Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 11:50 CET

  Hrvatska

  Gotovina i Markač oslobođeni

  Ante Gotovina i Mladen Markač nakon oslobađajuće presude u sudnici Haškog tribunala
  Ante Gotovina i Mladen Markač nakon oslobađajuće presude u sudnici Haškog tribunala
  Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni su na slobodu odmah nakon što ih je Žalbeno vijeće Haškog suda proglasilo nevinim za egzodus stanovništva srpske nacionalnost s područja takozvane Krajine.

  Prvostupanjska kazna od 24 godine zatvora za Gotovinu i 18 godina za Markača tako je poništena, a da je donošenje oslobađajuće presude bilo i više nego napeto, govori podatak da je izglasana uz suprotno mišljenje dvaju, od ukupno pet žalbenih sudaca.

  Najveća greška Raspravnog vijeća koje je osudilo Gotovinu i Markača je krivo usvojena margina greške u gađanju teškom artiljerijom - 200 metara od vojnog cilja. 

  Zbog toga, zaključci Raspravnog vijeća o protupravnim napadima na gradove u Krajini, Benkovac, Gračac, Obrovac i Knin, prema Žalbenoj presudi, su pogrešni i neprecizni, naveo je predsjedavajući sudac Theodor Meron.

  „Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudaca Agiusa i Pockara, zaključuje da su greške Raspravnog vijeće o pravilu o 200 metara i oportunim ciljevima isuviše ozbiljne da bi se održali zaključci iz analize udara (projektila),“ naveo je Meron.

  Budući da je pobijena teza Raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno te da je ono nagnalo civile u bijeg, Žalbeno vijeće je zaključilo da nema dokaza su Gotovina i Markač aktivno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile.

  Osuda za prisilnu deportaciju tako je također poništena.

  „U datim okolnostima Žalbeno vijeće smatra da ni jedno razumno Raspravno vijeće nije moglo zaključiti da postojanje Udruženog zločinačkog poduhvata, sa zajedničkom svrhom trajnog uklanjanja srpskog stanovništva predstavlja jedino razumno tumačenje indirektnih dokaza u spisu.“, pojasnio je u sažetku presude Meron.

  Žalbeno vijeće je odbacilo i zahtjev tužiteljstva da, ukoliko ih se oslobodi kao članove udruženog zločinačkog poduhvata, Gotovina i Markač budu osuđeni po alternativnim vidovima odgovornosti. Tako je odbačena i njihova zapovjedna odgovornost za ratne zločine počinjene od strane njihovih podređenih.

  „Žalbeno vijeće podsjeća da je Raspravno vijeće izričito uzelo u obzir dokaze da je gospodin Gotovina poduzeo brojne mjere kako bi spriječio i minimalizirao kaznena djela i atmosferu nereda među vojnicima HV-a pod njegovom kontrolom.“, objasnio je predsjedavajući sudac razlog odbacivanja zahtjeva tužiteljstva za alternativnom odgovornošću.

  VIDEO: Gotovina u Kninu oštro kritizira podređene zapovjednike i naređuje uspostavu reda– prikazan dokaz obrane tijekom suđenja  „Žalbeno vijeće primjećuje da Raspravno vijeće nije izričito utvrdilo da je gospodin Markač bitno doprinjeo bitnim kaznenim djelima koje je počinila specijalna policija, niti da je imao efektivnu kontrolu nad tim snagama.“, osvrnuo se pak Meron na odbacivanje zahtjeva Žalbenog vijeća za utvrđivanjem alternativne odgovornosti Markača .

  Podsjetimo, suđenje generalima Gotovini i Markaču počelo je 2008., završilo 2010., dok je prvostupanjska osuđujuća presuda donesena prošle godine.

  VIDEO: Prvostupanjska presuda


  Tada je oslobođen trećeoptuženi general Ivan Čermak, kojem će se sada pridružiti na slobodi i preostali optuženici.

  Žalbeni suci:
  sudac Theodor Meron, predsjedavajući
  sudac Carmel Agius
  sudac Patrick Robinson
  sudac Mehmet Güney
  sudac Fausto Pocar

  Točke optužnice po kojima su Gotovina i Markač nepravomoćno osuđeni:
  Točka 1, progon kao zločin protiv čovječnosti;
  Točka 2, deportacija kao zločin protiv čovječnosti;
  Točka 4, pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja;
  Točka 5, bezobzirno razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja;
  Točka 6, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti;
  Točka 7, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja;
  Točka 8, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti; i
  Točka 9, okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja

  Nisu krivi po točki 3, nečovječna djela (prisilno premještanje) kao zločin protiv čovječnosti.

  Oslobođeni generali se vratili kući, slavlje širom Hrvatske

  Nataša Kandić: Presuda Haškog suda ne donosi pravdu za žrtve "Oluje"

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Ime: Ante
  21.11.2012 12:15
  Ovo je dobra vjest za hrvate ali i za srbe. Nemojte da tugujete, ako Haski tribunal nije osudio hrvatske heroje po nacelu komandne odgovornosti onda ce osloboditi i Mladica i Karadzica. Castan je to sud, zar ne vidite po nasem primjeru.

  Ime: Marko
  18.11.2012 17:40
  Evo danas Jutajarnji List objavljuje i prave razloge za oslobadjanje generala od strane 3 sudije (predsjedavajuci Amerikanac!):
  http://www.jutarnji.hr/akciju-oluja-gotovina-je-pripremao-u-vojnoj-bazi-sepurine-sa-sefom-cia-e-georgeom-tenetom/1067090/

  Dakle bankrotirala SAD imperija je najdirektnije umjesana u genocid nad srpskim stanovnistvom u Hrvatskoj (a i sire!) i sve se moralo uciniti da se slucaj zataska.
  Zato su i ova trojica "sudija":
  A) - Theodor Meron, predsjedavajući - Amerikanac
  B) - Mehmet Güney - Turcin
  C) - Patrick Robinson - Jamaikanac
  ... samo izvrsili sramnu zadacu - zavrsnog unistavanja tzv "medjunarodnog prava" za racun bankrotirale SAD imperije.

  Uzalud, naravno, kako za njih same tako i za krajnju blamazu ocitu ogoljenu umjesanost SAD politike u "odluke" tzv "suda u Hagu".

  Dvojica preostalih sudija Fausto Pocar i Carmel Agius su se ne samo usprotivili ovoj sramnoj farsi, nego su u sopstvenim pisanim izjavama izrazili zgrazavanje ovom tzv "odlukom".
  Uz ovu dvojicu casnih sudija, mora se spomenuti i JEDNOGLASNA (!) odluka predhodnih 5 (PET!) sudija istog cirkusa.
  Tom predhodnom JEDNOGLASNOM (!) odlukom su oba generala osudjena na visegodisnje kazne - bazirane na ogromnoj bazi dokumenata koja je bila dostupna i ovoj trojici "sluzbenika"!

