Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:17 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Kurspahić: Samo danas u vašem gradu

  Donedavni reis Mustafa ef. Cerić
  Donedavni reis Mustafa ef. Cerić
  Preambiciozno imenovani "Svjetski bošnjački kongres" na zasjedanju u Sarajevu uoči Nove godine izabrao je za svog predsjednika Mustafu efendiju Cerića - doskorašnjeg reisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - a među 30 članova Senata Kongresa imenovani su i Muamer Zukorlić, Muhamed Filipović, Ejup Ganić, Dževad Jahić i drugi.

  Godinu i po dana ranije u Novom Pazaru je osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU): među njenim članovima su i Muhamed Filipović, Ejup Ganić, Dževad Jahić, Mustafa Cerić, Muamer Zukorlić. Poštovanim čitaocima ostaje da čekaju kada će ovo putujuće društvo, možda i pod kakvim novim nazivom, gostovati i u njihovom gradu.

  Najnovija sarajevska epizoda definisanja bošnjačkog identiteta i prisvajanja bošnjačkog nasljeđa i kapitala, iako ponuđena kao manifestacija promocije i jačanja nacionalne samosvijesti, zapravo je otužna slika žurbe da se Bošnjacima nametnu ni od kog izabrani autoriteti. Kao što u slučaju "bošnjačke akademije nauka i umjetnosti" niko osim skupine osnivača nije propisao naučne kriterije po kojima bi neko mogao postati njen član, tako ni održavanju "svjetskog bošnjačkog kongresa" nije prethodilo nikakvo javno konsultovanje ili kandidatura potencijalnih "senatora".

  Zato okupljanje i ove grupe građana, osim poziva za zbijanje bošnjačkih redova u medijima koji su neke od njenih prvaka proizveli u vrhovne nacionalne autoritete, objektivno nema veći značaj od mogućeg kongresa pčelara ili ribolovaca.

  Ipak, riječ-dvije o sarajevskom kongresu. Pojavljivanje muslimanskih vjerskih poglavara, Cerića i Zukorlića, u ulozi glavnih inicijatora uspostave bošnjačkih nacionalnih institucija samo po sebi ozbiljno dovodi u pitanje proklamovanu namjeru afirmacije bošnjaštva kao nacionalnog opredjeljenja: ako su u vrijeme odlučivanja o zamjeni dotadašnjeg muslimanskog nacionalnog određenja istorijskim bošnjačkim imenom u ratnoj 1993. godini neki takođe samozvani sabornici optuživali "bivši (komunistički) režim" da je u priznavanju muslimanske nacionalnosti "poistovjećivao vjersko i nacionalno" u protekle dvije decenije poistovjećivanje bošnjaštva s islamom postalo je izraženije i agresivnije nego poistovjećivanje ustavnih "Muslimana" s islamom u bivšoj državi.

  Tome je značajno doprinosio današnji predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa koji se, kao reis Islamske zajednice, takođe javno predstavljao kao "vrhovni muftija u Bošnjaka".

  Moguće objašnjenje namjera u osnivanju kongresa otkrio je jedan od njegovih medijskih promotora u televizijskom nastupu u kojem je potegao primjer Svjetskog jevrejskog kongresa koji je - kao nevladina organizacija - zastupljen i u Ujedinjenim nacijama i osim sjedišta u Njujorku ima predstavništva u Briselu, Buenos Airesu, Ženevi, Moskvi, Parizu i Jerusalemu.

  Bošnjaci, u nekom transparentnijem i demokratskijem postupku, mogu i zaključiti da bi takvo međunarodno predstavljanje moglo biti od nekog interesa i za njih ali bi u tome morali imati priliku i da se izjasne koje će  ideje - i koje ličnosti - reprezentovati bošnjaštvo na međunarodnoj sceni: hoće li to biti danas prevlađujuće ideje bošnjaštva kao ugrožene vrste - kojoj se po Ceriću dovodi u pitanje i "biološki opstanak"- ili bošnjaštva okrenutog pripadanju evropskoj porodici naroda u punoj saradnji a ne konfrontaciji s narodima i Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

  Bošnjaštvo reisa Cerića, u kojem on govori kako samo Bošnjacima nije dato pravo na vlastitu državu i nudi "gostoprimstvo" ostalima - kao da oni baš i nisu u svojoj državi - ne samo da nije privlačno pa čak ni prihvatljivo za "druge" u Bosni i Hercegovini nego i pojačava argumentaciju onih koji uporno tvrde kako od zajedničkog života i nema ništa i kako je podjela jedino moguć ishod. Na tom su fonu, zabune o nacionalnom identitetu a ne afirmacije bošnjaštva, i svojevremni poklici današnjeg predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa kako je "Turska oduvijek bila naša mati, tako je bilo i tako će ostati".

  Jedna od odluka Cerićevog kongresa - da "za nacionalnu zastavu svih Bošnjaka svijeta izabere bijelu zastavu s ljiljanima" - simbolična je manifestacija naknadnog "usklađivanja" čak i novije istorije s novim realnostima podijeljene države: ta zastava bila je na početku ubijanja Bosne i Hercegovine, u proljeće 1992, simbol njene odbrane kao zajedničke države tri njena naroda i svih njenih građana. Tada su u Sarajevu građani svih bosanskih nacionalnosti ustali protiv prvih barikada i izišli pred Skupštinu s posljednjim apelom za mir. Od tada je sistematski odbacivana zavnobihovska "ni-ni-ni već i-i-i" formula mirne Bosne za račun utvrđivanja i po cijenu "etničkog čišćenja" i kulturološki i geografski otuđenih geta "tri konstitutivna naroda" a njihovom prevazilaženju i uspoostavi funkcionalne države najmanje će doprinijeti podebljavanje linija otuđenosti.

