Dostupni linkovi

Goranu Gociću NIN-ova nagrada za "Tai"


Goran Gocić na dodeli nagrade
Goran Gocić na dodeli nagrade
Goran Gocić dobitnik je NIN-ovog priznanja za roman godine u Srbiji. Pedesetjednogodišnji pisac iz Užica nagrađen je za knjigu „Tai“.

Glavni junak romana „Tai“ je sredovečni muškarac, piščevih godina i svetonazora, koji odlazi na putovanje na Tajland gde doživljava burnu ljubavnu avanturu koja ga navodi da preispita sopstvene vrednosti i da se vrati sebi.

Goran Gocić kaže da ova knjiga, koju je pisao dve godine, sadrži mnogo biografskog.

„Pisao sam je u nekom stanju romantičarske groznice. To osećanje je kao neka vrsta erupcije. Imao sam popriličnu krizu na svim poljima u vreme kada je taj roman nastajao. On je u sebi kao tematsku liniju imao i motiv spasenja, a i sam je bio neka vrsta spasenja za autora. Jer me vratio pisanju na jedan vrlo dramatičan način. Vrlo su intenzivna i burna osećanja, i ta intenzivna i burna osećanja i sada se nekako nastavljaju sa ovim nagradama“, kaže Gocić.
Sa dodele NiN-ove nagrade
Sa dodele NiN-ove nagrade

U najužoj konkurenciji za jubilarnu 60. NIN-ovu nagradu bilo je petoro pisaca, a od petoro članova žirija troje je glasalo za Gocićev roman, dok je sa dva glasa “za dlaku” bez nagrade ostao Mileta Prodanović sa romanom “Arkadija”. U finalnom izboru za prestižnu književnu nagradu bili su i romani "Mi, izbrisani" Slobodana Vladušića, "Zlatno doba" Silvane Hadži-Đokić i "Vazdušni ljudi" Sonje Atanasijević.

Vasa Pavković, predsednik žirija, rekao je da se “Tai” izdvojio ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije.

“Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti. Roman Gorana Gocića zasnovan je na dubinskom popkulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu”, istakao je Pavković.

Borba protiv opšteg osećaja suvišnosti

Goran Gocić slobodni je novinar i filmski kritičar i dobitnik više nagrada za eseje. Objavio je studije "Endi Vorhol i strategije popa" i "Emir Kusturica: Kult margine". Za svoj prvi roman “Tai” nedavno je dobio i nagradu "Miloš Crnjanski", a trenutno piše novu knjigu pod naslovom “Poslednja stanica Britanija” čija tema je emigrantski život.

Gocić kaže da ga je NIN-ovo priznanje prilično iznenadilo.

“To mi nekako još uvek izgleda neverovatno i sigurno će mi trebati još dosta vremena da to pojmim. Da mi je pre recimo mesec dana došao Mefistofeles i ponudio mi neku malu utehu ja bih to oberučke prihvatio. Ali nenadano sam uskočio u književnost, takoreći sam gurnut u nju, to se vrlo dramatično sada desilo sa ovim romanom i mogu reći da mi se dopada.”

Za NIN-ovu nagradu za 2013. godinu konkurisalo je čak 182 romana domaćih pisaca, što je najviše u šezdesetogodišnjoj istoriji ovog priznanja.

Vladislava Gordić Petković, članica žirija, kaže da su osnovne tematske okosnice prošlogodišnje produkcije bile ljubav, rat, smrt i moć.

„Drago mi je da je u nagrađenom romanu ljubav imala prioritet. Svakako treba čitati, treba posvetiti pažnju svakom stravaralačkom naporu, zato što je svaki roman zapravo jedan individualni pokušaj borbe protiv opšteg osećaja suvišnosti. Dakle, čitajte.“

Novi dobitnik NIN-ove nagrade Goran Gocić pisao je za dvadesetak domaćih i stranih medija i jedan je od autora zbornika o masovnoj kulturi "Degradirana moć: Mediji i kosovska kriza" i "Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine" koji su objavljeni na više jezika. NIN-ova nagrada svečano će mu biti uručena 17. januara u Skupštini Beograda.
XS
SM
MD
LG