  Informativni i istrazivacki clanak novinara Jutarnjeg Lista samo baca dodatno svjetno na ovu farsu.
  Uz to govori i o profesionalnosti pojedinih novinara istog lista!
  Odgovor

  Ime: Dario Matic Grad: Bjelovar
  19.11.2012 17:40
  Za protjerivanje Srba iz Hrvatske najveca odgovornost lezi na ramenima vlade Slobodana Milosevica i Marticeve vrhuske. Sa legalne tocke gledista Hrvatska je imala zakonsko i ustavno pravo da se bori za teritorijalni integritet i granice svoje zemlje i to je cinjenica. To sto Beograd je ovo pravo Hrvatske uzurpirao iskoristevsi lokalnu Srpsku zajednicu u Hrvatskoj u poduhvatu da napravi veliku Srbiju na liniji Karlobag-Ogulin-Virovitica uz upotrebu tzv JNA je ilegalan i sraman cin. Zlocini nad civilima se trebaju istraziti i pocinjitelji kazniti ma sa koje strane oni dolazili.
  Odgovor

  Ime: Marko
  20.11.2012 21:33
  Maticu,
  bla... bla... ista lazljiva propagandna manrta...
  A sto malo ne pogledas vijesti?
  Mozes cak i na ovoj RFE...

  A na margini dogadjaja - nekadasnja tuziteljka haskog cirkusa Carla Del Ponte - jevno u intervjuu Blicu kaze:
  "Šokirana sam presudom Gotovini"
  http://www.vecernji.hr/vijesti/del-ponte-blic-sokirana-sam-presudom-gotovini-clanak-477342

  I naravno dodaje:
  " ... ovo nije pravda."

  Zanimljivo je da je cak i americka "slobodna evropa" stidljivo objavila ali samo u "vijestima" (kao "sporednu vijest"!) ove izjave bivse tuziteljke:
  http://www.slobodnaevropa.org/archive/news/latest/500/500.html?id=24776724
  RFE navodi:
  "Del Ponte je navela da "posle toga mora da se posumnja da je na presudu uticala politika, novac za lobiranje ili nešto što nema veze sa sudom".
  ***

  Predpostavljam da bivsa glavna tuziteljka koja je i vodila postupak protiv generala - zna ponesto o tom zlocinu?

  Ipak kako javlja i RFE - advokatski tim generala Gotovine je odlucio da tuzi tuziteljku - "zbog klevete".
  Bas ce zanimljivo biti poslusati "argumente" generalove odbrane - kontra nekadasnje glavne tuziteljke.
  Zar ne Maticu?
  Odgovor

  Ime: Dario Matic
  21.11.2012 00:11
  Del Ponte nije mjerodavna da iznosi bili kakva misljenja glede odluke haskog suda pogotovo nakon fijaska sa "magicnim" nestajanjem dokumenata predatih u njene ruke koji su mogli implicirati Srbiju u plansku agresiju na susjednu BiH. Da se neradi o slucajnom "nestajanju" informacija i dokaza je objavila njena dojucerasnja saradnica Florence Hartmann koja u svojoj knjizi navodi izakulisne i blago receno ne-eticke dogovore izmedju haskog tuzilastva i vlade Srbije.
  Odgovor

  Ime: Marko
  21.11.2012 12:20
  Ne nije Del Ponte, koja je i uhapsila Gotovinu i prikupila krunske dokaze - nego si ti mjerodavan...
  Hajde ne budali vise Maticu bogati...
  Odgovor

  Ime: Dario Matic
  21.11.2012 17:00
  Del Ponte je poznata ne po prikupljanju dokaza i "hapsenju" nego po njihovom nestajanju, tako se Srbija oslobodi odgovornosti za agresiju a ona posta glasonogovornik vasih interesa i politike.
  Odgovor

  Ime: Djovani Kavalo
  18.11.2012 22:53
  Mr Marko
  Nikakav genocid nije izvrsen u Hrvatskoj. Po dogovoru Tudjman -Milosevic/Cosic kninskim Srbima se trebao napraviti koridor kojim bi otisli za Srbiju.Dobar dio njih je ostao u Bosni. Ako su se desili zlocini oni su se odigrali kasnije /od raznih pljackaskih grupa/ nad licima koja nisu prihvatili traktorijadu i bezaniju.Da je u Hrvatskoj ostao Kninski entitet i ona bi imala nekog svog Dodika /kao sto ima Bosna/ koji bi ovu zemlju vratio 200 god unazad. Svaka situacija ima svoje lice i nalicje.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  19.11.2012 10:01
  Nisam znao da su Tudzman i Milosevic neprikosnoveni vladari i da posjeduju zemlju i ljude 1/1...pa da time imaju pravo da odlucuju gdje ce ko zivjeti i napustati svoju imovinu. Tvoja tvrdnja samo potvrdjuje zlocinacko udruzivanje...a genocid pripada BiH, tu su obojica bez zadrske provodila tu politiku nad drugim ali i svojim narodima.
  Pa mi u Bosni imamo vise Dodika...i Covica npr...znaci li to po tebi da se trebamo rijesiti svakog hrvata??
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,oko Haaga
  18.11.2012 18:35
  Marko@ Samo mi objasni jednu stvar,Marko.Kada se,i gdje se desio"genocid"?Koji sud je donio takvu presudu?Ili si to ti presudio,onako,iz patriotskih razloga!
  Odgovor

  Ime: Marko
  18.11.2012 22:37
  Zanimljivo je kako se ovi bosnjacki "patrioti" komentatiri na RFE- plaho bore za "odluke" haskog cirkusa?
  ...
  Pa nijedan sud vrli "BH-patriJoto" - cak ni onaj (takodjer marionetski) Nirberski nije donio odluku cak ni za fasisticku Njemacku - da je napravila genocid. Zidovi ga zovu - Holokaust.
  Isto vazi i za fasisticku NDH i zlocine na "nasim" prostorima.
  Presedan je napravljen - jedino i iskljucivo od ovog marionetskog cirkusa u Hagu i isti je takodjer donesen "odlukom" sudija 3:2.
  (dvojica su "negirala genocid"!)
  Konacno...
  Mora li mi neki imperijalni marionetski sluzbenik "donijeti odluku" da je bestijalni, institucionalni i na najvisem mjestu definisan i organizovan zlocin genocid - pa da onda "povjerujem"?

