 10:56
  Prvo to "malo morgen" u prevodu na jezik naroda zvuci malo posprdno u stilu " da nokat izraste tamo gdje nikada nije izrastao" zato mi je jasno sta govoris o ljudima koji su BiH konacno spasili. Gospodin rahmetli Alija Izedbegovic je bio moj predsjednik i ja sam tada glasao. Ne smijes biti rob "narucenih istina" i dati takvu odrednicu sporazumu koji je svijet napisao, ali moras znati, da je jedina oruzana formacija Bosnjackog naroda oruzano tukla svoj narod Bosnjake i svoje "saveznike" Hrvate. To su fakti nase teske zbilje, ako nekome sluze na cast, onda bujrum.
  Odgovor

  Ime: za cvjetica
  15.01.2013 13:19
  Cvijeticu, cvijeticu moj. Fakti i vasa zbilja nemaju ama bas nikakvu vezu jedno s drugim. Imas li jos jednu originalnu pa da je pridodam uz onu o antifasisti Mihajlovicu i uz onu u kojoj su se Sarajlije same granatirale i drzale dobrovoljno pod opsadom?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  14.01.2013 13:19
  m.cvijetic@
  Druze mi'ajlo,"malo morgen" je tu radi takvih kao sto si ti ? Tu je radi sve cescih zahtjeva ostrascenih neprijatelja Bosne,za odvajanjem i cerecenjem iste. I tako ce ostati. Kazes,A.Izetbegovic je bio i tvoj predsjednik !! Nemoj majke ti,znam da nije nikada. Opet kazes,ABiH tukla svoj narod ! Nije tacno,tukla je one koji su kidisali na nju zajedno sa ostalim neprijateljima.Tukla je izdajnike,a ne narod. Isto vrijedi i za katolike bosanske.Prvo su vezali zastave sa nama,onda su nam zabili noz u ledja.Sve ti to znas,ali se previse pravis naivan.Mislis,mi sve zaboravili,nista ne znamo ? Varas se,nista nije zaboravljeno.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  15.01.2013 18:03
  za cvjetka@
  Druze Mi'ajlo,ko ti brani da ga postujes ? Postuj ga,posjecuj ga i zovi ga "gospodinom,"ali ja nisam i necu nikada. O kakvoj ti narucenoj istini govoris?Navedi mi nesto iz komentara,a da nije tacno.Ja druze Mi'ajlo postujem samo one iz moga naroda koji su sa mnom 3,5 godine spavali u raznim kanalima i rovovima.Njih ja cijenim,a ne Abdiceve izdajnike.Cijeni ih ti,vama su sluzili. A za druga dva naroda mogu da kazem sljedece : Koliko oni postuju mene i moj narod,toliko ce postovanja imati s moje strane.Ni manje,ni vise.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  14.01.2013 19:39
  "malo morgen" po narodnom , moras imati pristup problemima sa nivoa "univerzalne istine" odbaci "narucenu istinu" u narodima BiH stoji, da pokojnik zasluzuje nase dostojanstvo /nije A.Izetbegovic nego Gospodin rahmetli Alija Izedbegovic/. Vidim iz pisanog kako postujes svoj Narod sa odrednicom "izdajnici", a smim time i druge narode BiH. Citaj knjige voli svoj narod i nikada ne odvajaj Bosnu od Hercegovine a onda ces iskreno voliti i druga dva naroda u BiH.
  PS
  Ako te put nanese u mjesto gdje se pjeva pjesma "Mujo kuje konja po mjesecu" odslusaj je i reci pjevacu da je ponovi u ime moje...

  Ime: Beogradjanin Grad: Narodnjak
  13.01.2013 05:04
  srpski otac nacije. Dobrica Ćosić. a i dodik su Doduše, u zakašnjenju...tj u zakasnjenju i u glavu a i u istoriji

  Ime: Milutin Grad: Banja Luka
  13.01.2013 04:57
  RSE kaze da je Mladen Ivanić, predsednik opozicione Partije demokratskog progresa iz Republike Srpske i nekadašnji predsednik vlade srpskog entiteta...a ja kazem kao stanovnik Banja Luke da ovde nema opozicije....jer nas narod svi zajedno kradu...ovde sve partije sto su na vlasti kradu narod a one sto su bile prije njih isto su krali narod....NEMA u RS opozicije

