Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 10:18 CET

  Bosna i Hercegovina

  "History Channel" oživio debatu o visočkim piramidama

  Iskopine u Visokom
  Iskopine u Visokom
  Svjetski dokumentarni kanal "History Channel" krajem prošle godine objavio je dokumentarni film o svjetskim piramidama, u kojem je veliku pažnju posvetio projektu istraživanja bosanskih piramida kod Visokog i autoru tog projekta, istraživaču Semiru Osmanagiću.

  Vijest o tome prenijeli su brojni mediji, a posebno internet portali u regionu. No, uprkos tome što zagovarači projekta piramida u Bosni tvrde kako je dokumentarac "History Channela" još jedno priznanje iz svijeta za visočke piramide, brojni stručnjaci, arheolozi i dalje takve tvrdnje nazivaju apsurdnim i bez naučnog utemeljenja. Ponovo je u prvi plan izbila, ponekad vrlo žustra, debata o tome ima li ili nema drevnih piramida u BiH.

  Osmanagić, dopisni član Ruske akademije prirodnih nauka, pronalazač i glavni istraživač bosanskih piramida, te profesor antropologije na Američkom univerzitetu u BiH, autor više knjiga o piramidama, u izjavi za Radio Slobodna Evropa podsjeća kako se istraživanje piramida kod Visokog vrši već sedam godina, te dodaje kako je to sada najaktivnije arheološko nalazište u svijetu:

  „Iza nas su tri međunarodne naučne konferencije, koje su dale puni kredibilitet ovome što radimo i priznale da u Visokom postoje najveće svjetske piramide.“

  Semir OsmanagićSemir Osmanagić
  x
  Semir Osmanagić
  Semir Osmanagić
  Osmanagić se, međutim, slaže kako je do sada oduvijek bilo različitih pogleda na projekat kojeg vodi, te ističe kako su se pojedini mediji trudili biti - kako se izrazio - objektivni od početka, a neki su bili - kako je rekao – isključivi:

  „Primjer takve isključivosti bilo je izvještavanje National Geographica, dakle kanala Nacionalne geografije prije godinu dana, u kojem su na vrlo nekorektan način govorili o projektu bosanskih piramida.“     

  Što se tiče afirmativnog dokumentarca kanala "History Channel", Semir Osmanagić kaže kako je taj film prikazan u preko 100 zemalja svijeta, te kako je najveći prostor dat piramidama u Egiptu i onima u BiH:

  „Za svako novo otkriće, pogotovo ono koje je veliko, progresivno, treba vremena dok ga svijet prihvati.“

  Enver Imamović, ugledni bh. arheolog i historičar iz Sarajeva, ističe kako u Visokom zasigurno ima nešto, jer da nema, ne bi se o tome ni pisalo. O tome šta ima u Visokom Imamović za Radio Slobodna Evropa kaže:

  „Tu je još u prethistoriji bilo ilirsko utvrđenje, zatim u rimsko doba tvrđava, a onda je bila u srednjem vijeku jedna srednjevjekovna tvrđava i na koncu, nakon toga, u novije doba u tom brdu imala je vojska bivše Jugoslavije brojne hodnike.“

  Upravo su ti hodnici, kaže Imamović, zanimljivi za arheologe. Kaže kako je i sam posjetio mjesto istraživanja u Visokom, ulazio je u tunele koje sada Semir Osmanagić intenzivno istražuje, te se odmah vidi da su dugi stotine metara i da nisu prirodno nastali, nego ih je gradila ljudska ruka. O čemu se radi:

  „Meni kao arheologu je jedini odgovor tu da su tu bili nekada davno rudnici iz onoga vremena kada je bila besplatna radna snaga, a to je robovlasničko društvo, to znači iz rimskog doba, od prije 2.000 godina. I s obzirom da je takva struktura tamo nalaza pijeska i zemlje, jedna mogućnost je da su tu bili rudnici zlata.“

  Brdo kod Visokog nazvano piramida SuncaBrdo kod Visokog nazvano piramida Sunca
  x
  Brdo kod Visokog nazvano piramida Sunca
  Brdo kod Visokog nazvano piramida Sunca
  Prof. Imamović podsjeća kako i rimski izvori spominju enormnu eksploataciju zlata na području srednje Bosne. Što se tiče tvrdnje Semira Osmanagića da se tu nalaze drevne piramide, Imamović kaže kako je za arheologe takva tvrdnja apsurdna:

