Dostupni linkovi

Posljednji dan kampanje


Zastava Republike Hrvatske
Zastava Republike Hrvatske

Hrvatska u nedjelju bira između novog starog predsjednika Ive Josipovića i kandidatkinje desnog centra Kolinde Grabar Kitarović. Važnost ovih izbora je u tome što su oni generalna proba za parlamentarne izbore krajem godine, naglašavaju analitičari. Ako autobusi u BiH prevoze sve glasače, a ne samo one jednog kandidata, onda to nije kršenje izborne šutnje, poručeno je iz Državnog izbornog povjerenstva.

U petak je posljednji dan kampanje za drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Razlika između kandidata lijevog centra predvođenog socijaldemokratima, aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i kandidatkinje desnog centra predvođenog HDZ-om, bivše ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović u prvom krugu pred 14 dana bila je manje od jedan i po posto glasova, pa se svi slažu da će biti gusto.

"Bira se put, bira se predsjednika koji vodi zemlju u prosperitet. Birate između toga da loša prošlost postane naša budućnost, ili birate bolju budućnost. Mržnja, agresija, zlo ne mogu zamijeniti dobro, pomirbu i mir", poručio je Josipović.

Kolinda Grabar Kitarović ne odustaje od prozivanja Josipovića kao suodgovornog za gospodarsku situaciju.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

"U tu nas je situaciju dovela nesposobna vlada Zorana Millanovića koji već treću godinu ne radi, a zapravo ovo vrijeme otkako je gospodin Josipović na vlasti je najgore razdoblje od završetka rata , kada je riječ o gospodarskoj krizi, i gospodin Josipović je svakako sukrivac u cijeloj toj situaciji zato što je šutio, nije upozoravao na probleme i nije otvarao inicijative", istakla je Grabar Kitarović.

Politički analitičar Branko Caratan u izjavi za RSE naglasio je da je teška socijalna situacija u pozadini cijele kampanje.

"HDZ vodi kampanju kao uvod u parlamentarne izbore. Nameću se teme o kojima predsjednik Republike po Ustavu ne može odlučivati, i ide se na to da argumenti nisu toliko bitni, već da je važan umjetnički dojam. Na drugoj strani, kandidat Josipović je pokušavao s programom, da bi sada naglasio da je u pitanju generalni izbor između pozicije lijevog centra i desnice koja se grčevito pokušava vratiti na vlast", ocijenjuje Caratan.

Hrvatskim medijima Caratan zamjera što ne analiziraju bitne političke pozicije kandidata, već kampanju doživljavaju u prvom redu kao svojevrstan show.

Predsjednik u hrvatskom ustavno-pravnom sustavu nema neku važniju ulogu, pa objašnjenje za žestinu kampanje treba tražiti u činjenici da su ovi izbori generalna proba za parlamentarne izbore krajem godine.

"Radi se o političkom izboru koji će odrediti budućnost zemlje u narednom srednjoročnom razdoblju. Tu se krije i odgovor na pitanje zašto je kampanja tako žestoka i zašto se ide i u prljavu igru u kojoj argumenti nisu važni. Josipović kao relativno samostalan politički igrač uspio se odmaknuti od identifikacije sa Vladom, a na drugoj strani iza borbene retorike Kolinde Grabar Kitarović nije teško naslutiti veoma jasno profiliranu poziciju njene političke stranke HDZ", navodi Caratan.

"Iako je kampanja otvorila neke neuralgične teme u hrvatskom političkom životu, na kraju se ipak u odlučivanju svela na ideološki rascjep reprezentiran u HDZ-u i socijaldemokratima", kazao je za RSE politički analitičar Ivan Rimac.

"Naime, konkurencija drugih tematskih elemenata, pogotovo takozvanog 'issue voting' modela, dakle modela glasanja o pojedinim društvenim problemima kojeg je promovirao 'Živi zid' dala je u javni diskurs i neke nove teme, ali na kraju se ipak svodi na odlučivanje - lijevo ili desno, a da se pritom ni ljevica ni desnica nisu adaptirale na te nove tematske elemente", tvrdi Rimac.

Rimac, također, naglašava kako će ovi izbori najaviti kakav bi mogao biti ishod parlamentarnih izbora, podsjećajući da je opozicija već neko vrijeme nestrpljiva i traži njihovo prijevremeno raspisivanje.

"Sa sigurnošću se može reći da će praktično sa završetkom ovih izbora krenuti kampanja za parlamentarne izbore i da će trajati cijelu godinu, a da će diskurs dvije najveće političke stranke ostati više-manje identičan, sada vrlo jasnim prostorom za nove političke snage koje će definirati nove pristupe koji će izaći iz ovog prijepora lijevo-desno", smatra Ivan Rimac.

Posljednji dan kampanje nije nimalo dosadno - Dalmacija je oblijepljena plakatima HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u društvu sa gazdom Dinama Zdravkom Mamićem i predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Igorom Štimcem, a upravo njih dvojica su najžešći u napadima na dalmatinsku svetinju - Hajduk.

Sa druge strane, iz udruge Živi zid - čiji je kandidat Ivan Sinčić bio treći u prvom krugu izbora - poručuju da su najopasniji neprijatelji Milanović i Josipović kao lažni socijaldemokrati.

Ivo Josipović
Ivo Josipović

Državno izborno povjerenstvo je na upit iz izbornog stožera Ive Josipovića - je li kod glasanja Hrvata u Bosni i Hercegovini besplatan prijevoz birača Kolinde Grabar Kitarović do izbornih mjesta kršenje izborne šutnje i je li riječ o donaciji, odgovorilo kako im je iz njenog stožera poručeno kako Kolinda Grabar Kitarović nema veze s tom inicijativom, kao ni bilo koja stranka koja je podupire.

"Besplatni prijevoz bio bi izborna promidžba ako su autobusi oblijepljeni plakatima kandidata ili ih on poziva da se koriste tim prijevozom", kazao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

"Isto tako, ako bi netko treći po nalogu ili zamolbi, odnosno u korist koje od sudionika izbora izvršio besplatan prijevoz, tada bi doprinos takvog trećeg trebalo cijeniti kao donaciju u korist onog sudionika izbora za kojeg se takav prijevoz vrši. Ukoliko bi se taj prijevoz vršio besplatno za sve birače, neovisno o bilo kakvoj stranačkoj ili glasačkoj opredijeljenosti, tada je to besplatan prijevoz za sve birače i u tom slučaju mi nemamo mogućnost to tretirati bilo kao izbornu promidžbu, bilo kao donaciju", riječi su Hrvatina.

Pokrenut je i postupak zbog SMS-ova s izbornom promidžbom i porukama mržnje, ali već sada postoji bojazan da se neće otkriti počinitelje ako su slali poruke sa pre-paid brojeva.

XS
SM
MD
LG