Dostupni linkovi

Gojko Šušak ostaje bez ulice u Zagrebu?


Trg bana Jelačića u Zagrabu, Ilustrativna fotografija: Enis Zebić
Trg bana Jelačića u Zagrabu, Ilustrativna fotografija: Enis Zebić
Na adresu Odbora za imenovanje gradskih ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine stigao je prijedlog nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava da se Gojku Šušku, ministru obrane od jeseni 1991. pa do 1998., uzme ulica nazvana po njemu odmah nakon njegove smrti, i da joj se vrati stari naziv – Aleja izviđača.

Zoran Pusić, Foto: Vesna Anđić
Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić kaže za RSE kako mu je motiv za taj prijedlog bila anegdota po kojoj je Šušak početkom devedesetih, kada su ga upozorili da se se po Hrvatskoj minira kuće, kazao kako nema primjedbi, samo neka je sve profesionalno izvedeno.

„I da je bio jedan od najodgovornijih, ako ne i najodgovorniji za – po našem mišljenju – nesretnu i neslavnu epizodu Hrvatske 1992. I 1993. u ratu u Bosni,“ objašnjava Pusić.

Socijaldemokratski vijećnici u Gradskoj skupštini odmah su podržali ovaj prijedlog – predsjednik Odbora za imenovanje ulica i trgova Marin Knezović kaže kako je Šušak kriv što se nije sankcioniralo zločine, zbog čega sada hrvatski generali sjede u Hagu.

„Dakle, radi se jednostavno o jednoj šteti koju i dan-danas hrvatski narod i hrvatska država trpe od posljedica činjenja i nečinjenja gospodina Gojka Šuška. A da i ne govorimo o politici prema BiH, što je posebno poglavlje!“
kaže on.

HDZ, koji je u Zagrebu u opoziciji, tek se mlako usprotivio.

„To bi sigurno izazvalo dodatni trošak građanima, jer - najblaže rečeno - iziskuje promjenu dokumenata,“
rekla je vijećnica Katarina Fuček.

Banac: Nikada nije ni trebalo dati to ime


Primjedba lijepo zvuči, ali je promašena, jer u Aveniji Gojka Šuška, koja vodi do Kliničke bolnice Dubrava, nitko ne stanuje. Zato su najglasniji u protivljenju promjeni vijećnici Hrvatske seljačke stranke (HSS). Tko god je u ratno vrijeme bio ministar obrane, zaslužuje ulicu, kaže HSS-ov vijećnik Nenad Matić.

„Mislim da ovo nije korektno što se događa i mislim da nije dobro za građane grada Zagreba. Tenzije će se podići, bit će možda svađa, bit će polemika, a za glavne probleme Zagreba poput stanja u Zagrebačkom holdingu ili Varšavske ulice SDP neće dati odgovore!“
smatra Matić.

Ja nikada nisam bio za takvu vrstu počasti u ovom slučaju jer - ono što znamo, osim toga i ono što je u pojedinim procesima u Hagu već osuđeno – povezano je s njime, kaže povjesničar Ivo Banac.
Povjesničar Ivo Banac u izjavi za RSE kaže kako se nema što puno raspravljati o toj temi, jer ulicu nikada nije ni trebalo nazvati po Šušku.

„Ja nikada nisam bio za takvu vrstu počasti u ovom slučaju jer - ono što znamo, osim toga i ono što je u pojedinim procesima u Hagu već osuđeno – povezano je s njime! Prema tome, to nije nešto što bi trebalo imati neku javnu podršku. Nikada nije trebalo ni dati to ime, ali – naravna stvar – drukčija su vremena bila devedesetih godina...“ kaže Banac.

A što kaže baza? Desna strana Avenije Gojka Šuška pripada gradskoj četvrti Gornja Dubrava, i tamo su – kaže nam predsjednik Vijeća gradske četvrti Mirko Varat – sa 17 glasova vijećnika protiv i dva suzdržana odbili prijedlog o vraćanju starog imena.

„Gospodin Pusić je u jednoj rečenici napisao: tražim da se promijeni ime Avenije Gojka Šuška – bez obrazloženja, bez obraćanja gradskoj četvrti, bez obraćanja građanima, bez obraćanja mjesnom odboru! Dakle preskočio je proceduru,“
kazao je on.

Lijeva strana Šuškove avenije pripada gradskoj četvrti Maksimir, i tu – kaže nam predsjednik Vijeća gradske četvrti Marijan Pilaš – podržavaju odluku o vraćanju starog imena.

„Evo, to mi je prvi glas da je Gornja Dubrava dala negativno mišljenje! Maksimir je dao pozitivno mišljenje, a Odbor za imenovanje ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine donijeti će odluku - kakvu donese!“
rekao je Pilaš.
XS
SM
MD
LG