  „Gdje god zakopa, on naiđe na temelje strukture zida, čak i puta, a to su - logično - ostaci onih utvrđenja, naselja iz prethistorije iz antičkog doba i srednjega doba, jer na vrhu je bila tvrđava, po obroncima su bila naselja. Ono što sad on otkriva, su ustvari zidine i temelji tih naselja.“

  Arheolog Snježana Vasilj, sa Sveučilišta u Mostaru, naglašava kako je arheologija davno izrekla svoj stav o - kako se izrazila - kvazi-piramidama u Visokom:

  „Struka je dokazala, o piramidama u ovakvom kontekstu ne može biti riječi. Ako netko smatra da treba njegovati neki senzacionalizam i nešto drugo, onda svakako iz svega toga treba isključiti struku.“

  Snježana Vasilj dodaje kako je za gradnju piramida, za jedan takav zahtjevan projekat, potreban niz okolnosti - ekonomskih, organizacionih, demografskih, o čemu nalaza u BiH nema:

  „Ne postoji civilizacijski nivo koji bi mogao iznjedriti jedan takav graditeljski pothvat. Znači, mi nemamo u arheologiji ništa registrirano što bi to moglo potvrditi. Ja moram reći jednu činjenicu: piramide u Egiptu toliko su iscrpile egipatsko društvo da je nakon izgradnje piramida to bio jedan od uzroka pada egipatske civilizacije, stare države.“

  Vasilj dodaje kako u BiH ima niz fenomenalnih arheoloških nalazišta kojima bi se ustvari trebalo pozabaviti.

  S druge strane, Semir Osmanagić još kaže kako je istraživanje piramida kod Visokog postalo najpozitivnija vijest u BiH, a svake godine u Visoko dođu i na destine hiljada turista.

  Zbog svega se, s aspekta običnog posmatrača, postavlja pitanje: kako to da o ovoj, očito vrućoj, temi postoje toliko suprotstavljeni stavovi stručnjaka?

  Sociolog Enes Ratkušić kaže kako su sve redovnija razilaženja u nauci, ali da istina može biti samo jedna. Zato kao krivca navodi parcijalizaciju ljudskog znanja:

  „Upravo zato mi danas imamo eksperte za piramide koji o cjelini ljudske povijesti znaju vrlo malo ili nimalo; eksperte za bubrege koji ne nalaze bilo kakvu vezu tog važnog organa sa plućima i drugim dijelovima ljudskog organizma; eksperte za jabuku, koji ne znaju da postoji kruška ili šljiva i tako dalje“, zaključuje Ratkušić.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Hedon Grad: Konzumija
  06.01.2013 01:27
  Da je nama Osmagaic najveci problem, gdje bi nam bio kraj.
  Strucnjaci ili ti poznavaci meterije, poneki novinar, nebitno jel to Avdic, ili Lasic ,ili pokoji bloger, mi dodju kao da su izasli iz vremenske masine koja je trenutno imala kratku stanku u doba inkvizicije pa onako kao da spasavju svijet, u zadnjem trenutku zadaju udarac Osmanagicu koji je veci negativac i od Hitlera i ovih nasih lokalnih zlocinaca, spasavaju kuglu zemaljsku i citav ljudski zivot jer ga eto Osmanagic po svaku cijenu zeli unistiti.