  Bošnjački "kongresmeni" prilično su istrenirali svoje sljedbenike da svakome ko postavlja pitanja o ispravnosti imitiranja nacionalističkih institucija u susjedstvu - bošnjačkog zakasnjelog odgovora na SANU u vidu vlastite BANU - na brzinu prilijepe kakvu prigodnu etiketu: pored ostalog - islamofobije, (bošnjačkog) kompleksa manje vrijednosti, dodvaranja tuđim i straha od priznavanja vlastitog identiteta. Mogli bi tim kletvama, i fetvama, dodati i brigu zbog promocije militantnog bošnjaštva koje  njihov narod dodatno udaljava ako ne i konfrontira sa susjedima.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: viza za pakao
  08.01.2013 13:15
  Dobar potez o osnivanju svjetskog sabora Bosnjaka! Ocigledno nekima ne pase sto se Bosnjaci uvezuju u organizacije slicne nekim drugim svjetskim saborima, npr. Jevreja, Armenaca, itd. Susjedi BiH su ti kljucni problemi u kopletnoj prici a ne Ceric & CO. On zna kako je biti na meti sa brda! Ocigledno da neki na ovom portalu neznaju ili nece da znaju.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.01.2013 15:11
  @Viza za pakao

  Mjesas...i navodis pogresne primjere...Jevreji imaju "nacionalnu drzavu "jevreja", Amerikanci imaju AMERICKA udruzenja, a ne Afroamericka, amero hispanska...a da nespominjem da je ustavno uredzenje Amerike i Izraela sasvim, apsolutno, svjetlosnim godinama udaljeno...od ustavnog uredjenja BiH.

  Crnci, bijelci, hispanjolci...ne svojataju USA, niti traze svoju republiku (entitet) exluzivno samo za njih...Bosanjci su samo etnicka skupina u BiH sa "relativnom" vecinom na prostoru BiH..a i to da bog da jer zadnjim popisom stanovnostvo se izjasnjavalo sa odrednicom "Musliman"...naziv Bosanjka je uvedeno dekretom 1993, tako da se bas nebih kladio na sledecem popisu da ce to tako biti upravo radi Cerica & Co. Ganica, Zukorlica...ovo samo razjedinjava "bosanjke" a ne da ih ujedinjuje.
  Brojcano sto vise bosanjka nista i nikako ne znaci sigurnost niti njih niti BiH...a to isto tako neki na ovom portalu ne zele niti hoce da prihvate...ali boze moj ...demokratija.
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  09.01.2013 12:52
  Sloboda udruzivanja je zagarantovano ustavno pravo svakog pojedinca neovisno po kojoj osnovi, motivu. Kako stvari stoje to pravo ima Ceric & CO.
  Odgovor

  Ime: šiško 1. Grad: lukavac
  10.01.2013 11:06
  Pazi stvarno demokratija pogotovo sa onim Zukurlićem pa eto i ovo malo klike na šelu sa Crićem čuj i Ganić nekada izričiti jugosloven sad ko on će tu u Senat Bošnjaka NAJBLAŽE ŠTO ĆU IZGOVORIT I KAZAT JE DA JE OVO SAMO SITNA KOPIJA IZ DOKUMENTARCA "ČIKAŠKI MOMCI" KO NEVJERUJE NEKA POGLEDA DOKUMENTARAC JA IH VIDIM KAO TAKVE MALO IH IMAMO U BOSNIiHERCEGOVINI NEGDJE SE KAŽE ŠAČICA BOGATIH AL KOD NAS BOGAMI MNOGO MNOGO VIŠE NEKA ČOBANA IMA I OVACA
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  09.01.2013 19:43
  Super...samo je problem kada i "drugi" pocnu iskoristavati svoja prava.
  Da je BiH normalno uredjena zemlja...niko se nebi ni osvrnuo...ali:

  Evo na primjer: Zasto je bi pravo Cerica i Zukorlica VECE od prava recimo kada Srbi u PC spoje SANU i ANURS??
  I onda Cosic i Vukelic (ili Kacavenda i Irinej) u po Banjaluke kazu: MI dolazimoooo (kao ef.Ceric)...moze li objasnjenje koja bi bila razlika, i bili ti bilo svejedno?
  A ovaj primjer je naj benigniji kakvi se mogu uraditi...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.01.2013 17:48
  viza za pakao@
  Ceric & CO nema ama bas nikakvo pravo da uspostavlja paralelne institucije . Ko mu je dao to pravo? Dali mu za pravo istroseni i izraubovani politicari,poput Ganica,Bicakcica i slicnih njima,koji su uzgred,ogrezli u kriminalu ! Ili mozda, izlapljeli starac-academik "Tunjo" Filipovic ? Zna se procedura za osnivanje takvih organizacija,ali se Ceric&Co oglusila i uradila po svome. Zeli covjek da se nametne kao glavni autoritet kod muslimana,iako je taj kredbilitet davno izgubio.
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  10.01.2013 13:01
  Ne kontam zasto bi ja ili neko treci mogao da ospori ustavno pravo pojedinca da se udruzuje i da osniva udruzenja, partije, sindikate, itd. Pluralizam ideja nije stetan u sustini. Sad sto neki reaguju emocionalno na neke inicijative nekih krugova u BiH je druga stvar. Ja nebi sado ovdje da potezem ideju da se osnuje Bosnjacka i Hrvatska republika na podrucju manjeg Entiteta, pa da se onda ujedine te snage u novi qualitet.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  10.01.2013 14:26
  viza@
  Ovdje nije rijec da ti nesto osporavas,ili neko drugi .Rijec je o nelegalnom stvaranju paralelnih institucija,a to se kosi sa Ustavom BiH,Ustavom Federacije BiH,i to je po zakonu kaznjivo djelo . Ne osnivaju oni folklorno drustvo,vec nesto sto se moze osnovati samo uz dopustenje i glasanje Federalnog parlamenta.Medjutim,Ceric&Co su sve to ignorisali !