  Ili moramo klepetati poput tebe uvijek istu priglupu mantru?
  ...
  I sta bi sad ti htio jos reci "pametnjakovicu"?
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu negdje oko Haaga
  21.11.2012 14:30
  Marko@
  Htio bih reci Markane,da takva kvalifikacija(genocid)nije ni postojala u vrijeme Nirnberskog procesa,pametnjakovicu!
  Ako iko ovdje na ovom forumu koristi istu mantru,onda si to samo ti,i Gojko.Supljirate se ovdje vec mjesecima sa svojim floskulama,u koje niko normalan ne vjeruje.
  PS.Ti ces klepetati svoju mantru (o Amerima)do sudnjega dana,iz prostog razloga sto drugacije ne znas.
  Rekao sam vam vise puta,i ponovicu opet,za Oluju morate otici kolektivno u Pozarevac,i istresti tamo svu zuc,a ne na ovom forumu vec mjesecima!
  Odgovor

  Ime: pbc
  19.11.2012 17:30
  "Pa nijedan sud vrli "BH-patriJoto" - cak ni onaj (takodjer marionetski) Nirberski nije donio odluku cak ni za fasisticku Njemacku - da je napravila genocid. Zidovi ga zovu - Holokaust.
  Isto vazi i za fasisticku NDH i zlocine na "nasim" prostorima."

  Legalni termin "genocid" se prvi put implementira nakon 1948 tako da se nije ni mogao koristiti na ovim sudjenjima. Sto neznacni da ovi zlocini nisu bili genocid.
  Odluka Haskog suda da se zlocin u Srebrenici okaratkerise kao genocid stoji bez obzira da li to nekome stimalo ili ne.
  Sto se tice zlocina u Hrvatskoj tokom oluje karatkerom zlocina i brojem ubijenih se nemoze zakonski klasifikovati kao genocid pa prema tome nije napravit niti jedan pokusaj i legalni zahtjev od strane vlade Srbije ili organizacije prognanih Srba Hrvatske pred sudom u Hagu da se ovi zlocini okaratkerisu kao genocid.
  Odgovor

  Ime: Marko
  19.11.2012 20:19
  "... Sto se tice zlocina u Hrvatskoj tokom oluje karatkerom zlocina i brojem ubijenih se nemoze zakonski klasifikovati kao genocid..."

  A ko si sad pa ti "pbc" - da to tvrdis?
  Kad si to ti postao "tribunal"?

  Konacno da si malo pismeniji (kao sto na zalost nisi) - proucio bi vjerovatnu i definiciju genocida kojeg spominjes u vjerovatno prepisanoj recenici sa nekog od klasicnih BH-patriJotskih foruma.
  A ona kaze:
  - da je "broj ubijenih" - vrli patriJoto "pbc"- apsolutno irelevantan (nevazan!) u definiciji genocida!
  - NAJVAZNIJE je da je "postojala namjera"...!!!
  ...a posto je cijeli svijet cuo (pa i vrla trojica sudija iz haskog cirkusa) - da je Franjo Tudjman na sastanku kome su i generali bili "nazocni" JAVNO, JASNO i GLASNO rekao sta je "rjesenje problema":
  "da nanesemo takve udarce ... da Srbi prakticno nestanu..."
  ... sta onda da se lazemo???

  http://www.youtube.com/watch?v=NvsOIYmW6wU&feature=related
  Dakle vrhovnik, sa generalima - na Briunima.
  Ako je VRHOVNIK - jasno i javno izrazio NAMJERU (!) "pbc" kako da "rijesi problem" - onda je valjda logicno da je i osnovni postulat definicije genocida - prakticno ispunjen.
  Neces valjda ti "odlucivati" o tome?
  I sta ti jos nije jasno "pbc"?
  Pitaj slobodno.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  21.11.2012 14:35
  Marko@
  Mene recimo interesuje Marko,kako si ti sa zdravljem?
  Kada si zadnji put posjetio doktora?
  Odgovor

  Ime: pbc
  21.11.2012 00:32
  Logika ti nije jaca strana Marko.
  Ukrasti nesto ili imati namjeru da nesto ukrades sa pravne tocke gledista su dvije potpuno razlicite stvari. U ovom slucaju ne postoji dovoljno dokaza niti da se uspostavi veza izmedju nepocinjenog akta genocida i namjere da se isto ucini. Ovdje genocid nije izvrsen. Zbog ratnih aktivnosti iz ratne zone se sa okupatorskom i pobunjenickom vojskom povukao dio stanovnistva. Tokom ratnih aktivnosti je stradao jedan dio civila, sto je zlocin ali se radi okolnosti pod kojima je ucinjen i opet spominjem zbog samog broja civila od toga velikog broj slucajno nastradalih se nemoze okarakterisati kao genocid. Brojevi, dokazi se jednostavno ne uklapaju u medijsko i diplomatsko mantranje Srbije koja je ruku na srce direktno odgovorna za politiku koja je oruzano okrenula dio gradjana Hrvatske protiv svoje zemlje i svojih dojucerasnjih susjeda.
  Odgovor

  Ime: Keno
  18.11.2012 22:36
  Ne budali, sta ovo ima sa Hrvatskom i protjerivanjem srba? Bosnjaci bi trebali biti uvijek na strani pravde i ponizenih. Pa ista politika koja je protjerala srbe iz Hrvatske je vodila rat protiv Bosnjaka u BiH, a ti carsijske marifetluke i svoju glupost prodaj svom babi i ne provaljuj se na ovim forumima.

  Ime: AP
  18.11.2012 12:51
  Odluika je cudna i mora se postaviti pitanje, kako je moguceda prvostepena odluka donese nekome kaznu od 24. godine zatvore, a da ga zelbeno vijece posve oslobodi. Logicno bi bilo da se kazna eventualno smanji.
  Cudno je da je odluka suda vec bila unaprijed poznata. Pogledajmo sta pise srana stampa. Svi su najbleze receno iznenadjeni odlukom, kaja kako se kaze ne vodi ka pomirenju.
  ONa je dobro izlobirana i moze se slobodna nazvati politickom.
  I same sudije Agius i Pokar su zgrozeni odlukom . U izdvojenom misljenju na 85 strana obrazlazu da generali ge mogu biti oslobodjeni.
  Evo sta kaze sam sudija Pokar:

  ХАГ – Члан Жалбеног већа Хашког суда у процесу против генерала Анте Готовине и Младена Маркача Фаусто Покар написао је у издвојеном мишљењу да су његове колеге направиле фаталне грешке у одлуци да ослободе двојицу хрватских генерала и назвао пресуду „гротескном“.

  Судија Покар, који је уз колегу Кармела Агијуса гласао против ослобађајуће пресуде, навео је у издвојеном мишљењу објављеном на сајту Трибунала да је образложење остале тројице судија „противно било каквом осећању за правду“.