  Ime: Srbin Grad: Uzice
  13.01.2013 04:55
  ni jedne jedine investicije nema već pet godina; posljednja je bila privatizacija Telekoma, ali su pare od toga potrošene, a Republika ušla u začaranu spiralu zaduživanja; prije deset godina mi smo vraćali 80 miliona godišnje stranih kredita, ove godine vraćamo 460 miliona konvertibilnih maraka, što je 25% odsto budžeta RS....sto znaci dodikan je rasprodo sto je bilo...a sad on ce na avion i bjez napolje dok narod ide i kupi hranu po smetlistima....pa to je aman pa isto sto se desava i u siriji, a i sto se desavalo nekad u zemljama afrike...lider lovu i inostranstvo i bjeg a narod umire od gladi

  Ime: Boris Grad: Banja Luka
  13.01.2013 04:20
  dosta te je dodiku vreme je da mi srbi u RS dobijemo novog predesednika a tebi je vreme da ides i sjases sa te stolice

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.01.2013 23:08
  Koji ludjak. Po svoj prilici sad je totalno prohlupao. A jos ludji su oni koji i nakon ovoga glasaju za njega i njegovu menazeriju likova poput Dusanke Majkic, Slavka Jovicica i ostalih budala koji dolaze u drzavni Parlament kostimirani.

  Ime: AP
  12.01.2013 11:52
  Znam da Dodik ne cita RSE i da sve ovo sto ovdje pise nece stici do njegovih usiju,ali cu uprkos tome kazati da je ova Dodikova izjave najveca glupost koju je ikad izgovorio u svom politickom zivotu. Dodikova karijera je na izmanku i on je politicar u odlasku.
  Takvi politicari skoro uvijek izgube kompas. Oni lupetaju svasta, sve ono sto prije iz koje kakvih razloga nisu mogli kazati. Ovo je tipicno ponasanje politicara na zalazku karijere.
  Dovidjenja Dodik, sto prije odes mozda ce nesto i spasiti iz svoje zaostavstine, u suprotnom ces ovakvim izjavam srusiti i ono sto si dobro uradio.
  Odgovor

  Ime: Jovo Grad: Zemun
  13.01.2013 08:03
  opet onaj nije cuvar u ludnici zatvorio vrata....il je zaboravio il je otiso na topli obrok ....a opet neko izgleda izmakeo iz ludnice
  Odgovor

  Ime: Stefan
  13.01.2013 07:38
  nista novo srbski lideri,predsednici, vodje, armije,generali...su uvjek iseljavali,ubijali, i predvodili ratovre protiv neduznih i nejakih i sirotinje....i sto bi sad bilo ista bolje..sad poslije svega su krenuli na neduzni srpski narod Kosova sto je vec skoro sav iselit....zahvaljujuci milosevicu i velikosrpskoj politici iz 80ti 90 ti i 2000tih decenija pa i danas dodikovoj i nikolicevoj, tadicevoj, politici ..to nam i sam naslov kaze....jadno i cemerno za sve male balkanske narode
  Odgovor

  Ime: Momcilo Grad: Nis,Srbija
  13.01.2013 04:51
  dodikce hitno se javi psihijatru....pravo si prolupo...jadan je taj narod tamo gde si ti predsednik
  Odgovor

  Ime: Rade Grad: RS
  13.01.2013 03:09
  dodbro nam dosli....jedino imamo 50% nezposleni a i ovi sto rade jedino prime platu jednom u tri mejeseca.....a ako za dodika radis onda je sve regularno....znas ono alkapone ...alkaponovagrad...alkaponova republika i drzava....mafija vlada....Više od 150.000 nezaposlenih, umanjenja plata budžetskim korisnicima, više od četiri milijarde maraka duga, neprocesuirani kriminal

  Ime: Nikolic Grad: Predesednistvo
  12.01.2013 04:13
  dodikove ove tvoje gluposti su pale su na gluve uši ovdi u Beogradu...ko si ti da selis i raseljavas nam naciju
  Komentari stranica of 3
      Naredni 

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Požar u srpskoj crkvi na Menhetnu

  Vatrogasna služba objavila je da se srušio dio krova i da je struktura zgrade nestabilna.

  Novi razgovori o prekidu borbi u Alepu

  SAD zahtevale da se primirje, koje je na snazi u drugim oblastima Sirije, proširi i na grad u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast...

  Haos u Bagdadu, okupirana Međunarodna zona

  U glavnom gradu Iraka i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđenog dela u kojem se nalaze vladine zgrade i ambasade, a vojska je u pripravnosti...