  Ime: Monetarista
  06.01.2013 13:45
  Na novi razvoj svijesti i nacionalnog identiteta u Bosnjaka ne treba gledati sa dnevnog politikanstvenog stajalista, vec prije svega kao razvoj nacionalne svijesti i samosvojstvenosti u Bosnjaka. Nacija se gradi na pozivnim stremljenjima, ali isto tako i na povijesnim stranputicama. Bosnjacki narod u buducnosti nece moci da postane cimbenik na ovim prostorima ukoliko ne preboli djecije bolesti. A likovi koji igraju u komadu - pa o su od 90-tih to samo cinili iz koristoljublja, ali Bosnjacki narod sam to treba da spozna i sam ih posalje na smetljiste svoje nacionalne povijesti.
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  10.01.2013 15:07
  mislim prije svega da se ovdje radi o korekturi koja je neminovna, sobzirom na iskustva 90tih i genocida koji se jednim dijelom moze gledati kao posledica lose nationalne svijest kod dijela Bosanjckog naroda. Sobzirom na to da je srbski nacionalizam i dalje jako agresivan, ovo je de fakto neminovnost, sa ciljem sprecavanja sledeceg genocida ili pokolja.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  11.01.2013 00:12
  viza z,p.@
  Veoma los izbor izbjegavanja eventualnog sledeceg genocida. To se ne radi dovodjenjem najbrojnijeg naroda u Bosni na cetvrtinu njene teritorije ! Zatvarati najbrojniji narod u Bosni u geto,gdje ce vladati vjerski lideri i sacica politicara -probisvjeta,nece sprijeciti nikoga (ko pozeli)da izvrsi eventualni,sljedeci genocid. Bosna se ne brani cjepanjem teritorije,nego se brani cjelovitoscu . Ovo sto pokusavaju da ucine pojedini izraubovani politicari,na celu sa bivsim (na prevaru izabranim) "reisom" Cericem,nije nista drugo do novi genocid nad muslimanima BiH .

  Ime: Sana
  06.01.2013 10:40
  Et,sve je jasno...komentari su najbolja slika stanja u BiH.Svaka druga priča bila bi izlišna.Od silne galame ne čujemo jedni druge.A i što bi se slušali.Nema koristi.Samo se čovjek zapita : kako živjeti među ljudima koji nemaju razumijevanja ,poštovanja,vaspitanja,kulture dijaloga,nemaju,a očekuju dobrobit.I vazda je neko drugi kriv,a osobno niko za sebe ne kaže da je ,možda,grešan.,,Ljudi su zla djeca.Zla po činu,djeca po pameti.I nikad neće biti drukčije."M.Selimović,bosanskohercegovački pisac,pisac na jezicima južnoslovenskih naroda ex mi domovine,veličina koju ne zaslužujemo ničim,čovjek žrtva našeg primitivizma.Čovjek legenda i istina,oboje u jednom.
  Odgovor

  Ime: Vi. Ko.
  06.01.2013 17:32
  Sana,upravo tako. Najveci dio komentatora su pravi reprezantenti Balkanaca. Povrsnost, privitimizam,nekultura. Nedostatak kulture dialoga, uvijek nam je neko drugi kriv, poducavanja pa i vrijedjana, to je svakodnevica na ovom forumu. Eto, ja sam pokusao da navedem samo cinjenice bez komentara, a odmah sam napadnut. Pomenuo sam ime velikog pisca M. Selimovica, a vidjeli smo kakv je odgovor stigao. Citat izvjesnog "istoricara": "Mešu netreba spominjati nije ni je veliki a nije ni bošnjački, netreba ga svojatati jer je on naveo u svojoj biografiji da je Srbin islamskog vjerozakona da je dao kćerki ime Slobodanka to je njegovo pravo i opredjeljenje i tako neka ostane." Znaci, M. Selimovic nije veliki pisac jer nije bio Bosnjak i sebe je nazivao Srbinom,a uz to je kcerki dao i ime Slobodanka. Mislim da je suvisan svaki komentar. Ne zelim niti jednu dalju recenicu potrositi na ovakav komentar.
  Mozda bi bilo dobro da iskusni kolumnista gospodin Kurspahic napise jednu kolumu iz ove tematike, naprimjer " komentatori i nacin komunikacije na RSE". Naime, on ima i previse licnog iskustva sa nama. Naprimjer, njegova pretposlednja kolumna je bila skoro sva u znaku licnih napada na g. Kurspahica, gdje su mu mnogi spocitavali "neznanje pisanja kolumne". To je bio toliki privitimizam, da se iskusni kolumnista poducava pisanju kolumne, i to od "komentatora" koji imaju velikih poteskoca u pismenom izrazavanju. Cak su ga "primorali" svojim primitivizmom da se covjek licno, radi svoga kredibiliteta oglasi kratkim javljanjem.
  Gospodine Kurspahic, dobili ste ideju za tematiku za neku od seldecih vasih kolumni. Radovalo bi me, a sigurno i mnoge druge, da procitamo uskoro nesto od vas na pomenutu tematiku.

  Pozdrav uz postovanje

  Odgovor

  Ime: Bar
  07.01.2013 15:32
  Vitomir Kojic
  Puna nam je kapa stanovnika Crne Gore koji jos nisu rascistili sa svojom velikosrpskom ideologijom. Rovare okolo u zelji da nestane samostalne Crne Gore, samostalne Bosne i Hercegovine,samostalnog Kosova (mozda sutra i samostalne Vojvodine).Sve ove zemlje su postale samostalne zahvaljujuci upravo vama -koji nikada niste mogli da shvatite da su svi narodi i gradjani bivse Jugoslavije ravnopravni pred Bogom (zakone necu pominjati jer ste ih sami pisali) gdje su Srbi bili VISE ravnopravni od drugih. Mozda u tom kontekstu treba posmatrati zasto su se Ivo Andric,Mesa Selimovic..i ostali pisali Srbima.
  Njihova djela govore suprotno.
  Odgovor

