Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:27 CET

  Hrvatska

  Hadžić ne može biti izručen Hrvatskoj

  Uhapšen Goran Hadžići
  X
  20.07.2011
  Goran Hadžić, poslednji haški begunac koji je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj početkom devedesetih uhapšen je u sredu u rejonu Fruške Gore u Vojvodini
  Goran Hadžić, poslednji haški begunac koji je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj početkom devedesetih uhapšen je u sredu u rejonu Fruške Gore u Vojvodini

  Anketa uz članak

  Arhiva anketa
  Hrvatska Vlada zadužila je u četvrtak Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo da poduzmu mjere radi preuzimanja progona haškog optuženika Gorana Hadžića i izvršavanja dosuđenih kazni u Hrvatskoj. 

  Eksperti upozoravaju da je izručenje Hadžića Hrvatskoj sada nemoguće, ali da treba surađivati s Haškim tužiteljstvom na mogućem dopunjavanju optužnice protiv njega.

  Zbog dvije presude protiv Gorana Hadžića za ratne zločine i jedne podignute optužnice za ratne zločine,  Vlada je u četvrtak zaključkom zatražila od Ministarstva pravosuđa i Državnog odvjetništva da poduzmu mjere radi preuzimanja progona Gorana Hadžića i izvršavanja dosuđenih kazni u Hrvatskoj, odnosno radi izručenja Hadžića ne Hagu, već Hrvatskoj.

  FOTOGALERIJA - Goran Hadžić

  x
  • Goran Hadžić stiže u Okučane na sednicu parlamenta tkz. Republike Srpske Krajine, april 1993.
  • Goran Hadžić razgovara sa novinarima ispred sedišta UN-a u Njujorku, februar 1993.
  • Pripadnici JNA i srpski dobrovoljci sprovode civile, Vukovar, 1991.
  • Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić na sednici na Palama, januar 1993.
  • Goran Hadžić uhapšen u Srbiji, 20. jul 2011. FOTO: POLITIKA
  • Serbia - Officer of A Serbian gendarme guards the entrance of the special court for war crimes in Belgrade, 20Jul2011 - Pripadnik žandarmerije na ulasku u Specijalni sud u Beogradu. 20. jul 2011.
  • Hadžić ulazi u sudnicu Specijalnog suda u Beogradu, 20. jul 2011.
  • Predsednik Srbije Boris Tadić gestikulira tokom konferencije za novinare povodom hapšenja Hadžića, 20. jul 2011.
  • Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević stiže na konferenciju za novinare povodom hapšenja Hadžića, 20. jul 2011.

  “On je bio jedan od najažurnijih provoditelja velikosrpske Miloševićeve agresivne politike. O tome najviše znaju i mogu o tome govoriti ljudi na istoku Hrvatske, ali i mnogi drugi. Prema tome, to je zaista trenutak  kada i mi  - kao država u kojoj je pravomoćno osuđen za dva teška kaznena djela  - moramo učiniti sve”, izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

  Hadžić je 1995. godine osuđen na 20 godina zbog raketiranja Šibenika i Vodica početkom devedesetih,  1999. godine je osuđen na 20 godina zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Tenji pored Osijeka, a 2002. godine je protiv njega, “vukovarske trojke”  i vojnog vrha JNA podignuta optužnica za ubojstvo gotovo 1300 Hrvata u Vukovaru, Osijeku, Vinkovcima, Županji i drugdje.

  Eksperti međutim upozoravaju da Hadžić ne može biti izručen Hrvatskoj.

  “Prvo,”  kaže za RSE pravna ekspertica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Veselinka Kastratović, “on sigurno ima i srpsko državljanstvo pa ne može biti izručen Hrvatskoj, i drugo –zakonodavstva obje zemlje stavljaju Hag u apsolutnu prednost pred nacionalnim pravosuđima.”

  “Optužnica koja je protiv Hadžića podignuta 2004. godine u Hagu tereti ga za kaznena djela progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenja, mučenja, ubojstva, nečovječna djela, deportacije, prisilno premještanje... Čim postoji takva optužnica protiv Hadžića u den Haagu, i Hrvatska i Srbija su – prema zakonima koje su te dvije države donijele – u obavezi da takvu osobu transferiraju u Hag i da se njoj tamo sudi”, kazala je ona.

  Zahtjev za izručenje ne bi uspio

  Istog je stava u izjavi za RSE i odvjetnica s haškim iskustvom Vesna Alaburić.

  “Nema nikakve sumnje da Hag ima prednost pred nacionalnim zakonodavcima i nacionalnim pravosuđem, tako da je ocjena gospođe Kosor kako bi bilo logično da se Hadžića izruči Hrvatskoj  - posve neosnovana”, kaže Alaburić.
   
  Veselinka Kastratović
  Po njenoj ocjeni, Vlada je željela poslati političku poruku da su u Hrvatskoj vođeni sudski procesi protiv Hadžića, i da ih je hrvatsko pravosuđe spremno i dalje voditi.

