Dostupni linkovi

Hapšenjima u Sarajevu spriječen eventualni teroristički napad


Policija u Sokolju, sarajevskom naselju u kojem je proveden dio akcije "Rez", 22. decembar 2015.
Policija u Sokolju, sarajevskom naselju u kojem je proveden dio akcije "Rez", 22. decembar 2015.

Policijske snage uhapsile su u Sarajevu u utorak 11 osoba koje se dovode u vezu sa terorizmom. Akcija kodnog naziva "Rez" koja je provedena po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine usmjerena je na pripadnike selefijskog pokreta koji su bliski i održavaju kontakte sa strukturama miltantne grupe "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

Akcija je provedena u dijelovima Sarajeva koji se nalaze u blizini posljednjeg terorističkog napada u kojem su prije dva mjeseca ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH. Stručnjaci vjeruju kako se ovom akcijom spriječio i mogući novi napad.

Opsežna akcija nazvana "Rez" u kojoj je učestvovalo 100 policajaca Federalne uprave policije (FUP) po nalogu Tužilaštva BiH usmjerena je na osobe koje se dovode u vezu sa strukturama militanata IDIL-a.

"Slobode je lišeno 11 osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima terorizma, finansiranja terorizma, podstrekavanje i pripremanje krivičnog djela, kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta", navodi Marina Zović iz Federalne uprave policije.

Radi se o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su, prema navodima Tužilaštva BiH, bliski strukturama Islamske države Iraka i Levanta.

"Meta aktivnosti su oko 15 osoba, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim skupinama i strukturama IDIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka. Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama IDIL-a. Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH", kaže Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Kemal Murić, izvor: Youtube
Kemal Murić, izvor: Youtube

Među uhapšenima je i Kemal Murić za kojeg se sumnja da je vođe skupine. Porijeklom je iz Rožaja u Crnoj Gori. Njegov otac Musa, novinarima je ispred kuće u Sarajevu, koju je policija u utorak ujutro pretresla, demantirao bilo kakvu povezanost sa selefijama.

"Ništa nisu našli. Nema šta, čisti smo 100 posto. Da je u tome, prvo bih mu ja sudio. Prvo bih ga ja prebio i izbacio iz kuće. Međutim, nema veze ni s čim, samo što ima bradu i klanja. Da ja znam da je u tome, ne bih mu dao da sekunde živi u ovoj kući", kazao je Musa Murić novinarima.

(Akcija hapšenja u Sarajevu, 22. decembar, izvor: Youtube)


Hapšenje u blizini lokacije posljednjeg terorističkog napada je znakovito, smatra ekspert za pitanja terorizma profesor Vlado Azinović. Ne isključuje mogućnost da su na meti ove akcije oni koji su pomogli u radikalizaciji i indoktrinaciji Enesa Omeragića koji je i izvršio taj teroristički čin, što ukazuje da je fokus djelovanja ovih grupa izmješten iz očekivanih lokacija.

U pretresima pronađena i zastava Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), foto: Tužilaštvo BiH
U pretresima pronađena i zastava Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), foto: Tužilaštvo BiH

"To je nešto što mi primjećujemo u istraživanjima ovog fenomena već neko vrijeme, a to je da, zapravo, ove tradicionalne selefističke zajednice u Maoči, Ošvama, Dubnici i drugdje, više služe kao neka vrsta paravana za puno ozbiljnije stvari koje se događaju na drugim mjestima u BiH", ističe za RSE Vlado Azinović, te dodaje:

"Sarajevo u posljednje vrijeme postaje središte tih aktivnosti, a i današnja akcija bila je usmjerena prema metama u Sarajevu. Druga stvar koja je zanimljiva jeste to da su pretreseni neki objekti za koje se pretpostavlja ili zna da je počinitelj napada u Rajlovcu u njih dolazio ili svraćao ili bio povezan, više-manje, s nekim osobama."

Očito se, smatra Azinović, sačekalo i prikupilo dovoljno informacija nakon napada u Rajlovcu da bi se pokrenula akcija protiv ideoloških mogućih inspiratora tog napada, što je pozitivan pomak.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Goran Kovačević, kaže kako ova akcija pokazuje da su neki u bh. strukturama vlasti spremni na djelovanje.

"Ovakve akcije su samo mali dio rješenja jer je radikalizacija i sve što iz nje može izaći širi društveni problem. Društveni je problem jer zajednica nije povezana s državom. Ne doživljava je kao branu od napada na vlastiti identitet. S druge strane, radikalne grupe propagirajući fundamentalističke ideologije se stavljaju u odbranu identiteta što će naići na odobravanje u bilo kojoj grupi, naročito onoj, tradicionalno naslonjenoj na religiju", ističe Kovačević za RSE.

Vlado Azinović
Vlado Azinović

S obzirom da se navodi kako su pojedine osobe obuhvaćene akcijom pripremale teroristički napad, Azinović smatra da je možda sve bilo pažljivo i tempirano kako bi se spriječila tragedija.

"Osobe iz ovog ideološkog militantnog okruženja obično imaju fiksacije na vjerske praznike drugih vjerskih zajednica, pa i na Novu godinu, kao na nešto što misle da se ne treba obilježavati na način na koji se obilježava. Vrlo je moguće da je akcija bila preventivna", smatra Azinović.

Bošnjaci kao grupa koja je zapuštena od svojih političkih lidera i koja se ne može homogenizirati poput druge dvije nacije na teritorijalnom principu, i čiji su je političari napustili, najugroženija je i podložna radikalizaciji, upozorava Kovačević.

"Nisu problem 'vehabije', već politika koja ih je dovela i održavala do današnjih dana. Rješenje ove krize je pozivanje na odgovornost i djelovanje onih koji su jednu ratnu priču i fenomen mudžahedina pretvorili u mirnodopsku priču o selefijama i doveli nas u situaciju da smo u samom vrhu nesigurnih država. Dakle, to se mora riješiti", tvrdi Kovačević.

Podsjetimo da je upravo zbog ratnih zločina koje su činili mudžahedini na području Vozuće pokrenut postupak protiv bivšeg komandanta 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine - generala Sakiba Mahmuljina.

XS
SM
MD
LG