  Ime: Vi. Ko.
  09.01.2013 06:11
  Jedan od prvih postulata na forumima, pa tako i na ovom je, da ucesnici foruma ne pokusavaju otkrivati identitet drugih ucesnika. Tebi taj postulat kako vidimo nije poznat. Da ti je poznat, nebi onda pokusavao da me "identifikujes". Ali, to i ne mora nekome biti posebno poznato, to je stavr opste kulture. Ipak, sve to i nije vaznao. Vazan je sadrzaj tvog priloga koji govori sve o tebi. Dobro bi bilo da ga sam jos jednom procitas. Mozda ces negdje uociti vlastitu fobiju i elemente socijalne patologije.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  09.01.2013 10:53
  Vi.Ko.@
  Sta je to sporno u Barovom komentaru ? Da nije mozda nesto slagao ? Po meni,od rijeci do rijeci sve same cinjenice.
  Dodijalo covjeku tvoje lupanje na forumu,i zato te je razotkrio.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  07.01.2013 12:31
  Zanimljiv prijedlog.
  Ipak mislim da iskusni novinar i covjek od medija, razumije i mora racunati na Gausovu raspodjelu citalaca, sto znaci da se od vrlo malog dijela auditorijuma moze ocekivati suvisli komentar. Vecina pisu gluposti, svadjaju se, pokazuju nepismenost i sl. Moze mozda da se poredi sa ispiranjem zlata: tu i tamo nadjes zrnce, a bacis lopate i lopate blata - sto ce reci da nije uzaludno.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  07.01.2013 12:09
  Vi.Ko.@
  Bilo bi najbolje da ne komentarises nista,jer nista i ne znas.Kakve ti cinjenice navodis ? Da ti nije cinjenica,da je rijec musliman nametnuta muslimanima? Sto se kvartas u nesto sto ne poznajes?
  Otkad ti posta ekspert za islam?

  Ime: Damir Grad: USA
  05.01.2013 19:34
  Ova grupa ljudi moze oko sebe okupiti samo manje obrazovane, a nikada visoko obrazovane Bosnjake. Niti jedan visoko obrazovani Bosnjak nece nikada potrositi niti minut svoga vremena na bilo sta sto nema tacno definisane ciljeve djelovanja, strategiju ispunjavanja tih ciljeva i konacno tacno definisan rad i izbornu strukturu organizacije. Ovaj idiotluk nema nista od toga. Ako im je cilj na budu na celu neobrazovane / izgubljene mase postici ce ga sigurno. Tipican krug ljudi koji ne dozvoljava da im se pridje vec duze vrijeme. Krug koji drzi hipoteku nad Bosnjackom intelektualnoscu, religijom, zivotom. Mora im se odati priznanje na poduzetnosti, ali svojim nedostatkom kvaliteta na zalost vuku unazad citav svoj narod kojim misle da rade dobro.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.01.2013 17:52
  Nenenene prijatelju. Ova grupa ljudi moze okupiti oko sebe NEKOG a ti i tviji istomisljenici koji su se odavno udaljili od bosanske i bosnjacke realnosti i o Bosni znate samo iz novina ne mozete oko sebe okupiti NIKOG. Ne mozete ni svoju djecu uvjeriti da su Bosnjaci, pa je svaka prica o kvalitetu bespredmetna. Ko zna kakva cew biti bosnjacka buducnost i kakvu ce ulogu Ceric i kompanija igrati u njoj, ali vi tamo ste bosnjacka proslost i to je jedino sto je sigurno.
  Odgovor

  Ime: Zanosimo polako za Grad: Bosnu
  06.01.2013 08:37
  Na popisu , kao i na izborima, vazi samo ona vecina sto je 50% plus jedan glas.

  Na ovome popisu imaju tri slicna parametra "Etincko/nacionalno izjasnjavanje", "Izjasnjavanje o vjeroispovijesti" i "Maternji jezik".
  Da bi se dobila vecina sto "vuce" za Bosnu, trebaju sva tri parametra da imaju vecinu.

  Bosnjak-Islamska-Bosanski

  mada nebi bilo zgoreg vidjeti ni
  Bosnjak-Pravoslavna-Bosanski
  Bosnjak-Katolicka-Bosanski

  "Hamdija Pozderac, visokopozicionirani jugoslavenski politicari, koje je i sam Tito visoko cijenio, pokrenuli su tu inicijativu za priznanje muslimana kao seste nacije koja je cinila SFRJ. Hamdija Pozderac je 1971. godine trazio da se bosanski muslimani preimenuju u Bosance (ne Bosnjake), a da i bosanski Srbi i Hrvati postepeno prihvate bosanstvo, kao svoj identitet."
  brcanskeenovine.net/index.php/kolumne/2924-ija-je-bosna

  Da sam ja neko:
  Bosna-Bosna-Bosna
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  06.01.2013 19:56
  @Zanosimo polako za
  Ojojoj
  Kada je i koja stranka u BiH imala 50+1 glas?
  Bosnjaka u "svom toru" moze biti i 1001% sto ne mjenja situaciju na terenu radi ustava BiH...halo!!

  Da je neko od partijskih velikodostojnika "istinski" trazio "bosanski narod" on bi ga i dobio...evo nije bilo Tita 1993 na kongresu...pa opet promasise Bosance pa pogodise "Bosnjake" :-))

  Pusti suplju pricu...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  06.01.2013 19:35
  Pa, ti Pozderci su velike štetočine od starine, izgleda!
  Al' su zato preduzimljivi :)
  Odgovor

  Ime: Tiha voda
  06.01.2013 10:40
  @Damir, USA
  Bošnjak-Pravoslavna-Bosanski
  Bošnjak-Katolička-Bosanski
  Ove dvije kombinacije ruiniraju određene u sva tri tora.
  A Bošnjak-Bosanski. Šta je tu je.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.01.2013 10:17
  Zanosis@
  Samo me jedna stvar interesira iz tvoga komentara.Sta su ti muslimani bili do te,1971.godine ? Da nisu mazda bili Arapi?

  Ime: Vi. Ko.
  05.01.2013 13:55
  Kod Bosnjaka vlada konstantna konfuzija. Odrednicu Muslimani su sami mijenjali, jer im je bila "nametnuta". Sad su sami birali odrednicu "Bosnjaci" i kako izgleda i to ne valja. Jedni bi da se i dalje zovu Muslimani, drugi bi da se zovu "Bosanci", a treci "Bosanci i Hercegovci", a jezik nazivaju "bosanski". Sandzacki Bosnjaci na celu sa hodzom Zukorlicem nazivaju Bosnu svojam maticom, a kako vidimo efendija Ceric kaze: " Da je Turska oduvijek bila matica Bosnjaka". Izgleda da je to Mesa SELIMOVIC najbolje mataforicki otslikao: "Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva,..."