  “Iskreno rečeno, mislim da je Vlada svjesna ili bi barem morala biti svjesna da zahtjev za izručenjem Hadžića Hrvatskoj ne bi uspio i da on može imati samo određeno deklaratorno unutarnjepolitičko značenje.”

  O motivima Vlade i kolegica Kastratović:

  “Meni se čini da je to više stvar nekih dobrih želja koje bi možda mogle poslužiti u predizborne svrhe.”

  Ona međutim dodaje da Hrvatska u načelu može suditi Hadžiću  - ako ga Hag eventualno oslobodi, ili nakon što ga osudi i on odsluži kaznu, ali samo za one stvari za koje ga Hag nije sudio.

  Iako, po njenoj bi ocjeni bilo bolje da Hadžić završi u Hagu, jer Hrvatske i Srbija imaju zatvorske kazne od maksimum 20 godina, a u Hagu bi – kaže – mogao dobiti koliko je i zaslužio, dakle – više!

  Pravni stručnjak Željko Horvatić je u izjavi za javni radio sugerirao još jednu dimenziju suradnje sa haškim tužiteljstvom –  na onim dijelovima optužnice protiv Hadžića za ratne zločine u Hrvatskoj koji kod njih možda nisu potpuni.

  “Ako bi u haškoj optužnici bilo nekih propusta u odnosu na ono što mi imamo dokaze, onda bi bez daljnjega Državno odvjetništvo trebalo dostaviti sve potrebne dokaze i inzistirati na tome da se optužnicom obuhvati i ono što mi znamo i mi možemo dokazati”, istakao je Horvatić.
  (VIDEO: Intervju sa Goranom Hadžićem nakon pada Vukovara 1991. godine)  Biografija Gorana Hadžića

  Goran Hadžić rođen je 7.  septembra 1958 u selu Pačetin pokraj Vukovara.

  Rat je dočekao kao skladištar u kombinatu "Borovo". Politikom se počeo aktvinije baviti  krajem 80-tih, kada članstvo u SKJ, zamjenjuje  onim u tek osnovanoj  Srpskoj demokratskoj stranci na čijoj se političkoj hijerarhiji  brzo  uspinje tokom rata  u  Hrvatskoj.

  U javnosti postaje poznat na samom početku rata . Uhapšen je u martu 1991., na Plitvicama zajedno s Željkom Ražnatovićem Arkanom i to po povratku iz Knina gdje se dogovarao sukob s Hrvatima.

  S grupom istočno slavonskih  Srba 25.  juna 1991. odlučuje formirati takozvanu SAO , Srpsku autonomnu oblast Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Nešto kasnije se ta tvorevima priključuje još jednoj samoproglašenoj tvorevini,  takozvanoj Republici Srpskoj Krajini.  

  U februaru 1992. s mjesta premijera smjenjuje Milana Babića, kasnijeg haškog  osuđenika.  Smatrao se produženom rukom i kurirom Slobodana Miloševića.

  "Posao" premijera, pa onda i predsjednika,  završava mu 1994. kada je za predsjednika tzv RSK izabran Milan Martić, koji je 8.oktobra 2008. osudjen na 35 godina zatvora.

  U Hrvatskoj ostaje dok je istočna Slavonija bila pod protektoratom  UN, čak je bio predsjednik distrikta, ali nakon mirne reintegracije tog dijela Hrvatske seli u tadašnju SR Jugoslaviju.

  U srpskoj  javnosti se pojavljuje 2000., na sprovodu ratnog druga Arkana koga naziva "velikim herojem".

  Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu protiv njega je podigao  optužnicu 4.juna 2004., a objavljena  je 16.jula 2004.  Neposredno uoči hapšenja nestaje iz svoga doma u Novom Sadu.

  Haški sud ga tereti za sdjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu kao suizvršilac. Svrha tog zločinačkog poduhvata bila je da se trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s otprilike jedne trećine teritorija Hrvatska kako bi to postalo dijelom nove države pod srpskom dominacijom.

  Navodi se da je taj udruženi zločinački poduhvat započet najkasanije 25. juna 1991. i trajao barem do decembra 1993.

  Haška optužnica protiv Gorana Hadžića

  Optužen je u 14 točaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1. augusta  1991. do kraja juna 1992.

  Između  ostalog za istrebljenja i ubojstva stotina civila Hrvata i drugih nesrba, uključujući žene i starije osobe, u Dalju, Erdutu, Klisi, Lovasu, Grabovcu i Vukovaru.

  Dugotrajan i čest prislini rad hrvatskih i drugih nesprskih civila  koji je uključivao kopanje grobova, tovarenje municije za srpske snage, kopanje rovova, kao i druge oblike fizičkog rada na linijama fronta.

  Hadžiću  se na teret stavljaju  deportacija najmanje 5 tisuća stanovnika Iloka i 20 tisuća stanovnika Vukovara u Srbiju, te prisilno premještanje unutar Hrvatske 2 i po tisuće stanovnika Erduta.

  Također se smatra odgovornim i za logore Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, te za uništavanaja kuća, vjerskih i kulturnih objekata u Dalju, Erdutu, Lovasu, Tovarniku i Vukovaru.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.