  „Не верујем да је правда задовољена кад се кривица утврђена пресудом - коју првостепено веће није олако донело, о чему сведочи више од 1.300 страница анализе - једним потезом преиначује у само неколико пасуса, без пажљивог разматрања списа и примереног објашњења”, написао је Покар.
  Ali,kako izgleda izvjesni @Jasar, bolje zna od sudije. Aferim Jasare.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.11.2012 16:51
  AP@Da li znam bolje od sudije,nisam siguran,ali da znam bolje od tebe,u to nema sumnje.
  Vi se uhvatili ovoga Vijeca za zalbe k'o p'jan plota,a zaboravili na prvo sudjenje.Zar nije moguce, da je prvo sudjenje bilo nepravedno i pogresno?Zasto bi ovo bilo pogresno,aljkavo uradjeno?Odrapili su njih dvojica finu kaznu,mozda i dovoljnu za komandnu odgovornost.
  Citam vas,evo vec tri dana i ne mogu da vjerujem da niko od vas ne spomenu dva najglavnija rezisera vaseg egzodusa iz Krajine.Niko,bas niko da rijec prozbori o dogovoru F.T.i S.M.o preseljenju stanovnistva,a to je tako slikovito opisao u svojoj knjizi gsn.Sarincic.Necete da ih spomenete,jer nisu medju zivima,a vama trebaju zivi krivci.Jer,kako bi drugacije izjednacavali krivicu za provedene ratove.To sa mrtvacima nije moguce,a nije ni pozeljno.

  Ime: Furije
  17.11.2012 17:28
  Svi zaboravljaju da Srbi iz Hrvatske nisu protjerani. Oni su sami krenuli u "dobrovoljno" preseljenje, po dogovoru Milosevic - Tudjman i pri tome nisu koristili naoruzanje. Hrvatska vojska je to iskoristila da razglasi i pretvori kao u svoju oslobodilacku akciju i tzv "Oluju" i pri tome je ucinila vise muckih zlocina nad nenaoruzanim ljudima u povlacenju. Niti je to bilo oslobadjanje, a niti je to bilo junastvo, a niti je to bio genocid. Ljudi su jednostavno odlazili, a oni sto su ostajali su ih pri tome ubijali i tukli, dok je cijeli svijet to mirno posmatrao.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  17.11.2012 08:56
  Ovo je konkretan odgovor Srbiji,da NIKADA NE POKRENE BILO KAKVU OFANZIVU NA TERITORIJI KOJA NIIJE NJENA..Jer,citajuci ove komentare,dolazim do zakljucka da ne moze biti zrtva ravna kriminalca.Vlada Srbije je ucinila veliku gresku kada je napala Hrvatsku,BiH,pa i Kosovo,sve misleci da se PROSIRI na tudje teritorije.Pa ko vas ovako naucio pobogu?Niste bili zadovoljni sa onime sto ste ranije okupirali,nego ste isli PREDALEKO,da zauzimate i pola Hrvatske.Secate li seselja koji je izjavio ,evo imate ovde u yutube njegovu izjavu,kada mu je milosevic trazio 4000 dobrovoljaca da ih uputi u Hrvatski KNIN?Procitajte malo sta je sve bilo.Pa nedavno,taj isti seselj,koji je jako drzak,kako se ponasao,i sta je ijavio tim sudijama u HAG,da mu popuse k...Pa isti taj majmun,zvani seselj,kada je postrojio svoje cetnike u Bubanj Potoku,i vrsi im smotru.Pa tada sam znao da Srbiju ima da upropaste seselj,arkan,kap.dragan(koji se sprema ovih dana da opet se nadje u Hrvatskoj)pa mirko jovic,pa bora jovic,i ostala BRATIJA.Kako vam nije bilo sramota,kada je postrojao one dobrovoljce ako se secate,kako su bili obuceni,prosto covek da se stidi.A vi solite pamet Haskim sudijama kako treba da postupi.Gledajte se malo u ogledaloSetite se sta se cinili grugima,a imate jos te kriminalce po Srbiji,te pljackase,koji su pokrali po svim bivsim rep.Kako vam nije stid.Ja,kada bi moja nekakva vojska pokrala druge,koji su na mukama,ja bi od te vojske davno podigao ruke.Srbi,nek vam ovo bude pouka,da ne potezete vise nikada za tudjim teritorijama,a sve ono sto drzite okupirano,sto pre da ih napustate.To je moj savet za vas.Mislim da niko vamk nije dao bolji savet od mene.Trazili ste Knin,ostali ste i bez Knina,i bez one Srbe tamo.Trazili ste Kosovo,ostali ste nigde,Trazili ste citavu BiH,ostali ste nigde.Trazite vi da se formira jedan jak SUFD,i etoi vam u Beogradu bora jovic i sudite mu njemu zasto vas je iuavlio.On je najveci krivac za raspad sfrj.On je krivac za vase tragedije.On je TRAGEDIJA SRPSKOG NARODA,koji nije ovo zasluzio.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  18.11.2012 21:59
  Imer...Ja stvarno imam problem da vidim zbog cega ste vi zadovoljni ovom presudom...bas zbog kosova. R Kosovo drzava je postala negdje 2007 do tada je bilo pravno u sastavu srbije...Hrvatska intervencija na SAO i Srpska intervencija na Kosovu koja je razlika ako podvucete paralelu? ...protjerivanje albanskih civila i ovo u Hrvatskoj je sasvim pravno ista stvar...Tragedija srpskog naroda po ovome je ocigledna a to su dvostruki arsini, a to nije dobro, radi buducnosti i radi mira.

  SVIMA treba dati na znanje da se zlocini ne isplate u opsegu kojeg su pocinili...je li to genocid, zlocinacko udruzivanje, agresija, svima po zasluzi...ali ovo daje kompletno drugu sliku.

  Kao sto nisam bio zadovoljan sto srbija nije optuzena za agresiju na BiH (mada to jos nije gotovo) isto tako nije uredu protjerivanje hiljada ljudi zbog nacionalne vjerske pripadnosti (i iz Hrvatske i sa Kosova)...to nije za 21 vijek arsin.
  Odgovor