  Zbog opasnosti da ne budem napadnut i da mi se ne budu pripisani koje kakvi epiteti, napisao sam samo cinjenice i citirao velikog pisca, namjerno bez bilo kakvog komentarisanja.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.01.2013 16:40
  Vi.Ko.@
  Nemoj covjece da pises o necemu sto ne poznajes.O kakvoj ti
  konfuziji pricas ? Kao prvo,musliman se pise isto kao i pravoslavac,
  katolik malim slovom.Kao drugo,odrednicu musliman niko nije
  mjenjao,niti je ona bila nametnuta(od koga je nametnuta).Ti
  brkas nacionalnost i narodnost ! Moj otac je rodjen kao musliman
  i to mu niko nije nametnuo,a po nacionalnosti je Bosanac.Ni to
  mu niko nije nametnuo.
  Zasto se bunis sto Zukorlic Bosnu smatra svojom maticom,a ne
  smeta ti da pravoslavci u Bosni Srbiju smatraju svojom maticom,a katolici bosanski Hrvatsku svojom maticom? Vi mozete,muslimani ne mogu !?
  Preporucujem ti da se ne bavis materijom koju ne poznajes,jer
  mijesas neke pojmove.
  To sto Ceric pominje Tursku kao svoju maticu,to je njegova privatna stvar,nije moja.Vjerovatno se tako osjeca zbog cinjenice da u Turskoj zivi cetiri miliona Turaka porijeklom iz Bosne.To je
  sva mudrost.
  PS.Nemoj se mnogo"sikirati" oko muslimana,snaci ce se oni i bez tebe i bez M.Selimovica.Koliko "silno ih volite,"poznato im je!
  Odgovor

  Ime: Vi. Ko.
  06.01.2013 00:05
  Jasar
  Kako ce se Bosnjasi izjasniti i da li su u konfuziji to ce mo uskoro vidjeti na pretstojecem popisu. Ja znam da ti nikome ne das za pravo pa i meni. Ja vrlo dobro znam sta znaci musliman sa malim "m" a sta sa velikim "M", mada ti u svom stilu kazes da ja pisem o "necenu sto ne znam". Kao da je to velika nauka. Ja ne trazim od tebe da se saglasis samnom, ja sam samo iznio cinjenise koje svaki dan mozemo prociti, a to je da su Bosnjaci podijejleni oko toga kako se izjasniti na skorom popisu. Neces valja i sledece negirati, i to da su nedavno objavljeni rezultati popisa u Crnoj Gori, gdje su Bosnjaci bili podijeljeni upravo onako kako sam rekao. Naime, Bosnjaci su se izjasnili kao Bosnjaci, zatim Muslimani sa velikim "M" i kao Crnogorci. A ti sad meni opet reci da ja "ne znam o cemu pisem". Priznajem, za tebe ne znam o cemu pisem. Jesi li sad zadovoljan?
  • Crnogorci: 267.669 (43,16%)
  • Srbi: 198.414 (31,99%)
  • Bošnjaci: 48.184 (7,77%)
  • Albanci: 31.163 (5,03%)
  • Muslimani: 24.625 (3,97%)
  • Hrvati: 6.811 (1,1%)
  • Romi: 2.601 (0,42%)
  • Jugosloveni: 1.860 (0,3%)
  • Makedonci: 819 (0,13%)
  • Slovenci: 415 (0,07%)
  Srpskim jezikom govori 43,88 odsto građana, a crnogorskim 36,97 odsto.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  06.01.2013 19:44
  Opet ti i tvoji postotci...koja je ustavna odrednica crne gore??
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.01.2013 10:47
  Vi.Ko.@
  Opet ti ponavljam,nikakve tu konfuzije nema.Narodu je dato da sam odluci i da se izjasni,i oni su to ucinili u C.Gori.Tako isto ce uciniti u Bosni. Kako da ti dam za pravo tvrdnju, da su "odrednicu" musliman
  imali nametnutu ? Opet ti kazem,niko im to nije nametnuo,sami su izabrali. 70-tih godina su priznati kao narod i od tada se nazivaju(bez nametanja)muslimani.Medjutim,kako god se zvali,
  oni su uvijek bili Bosanci i Hercegovci.Oni su to postojali po svom rodjenju u Bosni i Hercegovini.Da je srece,Bosancima bi se trebali osjecati i bosanski pravoslavci i katolici.Medjutim,posto oni
  Bosnu ne smatraju svojom domovinom,imamo to sto imamo.
  I na kraju,ako se katolik i pravoslavac pisu malim slovom,logicno
  se i musliman pise malim slovom.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  07.01.2013 22:04
  Jasare!
  Svi mi koji smo rodjeni u BiH smatramo je svojom domovinom bilo da smo katolici ili pravoslavci. Drugo je pitanje sto ti meni hoces da kazes da ja /ili mi/ neznamo da volimo BiH odnosno sumnjas u nas. BiH su na AVNOJ-u sacuvali delegati iz ova druga dva naroda, cuvena prica ``Napravicemo grb BiH od cetine``.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.01.2013 18:16
  m.cvijetic@
  Da,moguce da je od"silne ljubavi"zelite razvaliti,rascereciti i dijeliti !?
  Cuo sam ja i za takve ljubavi ! To sto si meni napisao,posalji Dodiku i njemu slicnim,kojih ima u rs-u 95% . Za sve njih Bosna postoji od '95 g. tj.od Daytona !
  Odgovor

