Dostupni linkovi

Trifunović: Odšteta ne može nadoknaditi poniženja


Vlado Trifunović, bivši general u JNA, koji je spasao život 250 vojnika
Vlado Trifunović, bivši general u JNA, koji je spasao život 250 vojnika
"Greška" generala JNA u penziji Vlade Trifunovića zbog koje je godinama odgovarao pred sudovima u Srbiji, bila je to što je bez ljudskih žrtava izveo vojnike iz kasarne u Hrvatskoj 1991 godine.

Nakon niza sudskih procesa, mediji su objavili da ce Trifunović dobiti odštetu.

Zanimljivo je da Srbija nije nikada pokrenula proces protiv generala koji su u povlačenju iz kasarni tokom rata imali žrtve, kao što je to bio slučaj u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Država je na ime odštete Trifunoviću ponudila da plati šest miliona dinara zbog toga što je u zatvoru i pritvoru bio 547 dana, piše dnevnik "Danas" pozivajući se na saznanje iz Ministarstva pravde Srbije.

Trifunović i pukovnici u penziji Berislav Popov i Sreten Raduški su 1994. osuđeni zato što su u septembru 1991, posle višednevne opsade i oružanih sukoba, izveli akciju izvlačenja oko 280 vojnika iz garnizona u Varaždinu u Hrvatskoj.

Nakon toga, tadašnje Vojno tužilaštvo je 30. januara 1992. optužilo generala Trifunovića i njegove saradnike za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je marta prošle godine od optužnice protiv penzionisanih oficira JNA, jer je procenjeno da su okrivljeni prilikom povlačenja iz kasarne u Varaždinu 1991. postupali u krajnjoj nuždi.

General Trifunović je bio u pritvoru od 8. novembra 1991. do 15. aprila 1992, kao i na izdržavanju zatvorske kazne od 26. decembra 1994. do 18. januara 1996.

Popovu i Raduškom ponuđena je naknada od po četiri miliona dinara. Raduški je proveo 465 dana u pritvorskoj jedinici i u zatvoru, dok je Popov bio 446 dana „iza rešetaka“.

Trifunović kaže za RSE da nije dobio obaveštenje da je država spremna da mu da odštetu od šest miliona dinara, kako prenose neki mediji:

"Nema tih para koje mogu to nadnaditi".

RSE: Kako onda doživljavate nameru Srbije da vam se revanšira?


Trifunović: Ne bih želeo da se svađam sa državom jer me ona odavno progoni i ignoriše i onda, ne znam šta još mogu doživim.

RSE: Ukoliko bi se ova vest pokazala kao tačna i država platila odštetu koliko bi to vama lično značilo?

Trifunović: Ne bi puno značilo, jer ja sam za ovih 20 godina preživao svakakvo maltretiranje. Porodica mi je rasturena, nemam stan.

RSE: Da li bi vam ovaj novac pomogao da rešite te probleme?

Trifunović: Ma ne. Znate li vi koliko treba za jedan stan? Drugo, te moje patnje, maltretiranje, ponižavenje, robijanje, vređanje, klevetanje i ne znam koliko da mi daju novca ne mogu mi to nadoknadiri. Ranije su mi pričali – ne očekuj ništa od države, ona nema para, ali zato ima nameru da progoni i ponižava čoveka i kada to treba da nadoknadi ona to neće.

RSE: Postoji li bilo kakva satisfakcija za vas?

Trifunović: Ne postoji, ali bi značilo ako bih dobio stan. Ja sada imam četvoro unučadi i ćerku. Sin mi je preminuo, da i njima nešto skrpim. Ne znam, nisam pametan. Sve što bih tražio ne bih dobio, a sve što bi oni dali nije adekvatna zamena za sve ovo što sam preživio. Jednostavno, ja sam upropašten čovek i samo se još čeka da me u neku rupu zatrpaju, niko o meni ne mislio ozbiljno.

Vlada Trifunović, živi u sobi od devet kvadrata u holetu Bristol, kod beogradske Autobuske stanice.
XS
SM
MD
LG