  Ime: srecko Grad: Srbija
  17.11.2012 18:42
  Ovo je opomena Srbiji i Srpskom narodu da moraju menjati sebe, svoje društvo, i poredak. Ovo je bio treći genocid u 20 veku nad Srbimna u kojem je učestvovala Hrvatska. Srbija mora da bude demokratska, pravno uređena, bogatija država, sa jakom ekonomijom, jakom vojskom i da ima načina dipolomatskih da odgovori na niz poniženja koja su nam učinjena od strane od zapadnih političara i neke samo njima znane međunarodne pravde. Isto da ima načina da se suprostavi samovolji sopstvenih političara i istoj grupi ljudi koja utiče više od 20 godina na politiku i život u Srbiji. Oslobađanje genocidnih zločina, time je priznanje da može da se vrši etničko čišćenje, genocidi u sopstvenoj državi nad sopstvenim građanima druge nacije, socijalnog statusa, drugačijeg mišljenja. Zločin koji je počinio Gotovina ne može se samo međunarodnim pravom ukloniti, istorija je ta koja će lkonačno doneti istinu i sud.
  Jedini dostojan odgovor uputio je Vuk Jeremić od srpskih političara.
  Ogromna je laž da je jedina Srbija odgovorna za građanski rat. najveću odgovornost inmaju komunisti SFRJ, koji su jedini imali vlast i njihova svađa je izazvala teške posledice. SFRJ nije doćživela ni prve parlamentarne izbore. Srbija je u 20 veku dala najviše što je mogla za slobodu i svoju i balakana i evrope. Ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić zbog Srbije. I odnos prema Srbiji treba da bude suptilniji jer ona ima još uvek demokratskih potencijala koji se ne smeju zanemariti. Odnos prema Srpskom narodu posebno devedesetih ličeo je kao nacistički odnos prema Jevrejima. Hrvatska slavi najteži zločin a za mene genocid, Srbija ne zna da diplomatski odgovori ili neće. A jedini odgovor trojici haških sudija da njihovu odluku Srbija ne može niti sme prihvatiti, niti će prihvatiti kada bi došlo do oslobađanja optuženih za genocid u Srebrnici. EU ili Kosovo, EU ili Srbija ovde su stalna pitanja, ispašće mni Kosovo ni EU, a stabilnosti neće biti ako se međunarodno pravo ne uvažava, ako je ono usmereno protiv jednog naroda mi moramo razgraničiti dokle se sme i može ići.
  Odgovor

  Ime: tapija
  18.11.2012 15:43
  Po toj vasoj djecjoj logicici rezonovanja isto se moze reci da je ovo je 4 genocid koji Srbija vrsi nad svojim susjedima.
  1) Balkanski ratovi-nad stanovnistvom Kosova
  2)Prvi svjetski rat-opet Kosovu ali ovaj put i Sandzak
  3)Drugi svjetski rat- genocid se siri i na podrucje istocne BiH
  4)Rat 90tih- opet genocid u BiH ali ovaj put sire

  Za pohvalu je da krivite Milosevica ali Srbija u svojoj politici i odnosu prema drugim republikama nije nista promjenila. Krive se prijasni Milosevicevi funkcioneri radi njihove politike agresije na ostale republike dok se istovremeno daje intezivna diplomatska i politicka podrska glasnogovornicima i egzekutorima iste politike razbijanja susjednih drzava i destabilizacije poput Dodika i to od strane jedne "umjerene" Tadiceve stranke odnos koji ovdje u BiH podsjeca na vezu Milosevic-Karadjic pocetkom devedesetih. A ovo poredjenje Srba devedesetih sa Jevrejima ti je neumjesno. Valjda su Jevreji drzali trecu vojnu silu u svojim rukama i "jevrejisali" po Studgartu, Berlinu, Dortmundu i Minhenu ko srbi po Vukovaru, Bijeljini, Sarajevu,Prijedoru, Srebrenici, Banjaluci.....?
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  17.11.2012 14:22
  A šta je to još okupirala Srbija? Čisto informativno, da znam, ako prepoznam da je to deo Srbije u kome živim, u kome su živeli moji pradedovi, da se odselim, da ne okupiram više.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  18.11.2012 20:02
  Nikola@Radi tvoje informiranosti Nikola,okupirala je Sandzak,koji je ne tako davno pripadao BiH.Toliko,da se zna.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  17.11.2012 21:17
  srecko@ A ko ti kaze da je to bio gradjanski rat?Jedino vi Srbi pricate o "gradjanskom ratu,"niko vise.Kazes Srbija nikog nije napala!!Dobro,a otkud onda tri korpusa JNA u Bosni 1992.god?Zasto je Uzicki korpus u jesen'91.bombardovao Ravno,i pritom ubio 35 civila?Sta ce mo s tim cinjenicama?
  Prestanite bre da lazete vise.Presli ste sve granice u tim lazima.Niko vam ravan nije.
  PS.Vi mislite da smo mi bili na drugoj planeti,dok ste vi te radnje radili?
  Odgovor

  Ime: Marko
  18.11.2012 11:53
  "...Jedino vi Srbi pricate o "gradjanskom ratu,"niko vise..."

  Nije bola Jasare.
  Sta da se lazemo?
  Samo vi mahom Bosnjaci/Albanci "diskutanti" na RFE i tzv "medjunarodna zajednica" (citaj bankrotirala SAD sa marionetama=satelitima) prica tu mantru.
  To sto se tebi samo cini (ponavljam cini Jasare!!!) da "svi pricaju tvoju pricu" - na ovom americkom sajtu je vjerovatno i nepotrebno komentarisati.
  Ipak, jasno ti je ko daje platu ovim RSE trudbenicima, pa i kakave "vijesti" se podastiru ovdje po "pravilu sluzbe".
  (Naravno i kako se, zasto i koliku brisu i NE javljaju - stvarne vijesti!)

  Razumljivo, ti mozes po obicaju mantrati da "Marko laze" - medjutim, crno na bijelo mozes naci i sam procitati na komentarima "Marka" - koje sirova cenzura argumentovanih (mahom SRBA) na ovom sajtu nije jos izbrisala.
  Definitivno neces naci puno onih koji daju i argumentovane i doumentovane izvore za svoje tvrdnje - kao sto to radi "Marko".
  Ti razumljivo nikad i nisi pripadao grupi diskutanata koji argumentovano diskutuju, ali si medju prvim u pljuvanju Srba - generalno. Mahom jako primitivnom pljuvanju, ali te i cenzura nebrojeno puta postedila dokumentovane blamaze - brisuci bjesomucno moje argumentovane komente, a vjerujem i drugih koji su ti replicirali.

  Sa druge strane, premda je jasno da ti se plaho svidja kad se SRBI pljuju pa makar i na Tajlandu - za shvatiti je da ti se recimo ne svidja argumentovana kritika vehabija na RFE?
  Uistinu, u zadnje vrijeme je "politika" ove americke kuce apsolutno izbacila svaku (nekadasnju stidljivu!) kritiku vehabija i vehabijskih diktatorskih rezima S. Arabije i Katara, kao i zlocina prema covjecnosti - cak i prema samo vlastitim gradjanima tih istih rezima.
  Dakle zaboravino upliv S. Arabije i naftnih dolara - na vehabije/teroriste diljem Svijeta ukljucujuci i prostor SFRJ.
  Naime, vehabije/salafije su po tvrdnjama SAD-administracije od prije par godina postali najdrazi americki saveznici.
  Specijalno sa operacijama raspirivanja "americke demokratije" u Libiji i Siriji.