  Ime: istoričar
  05.01.2013 18:56

  Mešu netreba spominjati nije ni je veliki a nije ni bošnjački, netreba ga svojatati jer je on naveo u svojoj biografiji da je Srbin islamskog vjerozakona da je dao kćerki ime Slobodanka to je njegovo pravo i opredjeljenje i tako neka ostane.
  Jašar
  Muslimani su imali i veliko i malo "M" malo označava vjersku pripadnost a veliko narodnu.
  Nacionalnost je nešto drugo do duše nije u svim jezicima jednako opredjeljena, naš narod većinom mješa pojmove i pojednostavi - svi koji nose bosanske dokomente su po nacionalnosti Bosanci za vrijema Austrougarske su pisali Bosniaki.
  Narod Bošnjake su ukinuli 1943 na AVNOJ-u u Jajcu i preimenovali ih u etničku grupicu muslimane sa malim "m" tek sa amandmanima na ustav su nam naturili da smo jedini u svijetu zovemo po vjerskom opredjeljenju s ciljem ako neko pita od kud su zna se sa bliskog istoka, da smo ostali Bošnjaci znalo bi se da smo iz Bosne kao Makedonci iz Makedonije Grci iz Grčke ali to se nije dopadalo onim koji su nas namjeravali pripojiti kao Mešu, Kulenovića, itd.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.01.2013 17:54
  Bosnjaci koji svojoj djeci daju ime Slobodanka nisu ni vrijedni rasprave, osim mozda kao primjer kako ne treba raditi. U situaciji u kojoj je bosnjacki narod danas, nakon decenija negiranja, progona i na kraju genocida, bosnjaci vise ne smiju pristajati ni na kakve kompromise.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.01.2013 09:03
  istoricar@
  Zasto bi neko pomislio da je musliman iz Bosne,musliman sa
  bliskog istoka ? Sta to smeta biti Bosanac-musliman,
  Bosanac-katolik i Bosanac-pravoslavac ? Kome to smeta ?
  Odgovor

  Ime: istoričar
  07.01.2013 19:10

  Jašar
  smetalo bi dvojici koje si naveo zadnje jer su htjeli da Bosne nejma svaki je htjeo po neko parče samo se nisu mogli dogovoriti koliko i tako je njihova pohlepa spasila to što imamo ali sve dok je Bosanaca i Bošnjaka biće i Bosne.
  - Crna gora je dobila poslije drugog svet.rata izlaz bosne u kotorski zaliv.
  _Srbi su za vreme ovog rata odrezali Bosance od Save a stim i od vodenog puta u Crno more
  - Hrvati hoće ono mora oko Neuma uzeti ili bar onesposobiti plovni put ka otvorenom moru.
  Eto zašto nema Bosanac ovaj ili onaj, i zašto bi bio ovaj ili onaj naveo si trojicu a šta je sa drugima koji ne pristaju u Cerićevo (7 %) članstvo.
  Mislim da bi trebali biti i jedno i drugo i treće jer jedno drugo ne isključuje.
  -Treba dati crveni karton ovim koji su pre rata u Bosni bili BESKUĆNICI a sad su najbogatiji u Sarajevu.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  06.01.2013 19:41
  @Jasar
  Smeta onima koji su od silne histerije prema SANU, Dobrici, Tudzmanu i inim...ne vide "svoje" Dobrice Cosice, Emire...i krajnji rezultat svega toga...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  06.01.2013 19:37
  Možda onima koji nisu sposobni da vladaju bez da objave vanredno stanje "homogenizacije" (za Neo-srbe: "sabornost").
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  05.01.2013 20:26
  Poštovani, zahvaljujem se na Vašem konstruktivnom doprinosu diskusiji.
  Svako dobro!
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  05.01.2013 15:45
  Citirao si velikog SRPSKOG pisca - 'halal' ti vjera!!

  Ime: Mišo Radić Grad: Kaštel Stari
  05.01.2013 01:12
  Skupina ljudi može osnovati bilo koje društvo (folklorno društvo,lovačko društvo,društvo za zaštitu životinja itd) ali da skupina sijedih glava i k tome kako rekoše intelektualaca ,osniva društvo za vođenje svog naroda ne pitajući ga za mišljenje,to mi nikako ne ide u glavu.Pratio sam previranja u Bosni od devedesetih godina,i odjednom se u vihoru rata nađe ista ta skupina (danas zbog bioloških procesa nešto izmijenjena),da polulegalno na sijelu u podrumu preimenuje svoj narod i kaže mu da nisu ono što su bili već ono što im oni kažu da su.Preko noći,dobre bosanske muslimane preimenovaše u Bošnjake.Tko je dok je sijevalo iznad glava razmišljao kako se zove i kako ga zovu.Digla se raja da obrani gole živote i familije, gubila živote za Bosnu i Hercegovinu.A većine ovih koji se sada hvataju liderstva nije bilo nigdje,sklonili se u zavjetrinu.Kao da nije bilo dosta nevolja sve ove godine,opet zaluđuju narod nametanjem svoje volje bez pitanja.Odoše u susjednu zemlju napraviše BANU,ne upitavši se je li to bumerang koji će se vratiti Sanžačkim,i svim muslimanima bivše zajedničke države koji ne egzistiraju na prostorima Bosne i Hercegovine.A da ne kažem kako time navode vodu na mlin onima što su nad tim njihovim sunarodnjacima počinili genocid.Daju im alibi za komadanje i onako opustošene zemlje.I kao šlag na kraju,na tom njihovom nazovi Bošnjačkom kongresu prisvojiše zastavu Republike Bosne i Hercegovine,srednjovjekovne simbole Bosne i Bosanskog naroda,ljiljane Bosanskih kraljeva.Mislim da je to ona kap koja je prelila čašu.Imam savjet za te sijede akademske glave.Dobro razmislite ne ponašate li se kao vatrogasci koji požar gase ... benzinom.
  Odgovor

  Ime: Stari Bosnjak
  05.01.2013 15:57
  Miso Radic
  Bolje bi bilo da ste isti komentar poslali na adresu SANU-a jer vise bi njima prilicio. Od takvih koji "brane" Bosnjake Bosne i Hercegovine i Sandzaka dobili smo i danasnje stanje. Postoji tkz svjetsko udruzenje Roma,svjetsko udruzenje Srba,svjetsko udruzenje Hrvata....i zasto ne bi bilo i svjetsko udruzenje Bosnjaka. Treba imati postovanje prema dr Mustafi Cericu,
  akademiku dr Muhamedu Filipovicu...i ostalima.Ovi ljudi nisu nikoga huskali na rat kao sto su to radili isti u Beogradu. Njihova domovina Bosna i Hercegovina je ranjena i osakacena postojanjem fantomske "republike srpske" u ovoj drzavi i svako udruzivanje koji bi pomoglo normalizaciji stanja u ovoj zemlji je za pohvalu. Karadzic je sve "dobre bosanske muslimane"(kako vi sarkasticno kazete) pobio 1992 god i sada su u BiH ostali Bosnjaci i muslimani-vjernici.Naravno i ostali narodi i gradjani koji ovu zemlju dozivljavaju kao svoju domovinu.
  Odgovor

