Dostupni linkovi

Hrvatska obilježava dvije decenije srebreničkog genocida


Nedžad Hodžić tokom obraćanja u Saboru o Srebrenici
Nedžad Hodžić tokom obraćanja u Saboru o Srebrenici

Hrvatski sabor je minutom šutnje odao počast žrtvama genocida u Srebrenici. Tužna obljetnica komemorira se nizom manifestacija, a u subotu će u svim većim hrvatskim gradovima biti održan mimohod mira „Srebrenica svijetom hodi“, koju su inicirali riječki Bošnjaci i njihovi prijatelji.

Pred sutrašnju dvadesetu obljetnicu genocida u Srebrenici, Hrvatski sabor se kao i prethodnih godina minutom šutnje prisjetio srebreničke tragedije.

„Puna dva desetljeća nakon genocida u Srebrenici, agonija obitelji žrtava traje i dalje. Još uvijek traje potraga za nestalima i ubijenima. Na području oko Srebrenice i danas se pronalaze i iskopavaju njihovi ostaci. Poštovane kolegice i kolege zastupnici, pozivam vas da minutom šutnje odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici i na taj način izrazimo solidarnost s patnjama njihovih obitelji“, kazao je predsjednik Sabora Josip Leko.

On je podsjetio da je u ovom najtežem zločinu na tlu Europe od Drugog svjetskog rata što su ga nad Bošnjacima počinili – kakao je kazao – pripadnici velikosrpskih snaga, ubijeno preko 8.000 muškaraca i dječaka s jednom namjerom - etničkog čišćenja.

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić kazao je kako se ove godine prisjećamo srebreničke tragedije u znaku ruskog veta da se u Vijeću sigurnosti UN-a izglasa rezolucija o Srebrenici. Rusi su tako spriječili da u svijet iz Ujedinjenih naroda – pod čijom zaštitom je Srebrenica i bila u vrijeme počinjenja genocida - ode jedinstvena poruka i osuda tog zločina, podsjetio je.

„Najmanje što su Europa i svijet dužni činiti jest da se o genocidu u Srebrenici jasno, glasno i ne kalkulirajući nikakvim političkim interesima govori, i to jednoglasnim rezolucijama, što se ovoga puta u Savjetu bezbjednosti UN-a zbog ruskog veta nije moglo učiniti. Kamo sreće da su Rusi tog srpnja 1995 godine vetom intervenirali kod gospodara rata prije početka pokolja nedužnih civila u Srebrenici“, konstatirao je Hodžić.

Predsjednica u Potočarima

Hrvatsku će na sutrašnjoj komemoraciji u Potočarima predstavljati izaslanstvo na najvišoj razini predvođeno predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

U Hrvatskoj je već održan niz manifestacija povodom tužne obljetnice, organiziran je Konvoj mira Zagreb – Srebrenica, trči se ultramaraton Vukovar – Srebrenica, a na sam dana pada srebreničke enklave – u subotu 11. srpnja u 11 sati u svim većim hrvatskim gradovima održat će se mimohod mira i sjećanja „Srebrenica svijetom hodi.“ Radi se o projektu kojeg su pred četiri godine započeli Bošnjaci i njihovi prijatelji u Rijeci, ali je povodom obljetnice proširen na cijelu Hrvatsku, a i izvan nje.

Zlatan Bakalović
Zlatan Bakalović

Kako sudjelovati, pojašnjava predsjednik Kulturnog društva „Ljiljan“ Zlatan Bakalović:

„Pozivamo da se u svim većim gradovima naše države 11.7 u 11 sati svi građani, a kada kažem svi mislim apsolutno na sve vjere i nacije i na sve slobodoljubive ljude priključe mimohodu mira. Tako da će sve godine od Gunje na istoku do Dubrovnika i od Umaga na zapadu do Dubrovnika svi ti građani u isto vrijeme napraviti mimohod mira.“

Mimohod je organiziran uz potporu Ministarstva branitelja i najvećim dijelom financiran sredstvima iz državnog proračuna.

Sudionici mimohoda mira nosit će majice s natpisom „Srebrenica – 20 godina – da se ne zaboravi, nikad, nikom i nigdje ne ponovi“. Majice su poslane i na brojne adrese bošnjačke dijaspore diljem Europe i svijeta, kaže Edvina Čehajić, predsjednica Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja Primorsko-goranske županije.

„Ljudi će se slikati na mjestima koja su karakteristična za grad u kojem se nalaze i objavit će te fotografije kao svojevrsnu podršku ovom projektu na facebook stranicama i ostalim društvenim mrežama kako bi poslali svoju poruku mira u svijet“, navodi Edvina Čehajić.

XS
SM
MD
LG