Dostupni linkovi

Grafiti u Visokim Dečanima: Svi pod proverom


Manastir Visoki Dečani kod Peći, ilustrativna fotografija
Manastir Visoki Dečani kod Peći, ilustrativna fotografija

Istraga o grafitima takozvane Islamske države Iraka i Sirije i „Albanske nacionalne armije“, koji su ispisani na imovini manastira Visoki Dečani na Kosovu je u toku, te ne bi trebalo iznositi preuranjene zaključke. To je za Radio Slobodna Evrpa izjavio ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

„Osumnjičena su tri maloletnika, ali istraga i dalje traje“, podvukao je Redžepi.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić u izjavi za RSE tvrdi da navodi ministra Redžepija „nisu zasnovani na činjenicama“.

„Razgovarao sam i sa regionalnim direktorom policije i sa lokalnom policijom. Apsolutno je jasno da su tri mladića, koji su prekjuče kratko privedeni, privedeni zbog verbalnih provokacija, a ne zbog bilo čega što ima veze sa grafitima“, rekao nam je Janjić.

Istovremeno Redžepi je pozvao Janjića da „ukoliko ima više podataka, da ih prosledi istrazi“. „To bi bilo najbolje“, kazao nam je on. Upitan da li kao ministar policije može da garantuje bezbednost manastiru Visoki Dečani, Redžepi je odgovorio: „Možemo, ali moramo preuzeti nadležnost od KFOR-a. Ta kompentencija još nije transferisana. Kako Patrijaršija u Peći nema nikakvih problema sa policijom tako će biti i u dečanskom mansatiru. To treba što pre da preuzme policija Kosova i više neće biti grafita. KFOR tamo ima statičke patrole i nisu u stanju sve da kontrolišu“.

Janjić, međutim, navodi kako „nije siguran da će kosovska policija dopreti do počinioca incidenta“. „Zato što ni u ranijim slučajevima policija nije uspela da pronađe one koji su pisali grafite pre šest meseci, kao ni počinioce prethodnih oružanih napada na manastir Visoki Dečani. Osim 2007. godine. Tada se dogodio jedini slučaj koji je rešen“.

Takođe, ministar Redžepi odbacuje bilo kakvu eventualnu povezanost počinilaca incidenta sa ilegalnim grupama koje regrutuju mlade za ratišta u Siriji. Takve teze naziva insinuacijama, a dalje navodi: "Mi čak sumnjamo da je neko iz manastira to napisao. Ali to je deo istrage“.

Takve ocene Sava Janjić odbacuje. „Tom istom logikom ja mogu da zaključim da je grafite napisao neko od pripadnika policije koji svaku noć patroliraju pored manastira. Verovatnoća je sigurno ista“.

Ispisivanje spornih grafita, koji su na imovini manastira Visoki Dečani osvanuli tokom vikenda, osudio je komandant KFOR-a Frančesko Filjolo, kao i predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači. Oni su takav potez počinilaca opisali kao vandalizam.

XS
SM
MD
LG