  Ime: Sead Grad: Sarajevo
  05.01.2013 14:07
  Tvoje prijetnje Bosnjacima BiH i Bosnjacima Sandzaka da ce im se vratiti kao bumerang i ponovno stradanje samo iz razloga sto osnivaju nacionalne institucije , a da nijesu pitali vas i i vase srbe i hrvate su krvolocne i fasisticke , i ne razlikuju se ni najmanje od scenarija i genocidnih realizacija srbo- crnogorskih cetnika nad hiljadama neduznih bosnjackih civila , devedesetih godina prosloga stoleca. Sta trebamo da pitamo srbe i hrvate , dali trebamo osnovati Bosnjacku Akadmiju nauka , jeli vi nas ili oni pitaju za tako nesto. I sta ti imas sa nama , eto ti tvoj korpus ma se zabavljaj. Ja se uopste ne zanimam niti za Hrvatsku niti Srpsku Akademiju ili njihove Kongrese .
  Odgovor

  Ime: Joj Seade "Sarajlijo" Grad: nepismen si bas onako
  05.01.2013 15:06
  papansko-sandzacki, da prostis al' tako je, al' preznajem i da je ovo danasnje etnicki skoro sto posto cisto Sarajevo Tvoje, sta jes jes. A to koliko isijavas opasnu mrznju, opetovano Srbe i Hrvate kao narode pises malijem slovom a Bosnjake velikim slovom pa cak i pogresno pridjev bosnjacki "velicas" ali to je vec nepismenost, a to kako olako i strasno proglasavas cijele narode krvolocnim i fasistickim, e to Ti ja nikada ne bih objavio na uglednom portalu kao sto je RSE. I da upitam ovdje javno, zasto niko ne upita te samoproglasene "svjetske kongresmene" da kazu ko i kako finansira sve to sto planski rade, odakle im novci jer to vaninstitucionalno politicko mesetarenje po BiH i Sandzaku a i "sire" kosta puno para.
  Odgovor

  Ime: Sead Grad: Sarajevo
  05.01.2013 22:03
  "malijem" slovom , da nijesi valjda htio da te velicam kao pripadnika nebeskog naroda. Moze ali kada se jednom za svagda od tih nebuloza otrijeznite , izlijecite i sidjete na zemlju.
  Bolestan si i zao covjek. Budi na vezi i dalje ocekuj da cemo mi Bosnjaci traziti od tebe odobrenje , da bi imali svoju nacionalnu instituciju. Ili treba da tebe pitamo kako bi se mi trebali izjasniti.
  Te tvoje zelje idi ispricaj Karadzicu .
  Odgovor

  Ime: Seade, pa Vama ni Grad: Mara Gatara
  06.01.2013 11:59
  nije ravna, Vi znate tko pripada nebeskom narodu a tko ne, svaka Vi cast. A da mlogo mrzite cele narode to vec vide i slepci.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  05.01.2013 19:19
  za jojokala@
  Previse se ti nesto interesiras oko tog kongresa,a opet usput nisi mogao odoliti,a da ne spomenes Sarajevo kao etnicki cist grad,mada to nije tema posta.Ako je etnicki cist,to zahvalite svojim vodjama koji su vas nagovorili da to isto Sarajevo napustite.Samo idioti ne znaju za tu cinjenicu.Obecali su vam vece,bolje,ljepse srpsko Sarajevo(tako ste ga i nazvali) !!
  Anonimus,mani se bolan visoke politike,nije to za tebe.
  Sta te se tice ko ce da placa te kongrese, akademije ? Finansirat ce se isto onako kako se finansiraju kongresmeni iz rs-a,i nazovi akademija iz rs-a.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: KuK (kasaba u dolini)
  06.01.2013 12:51
  halo, "stipu ga nime": Sarajevo je najtemeljnije etnicki pocisceni grad u BiH u ratu i POSLIJE rata, a ako tebi to ne smeta to je tvoje pravo ali ne prodaji ovde lavore da to nema veze s totalnom islamizacijom grada pod SDA i Cericem jer kamara Sarajlija koji nisu danas u Sarajevu ne sjede ni u Grudama ni u Sumskoj vec su gradjani Sarajeva svih vjera i nacija rasuti po cijelom svijetu koji pomazu BiH a nema im mjesta u njihovom gradu, inace ne bi ni bilo sada ovog linafo svjetskog kongresa koji zastupa samo sebe da ljudi nisu u dijaspori diljem svijeta mimo svoje zelje. Vrijeme je da se prestane poturati suplju o drugima ciji su brojni zlocinci jal u muriji, jal su vec pjevnuli, jal im se jos sudi a bosnjacki zlocinci su i dan danas gazije u ovom i ovakvom Sarajevu. Cuj nema veze kakvo je Sarajevo etnicki pometeno sa svime sto se dogadja u vezi Cerica i tog drugog iz inozemstva pa jednionacionalne akademije pa sada kongresa, e moj djecko.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  06.01.2013 18:18
  Anonimni@
  Kad' su te pustili,Anonimuse ?

  Ime: Mišo Radić
  04.01.2013 23:51
  Ne osporavam da se grupa građana može sakupiti i osnovati bilo koje društvo (na primjer društvo za zaštitu životinja,folklorno društvo,planinarsko društvo itd.),ali da grupa građana,makar bili i intelektualci što je pod velikim znakom upitnika,može bez pitanja vlastitog naroda mijenjati ime tom istom narodu,predstavljati se kao jedini legitimni predstavnici interesa naroda,ne ide mi u glavu.Nadalje,uzeti vjekovnu zastavu Bosanskih vladara,simbol Republike Bosne i Hercegovine,u najmanju ruku je prisvajanje (krađa) svetinje države za račun minorne grupe.Dakle,sve što rade,rade na svoju ruku ne pitajući narod koji bi da predstavljaju,želi li to i pristaje li da mu oni budu glasnogovornici.To je čista provokacija,nasilje nad narodom iz kojega dolaze a od kojega su se ovakvim postupcima odmetnuli.Osim toga osnivanje BANU na teritotiju druge,međunarodno priznate države (čiji državljani osim ef.Zukorlića nisu) moglo bi se vratiti kao bumerang Muslimanima Sandžaka,a i ostalim Muslimanima s prostora bivše Jugoslavije kojima matična zemlja nije Bosna i Hercegovina.Bojim se da ove sijede glave ne postanu vatrogasci koji će vatru gasiti benzinom.
  Odgovor

  Ime: Sead Grad: Sarajevo
  05.01.2013 14:22
  Tvoje bolesne prijetnje se ne razlikuju ni malo od prijetnji krvoloka Karadzica koji je dvedsetih godina poslao prijetecu poruku Bosnjacima i to sa skupstinske govornice bas isto tako u tvojem stilu , da dobro moramo paziti sta radimo ili ce nas nestati.

