Dostupni linkovi

Crkva protiv sporazuma o granici


Zagrebačka katedrala, Foto: zoomzg
Zagrebačka katedrala, Foto: zoomzg
Katolička crkva u Hrvatskoj protiv je potpisivanja sporazuma o granici između Hrvatske i Slovenije i apeluje na Vladu u Zagrebu da odustane od njega, čak i po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade, saopštila je danas Komisija Justicia et Paks Hrvatske biskupske konferencije.

U pismu ove komisije navodi se da "hrvatski građani ne žele ući u EU, ako Unija u ovom krucijalnom pitanju ne dokaže da je zajednica prava i moralnih vrijednosti".

Komisija smatra da hrvatski građani imaju pravo i dužnost da zahtjevaju od hrvatske Vlade i međunarodne zajednice da traže od EU, OEBS-a, Savjeta Evrope i UN da odgovore slovenačku Vladu od, kako kažu, teritorijalnih pretenzija i igranja vatrom.

"Komisija smatra da je hrvatska strana trebalo sistematski, djelatnije i energičnije da se suprotstavi nepravdi slovenačkih zahtjeva, jer to ugrožava pravdu i mir i pridonosi destabilizaciji evropskog jugoistoka. Hrvatska strana nije smjela da odustane od načela, prema kojem je o razgraničenju dvije države trebalo da odlučuje Međunarodni sud pravde UN, a ne nekakav `arbitražni sud` neizvjesnog sastava i pravnog iskustva, s popisa koji nudi Evropska komisija, a koji bi sad trebalo da odlučuje i prema nepravnim kriterijima", navodi se u pismu.

U pismu se ocjenjuje da hrvatska Vlada nema pravo da krši Konvenciju UN o pravu mora i ustupa Sloveniji, kako se ističe, pravo koje Konvencija izričito zabranjuje, a to je moguće proširenje njenog teritorijalnog mora na hrvatsko more, da bi Slovenija doprla do takozvanog otvorenog mora, ali, opet hrvatskog mora.

"Ovdje nije riječ o slobodi plovidbe ili o `izlazu na otvoreno more`, nego o teritorijalnim pretenzijama i zbog toga je vlada Slovenije od kraja 2008. pa do jeseni ove godine blokirala Hrvatsku u njenom napredovanje prema EU", smatra Justicija et Paks.

Komisija smatra da je hrvatska javnost duboko frustrirana i opravdano ogorčena, kako se kaže, tajnom diplomatijom koja dovodi javnost pred svršen čin.

"Hrvatska javnost ne zna zašto njena vlada nije formulisala amandmane na posljednji prijedlog evropskog komesara, kada je slovenačka strana to učinila unoseći svoje pretenzije na hrvatsku teritoriju", navodi se u pismu i optužuje hrvatska Vlada što nije u vezi sa tim pitanjima konsultovala stručnjake za međunarodno pravo i prava mora.
XS
SM
MD
LG