Dostupni linkovi

Oštećeno 11.800 kuća, ruši se i gradi iznova 150


Izgled novih kuća koje će se graditi umjesto srušenih na poplavljenim područjima. Arhitekica Kristina Vidić. Izvor www.daz.hr
Izgled novih kuća koje će se graditi umjesto srušenih na poplavljenim područjima. Arhitekica Kristina Vidić. Izvor www.daz.hr

Hrvatska Vlada usvojila je četiri programa obnove i saniranja posljedica katastrofalne poplave u istočnoj Slavoniji. Procjena je da će se rušiti i iznova graditi 150 obiteljskih kuća, a da je u poplavi oštećeno 11.800 stambenih i gospodarskih zgrada.

Sljedećeg tjedna započinje rušenje onoga što se ne može popraviti i obnova onoga što se može popraviti.

Obnova će proteći brže nego ikad, najavljuje premijer Zoran Milanović. „Obnova stambenih kuća podijeljena je u 4 kategorije, ovisno o stupnju oštećenja“, pojašnjava ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš:

„Četiri kategorije - ovisno o tome kakva je bila poplava i kakva su oštećenja . Prva kategorije je ona gdje je voda bila samo nekoliko dana, dakle to su ona rubna naselja ili tamo gdje je bio povratni vodni val. Druga kategorija su zgrade gdje je voda bila znatno duže, ali gdje nemamo oštećenja na konstruktivnim dijelovima, nego samo na žbuci i podovima, dakle na vanjskim i unutarnjim oblogama. Treća kategorija su zgrade gdje imamo oštećenja i na konstruktivnim dijelovima, i četvrta kategorija su zgrade koje treba srušiti.“

Umjesto srušenih kuća grade se nove, površine 55, 70 i 85 kvadratnih metara. Ministrica je pojasnila da građani ne trebaju skupljati nikakve dokumente nego će to za njih učiniti država, a nakon što obnova bude završena, dobit će uporabnu dozvolu za kuće, koje će biti i katastarski snimljene.

Za prvu kategoriju oštećenja država daje oko 5.500 eura – pola odmah, a pola po završetku radova, za drugu kategoriju nešto manje od 9.500 eura – isto po principu pola-pola, a treća i četvrta kategorija idu na državni trošak.

Ovi programi su operacionalizacija zakona o saniranju posljedica poplave izglasanog pred dvadesetak dana.

Stotinjak obrta i malih i srednjih firmi s poplavljenih područja dobit će jednokratnu bespovratnu novčanu pomoć od 25.000 kuna (oko 3.300 eura) po zaposlenom.

Kritika urodila plodom

Pred koji dan tijekom posjete Gunji premijer Zoran Milanović dobio je jezikovu juhu od profesorice engleskog jezika u tamošnjoj osnovnoj školi, Senke Klišanić, koja je zajedno sa kolegicama čistila i skidala pločice sa zidova poplavljene škole, nakon što je pola dana provela čisteći vlastiti poplavljeni dom.

„Dođite da vidite. Evo, tu su moje kolegice. Pogledajte, mi sami 'hrbamo' zidove!“, kazala je profesorica.

„Dobro, to će…“, nije stigao dovršiti rečenicu premijer, a profesorica je nastavila:

„A gdje je Ministarstvo prosvjete? Bila je gospođa i obećala nam je školu budućnosti. A 1. srpnja nismo dobili ništa!“

Ako dovoljno glasno vikneš, čut će te se! Premijer Milanović u četvrtak na sjednici Vlade je kazao:

„Moj poziv je da odu kući, da se bave svojom imovinom, jer škole će obnavljati država.“

Na terenu stanovnici sela stradalih u poplavi i zaposleni na javnim radovima i dalje čiste javne površine i poplavljene domove. Račinovce stiže 10, a u Gunju 30 stambenih kontejnera koje je platila zaklada iz Ujedinjenih arapskih emirata, a proizvela ih je u roku od 3 dana krapinska tvrtka „Jedinstvo“.

„Ako uzmemo prema standardu, 4 čovjeka mogu spavati u takvom kontejneru, a boraviti može i njih šest. Svaki kontejner ima klima-uređaj koji grije i hladi, tako da kontejner može biti i u zimi i u ljeti", navodi direktor Josip Mihalić.

Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić je zadovoljan. Oko podneva nam je kazao.

„Već ih je došlo šest, došla su i dva kontejnera što nam je 'Samsung' donirao sa perilicama za rublje, i to je sve smješteno ovdje gdje su i kontejneri, i do ponoći će nam stići ukupno 30 kontejnera plus jedan kontejner sa WC-ima i tuš-kabinama.“

XS
SM
MD
LG