  Covjek koji ima neku svoju viziju i cudom ta njegova vizija ne donosi ni razaranje ni ljudske zrtve, niti moze ni 1000.ti dio progutati finacijski sto su nasi politicari vec pokrali, i sklonili od bezobraznog naroda,koji bi da ima ,normalne, ulice, bolnice, skole. Cudi me ta bezgranicana energija, da pobiju njegovu viziju a najradije bi da ga otjeraju i uniste.
  Mozdazato sto nemaju vizije, sto nemaju maste, ali sam siguran u jedno, ponajvise zbog toga sto taj covjek nema kriminalnog lobija iza sebe, pa je laka zrtva.
  Mi kad nesto ne razumijemo, ili ti ne shvatam, ne kontamo, onda to iskoristimo, kao orudje, najocitiji su primjeri jadni Ivo Andric i Mesa Selimovic koji su pretvoreni u novinare dokumentarce koji su zivjeli u doba Osmanlija ,koji su sva zlodjela vidjeli svojim ocima, i dokumentirali i nama prenijeli,
  Ne ni jedan ni drugi ni u kom slucaju mozda nije kritikovao sistem u kojem su zivjeli, koji mozda ipak nije u 50-im i 60-im godinama bio po njihovim zamislima ili idealima,pa su svoju kritiku o sistemu i rezimu prebacili u drugo vrijeme sa drugim negativcima, i sa drugim diktatorima,drugim rezimom.
  Nisam skrenuo, sa teme, nego me ta nasa zajednicka plitkost uma ide i na dzigere i na zivce. Sve cemo instrumentalizirati za nesto negativno , a to nesto. sto bi moglo biti pozitivno cemo pobiti u klici, ne dati ni sansu ni vremena.
  Mozda je gosp.. Osmangic i "UBLEHAS" kako ga prozva Senad Avdic, ali niti krade pare od skolstva ,niti od bolnica, niti salje tudju djecu u rat , ni u zlocine, a ni u grobnice.
  Mnogi nisu bili odmah u pocetku ni shvaceni, jer im nisu dali vremena, mnogi su i zbog drugacijih ideja, ciljeva ili zbog drugacijeg nacina zivota, bili i proganjani ili ubijeni.
  Kad mogu hobi pisci, istoricari bljuvotine i bolest da sire, zasto jedan Osmanagic ne bi furao svoj fazon.
  Skoro mi u razgovoru rece jedan poznanik, dok mi je preporucivao jedan film, kako se svaki put cudi i i divi tehnologiji kad se moze jedan film iz dnevnog boravka kupiti i da ti dodje kroz vazduh i da to traje par minuta,i da to klinac nikad nije mogao zamisliti a kamoli povjerovati u takvo nesto.
  Ako nam gosp.Osmanagic prodaje ublehu pa, zar nismo u zadnjih 20 godina, imali puno gorih dilera magle, ubleha, bolesnih ideologija, samolaganja, samozablude,zalosti i krvi. Pa sve i da se ispostavi da je Osmanagic ublehas ,on je opet na kraju nevinasce.
  Eto Osmanagic bi nam mogao imidz upropastiti, jer se mnogi zapadnjacki strucnjaci sprdaju sa nama i sa njim. Od tih istih Evropljana koji su posli u Indiju pa otkrili Novi svijet koji su drugi vec par puta i posjecivali i i otkrivali prije njih ali eto njihovo se broji.
  Pustite covjeka, dajte mu vremena. vrijeme ce sve pokazati a i mi cemo proci ,kao nas nikad nije bilo.
  Odgovor

  Ime: Benjamin Grad: Frankfurt
  06.01.2013 10:50
  Gos".Hedon"slazem se sa stavovima koje ste iznijeli.Posebice bi se osvrnuo na nekdasnji list" dani"koji su se debelo takmicili ko ce Semiru istegliti vise usi.Ja mislim da je to sve ona stara papanska kriva,koja kaze :a,dje sam tu ja......Iskreno govoreci ja sam siguran da tu nije nikada bilo piramida.Razlog zbog kojeg sam cak i uvjeren u to lezi u cinjenici da su nasi preci kao i mi sami skloniji bili rusenjima nego gradnji!!!!
  Odgovor

  Ime: ugljesa Grad: BiH
  09.01.2013 07:50
  Izvini benjo ali kod nas ce se prije ucrvati brasno nego propasti vreca cementa, tako po pitanju gradnje imamo predispozicije.
  Meni isto nije jasna kolicina zlobe i negativne energije ulozene da se negira projekt piramida.
  NIje postojao ni Miki Maus pa na njegovom imaginarnom kraljevstvu se na nekoliko mjesta u Europi i Americi ubijaju milijarde.
  Sjecam se pice o Troji u Gabeli i rasprave da bi da smo pametni tamo sami napravili repliku troje da ljudi dodju posjetiti a mi smo i tad bili naopaki.
  Semira treba pustiti na miru, sonje koje ne smiju udarati gdje ej tvrdo trebaju prestati blatiti njega i projekat piramida a ko hoce da vjeruje nek vjeruje a ko ne ce nek se kane i to je to.

  Ime: Milivoje Radaković
  05.01.2013 17:24
  Nema toga što teorija o kontaktu s vanzemaljcima ne može da objasni. A reklamni se prostor naplaćuje po minutu...

  Ime: Džemal
  05.01.2013 15:04

  Priznajem da sam za rheologiju totalni laik, ali mi se nameće jednostavno pitanje; Kako neki tvrde da tu nema ništa umjetvo, napravljeno čovječijom rukom.Kojim se to stručnjacima čine te "betonske naslage" ptirodne.Nekome su i ti tuneli "prirodni".Svašta!
  Ja vjerujem da je tu imala uticaja čovječija ruka, kada to neka kažu stručnjaci.Onim srtučnjacima koji to negiraju, ne vjerujem u njihovu stručnost, jer nemam potvrde da sam lud.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.