Dostupni linkovi

Grand Prix fotografu RSE Midhatu Poturoviću


Fotograf RSE Midhat Poturović pored nagrađene fotografije
Fotograf RSE Midhat Poturović pored nagrađene fotografije
U sarajevskoj Galeriji Novi hram u ponedjeljak uvečer dodijeljene su nagrade za najbolje fotografije pristigle na konkurs „Fotografija godine BiH“ za 2011. godinu. Ovaj međunarodni konkurs, na koji su se mogli prijaviti i profesionalci i amateri, već drugu godinu zaredom organizuje portal www.fotografija.ba.

Članovi tročlanog žirija, Alfonso Rodriguez (Španija), Dženat Dreković (BiH) i Mario Periša (Hrvatska) između 922 prijavljene fotografije od 292 autora odabrali su 50 najboljih.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. U kategoriji „Press“ nagradu je dobio Midhat Poturović iz Sarajeva, za fotografiju pod nazivom „Nasilje nad Romima“.

Ovaj autor, inače fotograf Radija Slobodna Evropa, sveukupni je pobjednik konkursa, dobivši počasni Grand Prix. Nagrađen je i samostalnom izložbom u Galeriji BlackBOX, te monografijom „Sarajevo, moj grad - mjesto susreta“.

„Fotografija 'Nasilje nad Romima' nastala je u Oseniku kod Hadžića. Saznao sam da je tamo lokalno stanovništvo napalo jednu romsku porodicu. Povod napada nije mi bio poznat. Otišao sam i zatekao polupane prozore na kući te porodice. Bilo je mnogo motiva koje sam mogao uslikati. Međutim, izbarao sam jedan razbijeni prozor, te zamolio zatečenu porodicu da stanu iza njega, kako bi ih fotografisao s vanjske strane kuće. Tako je nastala ova fotografija. Baviti se dokumentarnom fotografijom je izazov, mada ponekad može biti i opasno. Za mene je ova nagrada odskočna daska i priznanje da to što radim nije uzalud, da vrijedi, da to neko primijeti i zna cijeniti“, ističe Poturović.

Tri nagrade otišle u Hrvatsku

Nagrada u kategoriji „Grad“ pripala je Miljanu Šućuru (BiH) za fotografiju „Ljubav“.

„Volim da fotografišem život. Moja nagrađena fotografija pokazuje par kako šeta ulicom i usput razmjenuje poljupce. Volim raditi sa digitalnim aparatom, a posebno crno-bijelu fotografiju“, kaže Šućur.

Zvonimiru Barašinu (Hrvatska) dodijeljena je nagrada u kategoriji „Priroda“ za fotografiju „Šuma koja nestaje“.

Dobitnici nagrada sa članovima žirija, foto: Denis Ruvić, fotografija.ba
Dobitnici nagrada sa članovima žirija, foto: Denis Ruvić, fotografija.ba
„Na internetu sam pratio portal www.fotografija.ba i natjecateljski duh me je potakao da se javim za natječaj. Motiv moje fotografije je malo dramatičan, jer dočarava šumu koja gori u strahovitom požaru koji je u listopadu izbio nedaleko od Splita. Sve se odvijalo nevjerovatnom brzinom. Predivna šuma je izgorila u nekoliko trenutaka. Potrefilo mi se da se nađem na tom mjestu i da zabilježim šta vatra i ljudska nepažnja mogu napraviti. Ova nagrada je za mene veliki poticaj za daljnji rad“, navodi Barašin.

U Hrvatsku su otišle još dvije nagrade: Kristijanu Antoloviću u kategoriji „Ljudi“ za fotografiju „Maršal“, te Robertu Paviću u kategoriji „Kreativna fotografija“ za uradak „Prag“.

„Fotka je nastala sasvim spontano. Ljetovao sam kod prijatelja na moru. U ormaru sobe u kojoj sam boravio ugledao sam uokvirenu sliku Tita, te dobio ideju da bi bilo zanimljivo obući odijelo i napraviti fotku“, riječi su Kristijana Antolovića.

„Moja fotografija je iz Praga. Duga ekspozicija, 50 sekundi, onako mistično uz maglu... Taj grad mi se zbilja jako sviđa pogotovo kad slikam sa Karlovog mosta. Takvih slika napravio sam oko 200“, kaže Roberto Pavić za RSE.

Fotografije visokog kvaliteta

Rezimirajući rad ovogodišnjeg žirija, Alfonso Rodriguez, istaknuti fotograf, dobitnik mnogih prestižnih nagrada i saradnik časopisa poput „National Geographic Magazine“, „Der Spiegel“, „La Reppublica“, za RSE kaže da je iznenađen visokom kvalitetom fotografija pristiglih na konkurs.

Sa izložbe fotografija godine, foto: Denis Ruvić, fotografija.ba
Sa izložbe fotografija godine, foto: Denis Ruvić, fotografija.ba
Odabrati pet najboljih fotografija, zaista je bio profesionalni izazov, ističe Rodriguez:

„Posmatrajući fotografije, zapazio sam da su autori okupirani političkom situacijom u zemljama iz kojih dolaze. Mladi ljudi su orijentisani i na historiju, te pokušavaju odgovoriti na pitanje da li je život kao takav u napretku ili u nazatku. Ta vaga je upravo lajtmotiv većine mladih fotografa.“

Učestvovati sa fotografijama na konkursu za 2011. godinu zahtjevnije je u odnosu na godinu ranije, budući da je program sadržajniji i obuhvata četiri radionice i tri izložbe.

„Na prvom konkursu 'Fotografija godine BiH' za 2010. godinu bilo je 137 učesnika, a za 2011. bilo ih je 292. To znači da je fotografija kao medij postala prodornija, te da se popularizirala. Nadam se da će se i u narednim godinama po ovom konkursu bilježiti povećan broj autora sa svojim fotografijama“, zaključuje Haris Čalkić, urednik portala Fotografija.ba.
XS
SM
MD
LG