  Eto zato ti se Jasare cini da je sa tobom (i americkom "slobodnom evropom") - "ceo svet".
  NIJE Jasare.
  Nije cak ni DESETI dio Svijeta, racunajuci prost broj stanovnika koji rapidno shvataju lazi i propagandu bankrotirale imperije.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  18.11.2012 18:42
  Marko@ Posla ja tebi Markane odgovor na taj tvoj komentar,ali kao sto vidis,i nase komentare na objavljuju,a ne samo tvoje.
  Desetine mojih komentara nisu objavili,ali ja ne dramim poput tebe,dapace.Da ti pisem drugi komentar,ne pada mi na pamet.Tebi pisao,ne pisao isto ti se hvata...
  Odgovor

  Ime: srecko Grad: Srbija
  17.11.2012 18:47
  U građanskom ratu nema agresije i okupacije . Ratni raspad SFRJ je građanski rat, Srbija nikoga nije napala, Srbija je napadnuta protivno međunarodnom pravu 1999 od NATO pakta, okupiranio je Kosovo, nastavljeno ubijanje i proterivanje Srba pod okupatorom. Srbija se i dalje teško ucenjuju a mi smo pobedili diktatora Miloševića a zapadne sile su sa njim pregovarale i potpisivale sporazume.
  Odgovor

  Ime: hopa cupa Grad: sto nam srecko lupa
  18.11.2012 15:16
  To bi sve bilo ok da ne ignorises sljedece cinjenice.
  Pocetkom sukoba, vrhovna komanda JNA kao i srpske paravojne formacije Marticevci, Arkanovci, Skorpioni kako u Srbiji tako i u ostalim republikama preko SDBa Srbije su bile pod kontrolom Beograda tacnije Milosevica.
  Na primjer protivzakonito kapetan Draganove Knindze te kasnije Arkanovci koji kasnije postaju JSO se organizuju, obucavaju koristeci drzavne centre za vojnu obuku kao i opremljuju direktno pod kontrolom i nadzorom SDBa Srbije tacnije Jovice Stanisica koji je bio Milosevicev covjek. Te iste paravojne formacije su ubacene 1991 u Hrvatsku a kasnije i u BiH da naprave zlocine nad civilima i izazovu sukobe. Krajnje je ilogicno promatrati ove jedinice kao zasebne kaznenicke i zlocinacke formacije ignorisuci cinjenicu da su direktno bili pod kontrolom vlasti u Srbiji a istovremeno tvrditi da Srbija nije izvrsila agresiju. Kad se uz ovo uracuna uloga JNA oko razoruzavanaja TO Hrvatske i BiH mjesecima prije pocetka rata te njihove logisticke podrske novoformiranim srpskim jedinicama onda ovakve tvrdnje su jos apsurdnije.
  Odgovor

  Ime: srecko Grad: Srbija
  22.11.2012 11:46
  Agresori unutar jedne zemlje koja se raspada ratom? Republike članice ne mogu biti agresori i ako su međunarodno priznate u toku ratnog sukoba. Države ne nastaju za nekoliko meseci, skoro preko noći, to je dugotrajan proces, i poseduje jasna pravila koja karakterišu držćavnost. JNA je bila zajednička vojna sila koja je napadnuta i stala je na stranu onih koji su je smatrali svojom, neće sigurno biti uz napadača. Paravojne jedinice, učešće tajnih službi sa bilo koje strane ne može se nikako okarakteristati kao agresija nego kao nelegalni učesnici u građanskom ratu što podleže međunarodnom ratnom pravu. Na kraju SRJ time i njena članica Srbija izbačene su iz UN - što je međunarodni presedan . Ako vas neko izbaci iz najbitnije međunarodne organizacije da li ste u obavezi da poštujete pravila te organizacije? Onda ulazak legalnih vojnih hrvatskih formacija u BiH u toku rata i učešće u ratu, i to se može okarakterisati kao agresijaali nije agresija, jer je rat bio u toku i BiH nije funkcionisala kao država. Pokazalo se da Srbija nije poslala od polovine 1992 svoje legalne vojne formacije - svoju vojsku na teritoriju BiH i Hrvatske. Da je poslala 1995 da li bi bilo Oluje?
  Bez obzira na sve, zna se da je samo u BiH nastradalo preko 100000 ljudi, u Hrvatskoj žrtve nisu ni prebrojane ali je planski proterano i oduzeta su im sva postojeća nacionalna i građanska prava i većini imovina oko 400000 Srba. Šta očekujete da će neki sud da promeni prošlost, da donese pravdu, ili još gore što i uloga suda ne sme nikako biti da pomiri narode, već da neselektivno po međunarodnom pravu odredi kazne za počinioce zločina a njih je na hiljade. To ni jedan sud nije učinio, niti za to postoji ni volje ni spremnosti a ni sposobnosti. Sud ne može da piše istoriju ali može da doprineseda istoričari izvuču jasne zaključke šta je bilo, kako je bilo, gde je bilo i zašto se dogodilo-to je i svrha istorije i ona će na kraju dokazati. Niko nije sudio ni Hitleru, ni Himleru,Gebelsu ali se zna šta su počinili. I svi mi znamo bez obzira na nacionalnu pripadnost, religiju ko su krivci? Krivci za strašna stradanja svih u građanskom ratu su itzabrana vlast Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije. Ko je birao te ljude, i sa kojim ciljem? Narodi ne mogu da snose kolektivnu kroivičnu odgovornost ali ovo što je počinjeno je kolektivna moralna odgovornost svih onih koji su dali mandat i smatraju time pravo da u ime njih oni zarate. Na prvim paralamentarnim izboriam u Hrvatskoj, BiH, Srbiji glasalo se za rat ili protiv rata. Imate statistiku, izbornih rezultata. O tom moralnom debaklu takozvanih građana, koji su podržavajući ekstremne nacionalizme trebalo bi više raspravljati i značajno posvetiti pažnje.
  Odgovor

  Ime: Bosanceros
  18.11.2012 16:14
  U pravu si. Ne sjecam se da su se ovi "borci za pravdu" nesto bunili kada Karla del Ponte "izgubi" dokumentaciju tuzilastva i Srbija se oslobodi tereta za agresiju na BiH, a Florence Hartman zavrsi na sudu "eticke i pzrofesionalne povrede svoje pozicije" kada je upitanju bilo njeno iznosenja ovih cinjenica i dokaza oko diplomatske namjestaljke.