  Ime: hodac Grad: usa
  04.01.2013 20:54
  Istina pocinje sa mojim rodjenjem. Pokusavam parafrazirati. Ne znam kako se neko usudjuje da zbog cinjenice da moje ime zvuci kao bosansko-muslimansko, odmah utvrdjuje da sam musliman te da zbog toga moram u tor koji Ceric i ini svojevoljno prave za Bosnjake islamske vjeroispovijesti. Ja sam Bosnjo, ne od 1993, kad su Aliju Izetbegovica prosto natjerali da prihvati da se Muslimani imenuju kao Bosnjaci. Ja sam Bosnjo star 2 tisuce godina, od vremena kad rimski car salje u Bosnae centurie teskih vojnika da smire ustanke po njoj. Star sam sva stoljeca poslije. Zivio i u vrijeme Kulina, Austrougarske, Kraljevine Jugoslavije, u vrijeme Josipa Broza Tita. I sad sam Bosnjo. I Ceric, i ini, nemaju ama bas nikakvo pravo da odlucuju ko sam i sta sam. Dobri moji Bosnjani, i Bosanci, ne dajte da vam manipulatori vjerom a zbog punjenja budjelara ispiru mozak. To sto vi jeste, betonirajte u sebi, po svojoj volji i po svom srcu i dusi.

  Ime: BANU BIH Grad: sarajevo
  04.01.2013 16:30
  odmah komunjare pocele na sav glas da kokodacu,sta je bilo ateisti jedni,ovo je samo da znate nadolazeca buica moralnih intelektualaca,naravno pod zastavom vjere i nacije pa vi puknite,sarajevo je uvjek bilo kupleraj kvazi intelektualnog kiča i kvaziumetnika
  Odgovor

  Ime: Janjetina ili pecenje ili Grad: Hotel u sumi
  05.01.2013 00:35
  DEFINICIJA rijeci KOMUNJARA

  To je bivsi clan SKBIH, sto je presao 1990 u nacionalnu partiju.
  Prije toga si mogao vidjeti u prvim redovima doma kulture kada je TVSA "snimala" za 1.maj, dan mladosti.....
  Danas se jos mogu vidjeti u prvim redovma/safovima po crkvama i dzamijma ukoliko su pri vlasti.
  Vecina ih ima problema sa pronalazenjem dovoljno velike krvate i vena pri vadjenju krvi za LDL-test.
  Preferirali su da budu vozeni najmanje u crnom FIAT 132 2000, mada je MB W123 bio normala.
  ......
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  04.01.2013 23:53
  @BANU BIH

  Pa gdje ce ti tvoji "moralni??intelektualci" mahati zastavom vjere i nacije ( mada nemate zastavu nacije...ona vam je RBiH) doci?...eto ako u Sarajevu nisu pozeljni...kako li ce tek proci u Tuzli? Bihacu? Cazinu? Mostaru?
  Izgleda da opet ostaje Minhen, Berlin, Bec...kao alternativni stozer ( dok se ne maknu ti kupleraji intelektualnog kica) da se odatle krene sa mahanjem, pa insallah...doci ce nekad i do bosne mozda za praznike ili feragostu.

  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  04.01.2013 20:33
  Pravopis na stranu, voleo bih da pročitam šta su to "moralni intelektualci", ako već nisu ono isto što su komunjare nazivale "poštena inteligencija"?!

  Boga mi, sve bih rekao da ste Vi iz istog tog bašibozuka - samo ste crvene zastave "komunističkog raja" zamenili zelenim zastavama "hiljadugodišnjeg kalifata"...
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  04.01.2013 20:04
  "KVAZIBANU BiH", nepoznavanje pravopisa nije neoprostivo neznanje, vise problema pravi nepoznavanje vlastitog jezika, mijesajuci ekavicu i ijekavicu. No, bez obzira na to, moram odgovoriti.
  Puno draze mi je Sarajevo, kao "kupleraj kvazi intelektualnog kica i kvaziumetnika" od kupleraja gdje se okupljaju kvazi ljudi, koji preko noci postadose kvazi muslimani. Ti nikako ne mozes ukaljati ljude i umjetnike koje je Sarajevo iznjedrilo.
  Svaki od tih velicina vrijedi i pojedinacno vise nego svi vi zajedno.

  Ime: Da su glavni bosovi ove Grad: kongresne tvorevine
  04.01.2013 12:58
  dva kleriksa, jedan iz Bosne a drugi iz inozemstva (Srbije, pokrajina Sandzak) daje snazan argument onima koji tvrde da su Bosnjaci pripadnici islamske vjeroispovijesti s prostora bivse Jugoslavije i nista vise. Ono sto postovani g. Kurspahic ne iznosi ovdje u inace svome sjajnom artiklu je neizrecena poruka tih "kongresmena" svim gradjanima BiH koji nisu asocirani s Islamom da mogu da se "lepo" nose u .... znate vec gdje, ne samo Srbi i Hrvati vec i svi sekulrani gradjani, klero-fasizam neto. Meni niti Ceric a niti taj drugi hodza iz inostranstva ne mogu biti nikakavi moji lideri, ja i bez njih znam sta sam i ko sam, oni su mi oteli moje gradjansko Sarajevo, a njima je kao i svim kleriksima mjesto u bogomolji pa ko voli bujrum tamo, nek izvoli, sva prava.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.