  Ime: The Clash Grad: Beograd
  17.11.2012 00:29
  Bedne su i jadne zemlje gde su vojna lica kao"oslobodioci" prve zvezde u zivotima obicnih ljudi.Vece su zvezde od pisaca,rezisera,glumaca i sportista.Na Balkanu su svima generali najvazniji,vazniji i od zivota obicnih ljudi,ovozemaljskih bednika.Kao sto kaze Oliver Frljic,tamo gde nema pocinioca,tu postoji kolektivna odgovornost.Ko je onda odgovoran za zlocine u akcijama"Oluja i Bljesak"?Ako danas vidimo sto hiljada ljudi u Zagrebu,vidimo onaj kleroratnicki Woodstock,mozemo zakljuciti da su tih sto hiljada i vise ljudi i te kako odgovorni za rat i posledice istog.Ne generalno svi,vec vecina koja je svojim glasom dovela diktatore.

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.11.2012 23:47
  Bivši šef Haškog Tribunala Fausto Pokar u završnoj reči svog izdvojenog mišljenja rekao da "ovo nema veze sa pravdom niti sa bilo čim što je sa njom povezano".

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  16.11.2012 19:30
  Velika,katastrofalna, nevjerovatna, imbecilna, zlocinacka greska Haskog suda...ovo nije boks mec pa da se odlucuje prostom vecinom za tako krupne stvari...prosto nevjerovatno da prvostepenski sud osudi na decenijsku robiju a drugostepanski presudi totalno suprotno...pa ovo nije ni politicki korektno a kamo li pravedno....kao da su im sudije iz Bosne pa da covjek razumije...ali ovako...Mogu misliti koliko je Norcu krivo sto nije izrucen u hagu nego sudjen u Hrvatskoj.
  Bojim se da je Hag otvorio pandorinu kutiju gdje Srbija i Srbi sasvim legitimno mogu okarakterisat kao antisrpski projekat...ipak stanovnistvo se je pomjerilo kada je zapucalo a ne prije...sasvim dobar razlog da je vrsen pritisak, na stranu sve drugo)
  Pa po ovome zakljucku blesavog sudije svo ono granatiranje BiH (a bogami i Hrvatske od strane srpskih jedinica) se moze okarakterisat kao legalno..jer sud nije prihvatio dozvoljene greske od 200 metara artiljerljeriskog djelovanja...je li on vidio gradove u BiH? Pa Sarajevo je na nekim mjestima (kod vjecnice...) i uze od 200 metara...uglavnom nevidjena glupost koja ce nas sve kostati jako puno.
  Odgovor

  Ime: AP
  18.11.2012 13:00
  Interesantno, od tebe Zlatko u zadnje vrijeme dobijamo veoma trezvene komentare za razliku od pedjasnjih. Prosto da ne povjerujem da si ti autor predjasnjeg komentera. Trezveno napisam i oblazlozen.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  18.11.2012 17:05
  @AP Moja "trezvenost" proizilazi od univerzalog smisla za pravdu a ne selektivne kako tebi dolikuje...za mene, zrtva je zrtva ma ko bio...ovo sto se desilo sa "generalima" nikako ne opravdava niti abolira "dzenerale"...zlocinacko udruzivanje se desilo sa obadvije strane, pa shodno tome obadvije strane bi se morale nauciti pameti.
  Ovo ce samo dati krila fasistima i extremistima na obadvije strane.
  Odgovor

  Ime: AP
  19.11.2012 00:26
  Ne znam Zlatko gdje si mogao prepoznati iz mojih dosadasnjih veoma rijetkih komentara "moju selektivnu pravdu"
  Moja "trezvenost" proizilazi od univerzalog smisla za pravdu a ne selektivne kako tebi dolikuje.." RSE citam samo onda kada nista drugo nema da radim, a cim otvorim nekakav clanak, primijetim tvoje ime i ime izvjesnog Jasara. Mnogi tvoji komentari nisu bili bas pomirljivi, a ne rijetko i puni napada i uvreda. Stoga mi je ovaj komentar zapao za oci jer se daleko izdvaja od predhodnih.
  Bilo je i do sada sigurno bezbroj clanaka na ovim stranicam gdje si mogao pokazati sklonost ka "univerzalnoj" pravidi ili ih ja barem nikad nisam procitao. Ali, kad mi bez razloga spocitavas sklonost ka "selektivnoj pravdi" i ja moram posumljati u tvoj "univerzalni smisao" za pravdu.

  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  19.11.2012 09:53
  Ne pada mi napamet da ti se opravdavam, svaki komentar koji sam napisao stojim iza njega, ako se osjetis uvredjenim ili prozvanim je zato sto ne sagledas sve strane...Evo npr: Lijepo citiras stvari koji ti idu u prilog povodom izjave sudije koji je bio protiv...Jesi li mozda citao neslaganja sudija povodom odluke da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH? Ili ti je pao kamen sa srca?
  Kako rekoh, Srbija i Hrvatska moraju da odogovaraju za zlocine.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  19.11.2012 08:59
  AP@ Pa,nisi ni ti bas tako rijetko na ovom forumu,kako zelis da se predstavis.Ima i tebe na svakom postu.
  Vidim,smetaju ti moji komentari,ali ne iznosis nista konkretno.Ovo sto kazem tebi,vazi i za sve ostale.Dakle,navedi mi bilo koji komentar koji sam napisao,a da je to bila neistina.
  Slobodno navedi sve ono sto ti se ne svidja,sve ono sto smatras da su lazi.Objasni ti fino meni,sta je to sporno u mojim komentarima?Isto tako kritikujes komentare od gsn.Milivoja,a ne iznosis nista konkretno?Izjasni se vec jednom,gdje su nacinjene greske,gdje su izrecene lazi?
  Odgovor

  Ime: srecko Grad: Srbija
  17.11.2012 18:48
  U npotpunosti se slažem sa vama gospodine
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  17.11.2012 19:26
  Ali se JA ne slazem sa vama povodom vaseg komentara iznad mog...Rokanje uprazno po civilima sa bilo koje da strane dolazi je; "zlocin"...91-'92 je bila JNA i dobrovoljci koji su sprzili sve sto se micalo po Hrvatskoj da me pogresno ne razumijete...niti jednim dijelom ne opravdavam rusenje hrvatske i ubijanje civila. A srbiju zvanicno niko nije ni okrivio za to koliko ja znam...NATO bombardovanje je za razliku bilo sasvim legitimno...to sto se vi pravite da neznate zasto... je vas problem...ali protjerivanje srba sa Kosova je nelegitimno i kriminalan akt.
  Ovim samo pokazujete ono sto ja tvrdim da su Srbija i Hrvatska dva oka u glavi...nema razlike. BiH je dokaz toga...
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  17.11.2012 17:55
  E, moj Zlaja,
  Kad onomad izučavah Internacionali Sud o Ruandi, saznadoh da su Ruanđani, frustirani nesposobnošću Haga da procesuje tolike ratne zločine, odlučili da osnuju tzv. Seoske Sudove gdje su zločinci osudjeni, u zavisnosti od koliko su stotina ljudi pobili, na kazne da moraju da naprave od jedne do nekoliko kuća za najbliže stradalih u pokoljima!
  Čudio sam se ovom afričkom osjećaju za pravdu, a danas sam uvjeren da su najbliži stradalih mnogo bolje prošli u Ruandi negoli je to slučaj na prostorima bivše nam zemlje!
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  17.11.2012 19:15
  Ne ne, Hag je oformljen za krupnije ribe..a buranija je bila podlozna seoskim sudovima (Gacaca sud)...nema veze to sa Hagom vec sa Hutu trudbenicima koji tako pasionirano klali da niien bilo ni mjesta ni vremena da sve izvedu pred sud...i nema veze sa Croatijom niti demokracijom ;.)).
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.11.2012 16:48
  Puasi vise te tvoje gluposti a ako si covjek osudi svaki zlocin.

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.11.2012 17:08
  Ovo je sumrak civilizacije .Hag je sam sebi presudio .Kako misle da im neko moze vjerovati posle ovakvih presuda?

  Ime: Anonimni posjetilac
  16.11.2012 17:01
  Ovom presudom Hrvatska i Haski sud su pokazali kako se rjesava problem srpske manjine u Hrvatskoj. Mogu samo zamisliti sta ce sada biti sa ono malo preostalih srba po zabitim lickim selima! Dolazi zima i oluja se sprema, a nema nikoga da im pomogne protiv nove oluje.
  Odgovor

  Ime: Mate Grad: Dubrovnik
  17.11.2012 00:07
  Ne plasi se -ostace svi zivi. Najbitinije je da ne nastave sa onim poznatim glupostima... gdi zive barem 2(dva ) Srbina -to je obavezno Srbija.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  18.11.2012 15:16
  Da otidji po Lici pa pogledaj cija sela su jos bez struje, a Hrvati uvode sebi struju po lovackim cekama. Hvala ti toliko na dobroti, a kako vidim radite sve da i ono malo bjede sto je ostala jednostavno nestana u nekoj hladnoj zimskoj oluji i naravno uz pomoc prirode, nikako uz pomoc Hrvata koji ce se toplo grijati na svojim lovackim cekama. A ono sto je bar malo moglo da radi ste optuzili redom za zlocine u ratu te ih drzite po zatvorima, da slucajno nebi mogli pomoci onim starijima da prezive ( slucaj Banic i ostali..). Bravo Hrvatska!!!!!! To se zove etnicko ciscenje u rukavicama!
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,oko Haaga
  18.11.2012 20:16
  Anonimus@Sta bi ti htjeo,luksuz?Poslije"balvan revolucije,"granatiranja Dubrovnika,razaranja Vukovara i ubijanja,ti bi da ti se opet omoguci lagodan i ugodan zivot?
  Treba to zasluziti,brajko moj!Ne ide to vise tako.Nije vam to Bosna,gdje radite sta vam padne na pamet,u njenom rusenju.
  Prvo da dokazete da ste privrzeni gradjani drzave Hrvatske,a onda trazite privilegije.
  Da je kojom srecom ta"Oluja"stigla i do Bosne,ne bi danas gledali kako je vi cerecite.To bi se opet desilo i u Hrvatskoj,kada biste bili samo malo jaci,i brojniji.Medjutim,hrvatski politicari su i mudriji,i pametniji od ovih uhljupa bosanskih.Hrvatski politicari ne prodaju za pare svoj suverenitet i integritet,kao sto to rade uhljupi bosanski.
  Odgovor

  Ime: srecko Grad: Srbija
  18.11.2012 22:29
  Postoje ljudska prava i građanska koja ne poznaješ i ona pripadaju svakom i ne zaslužuju se brajko moj. Svako živo biće trebalo bi da ima ista prava, osporavanjem tih ptrrava iz bilo kojih razloga je neonacizam
  Odgovor

  Ime: srecko Grad: Srbija
  22.11.2012 12:21
  Prvo treba gospoda da shvati da jednom data prava se ne oduzimaju. Srbima su u Hrvatskoj oduzeta usatvotvom već utvrđena prava. Ustavotvoran narod SRH proglašen je nacionalnom manjinom, obespravljen u ime neke nove države i sa ciljenm koji se pokazao tačnim, etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske. Obaveze građana zna se ko je su one proističu iz pozitivnih zakona a ne iz rasističkih. Šta je bilo a Jevrejima koji su poštovali nacističke zakone, završili su u gasnim komorama, isto i sa Srbima koji su poštovali rasističke zakone NDH. Svaki čovek ima neosporivo pravona pobunu ako je ugrožen, ako je ta ugroženost po njega, nejgovu porodicu, po njegovu etničku i religijsku zajednicu dovodi u pitanje čak njegov opstanak, ljudskom biću preostaje da se brani oružanim otporom. Ta odbrana proističe iz neotuđivog prava na život, i ne sme ugroziti nikome život iz bilo kojih razloga, posebno ne civilima. Ovo se nikada nije poštovalo i neće se poštovati. Treba da se zna kada se oduzimaju prava građanima narodima šta može biti, videli smo izz primera bivše Jugoslavije. Ovde kao i u našim sredinama odlično se vidi da se pravo građanina izjednačava sa poslušnošću prema vlasti i državi. Dok talko budete shvatali gospodo oduzimaće vam svima prava, i vašim potomcima jer ne znate ni koja su vam prava, ali zato se trudite da obespravljenost opravdate. Nisam priznao diktatorsku vlast Miloševića, ali sam poštovao krivični zakon Srbije - svoje otadžbine. Nije ni čudo šta nam se sve događalo i šta će nam se sve događati jer ovde nema građanske svesti, i najosnovnih etičkih načela. Nacija, država, vlast, religija, ne mogu biti ispred prava na slobodan i dostojanstven život. Živite slobodno, mislite slobodno, govorite slobodno, radite slobodno-velika je to i vrlo odgovorna obaveza u životu.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu negdje oko Haaga
  21.11.2012 15:01
  Anonimus@
  Cuj Anonimus,kako sijali,tako ce te da zanjete.
  Tolike agresije,a hocete univerzalna prava!!Malo morgen!
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu negdje oko Haaga
  21.11.2012 14:50
  srecko@
  Da,u pravu si,svako zivo bice treba da ima ista prava.Ali,to bice treba da ima i obaveze u drustvu,zar ne srecko?
  Ne mozete traziti i zahtijevati samo privilegije,a gdje su obaveze srecko?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.11.2012 16:10
  Pa vidis po ovom primitivcu iz Haaga, te po samom Haskom sudu da ta prava nisu univerzalna, tj postoje za sve, a samo selektivna za srbe.
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.