Dostupni linkovi

Generalni štrajk u RS


Osnovni sud u Banjoj Luci, 21. januar 2013.
Osnovni sud u Banjoj Luci, 21. januar 2013.
Iako vlast u RS nastoji da prikaže da je odziv na generalni štrajk u koji su u ponedjeljak stupili radnici policije, prosvjete, pravosuđa i uprave minimalan, informacije koje daje sindikat su sasvim drugačije. I pored brojnih prijetnji i pokušaja da se slomi štrajk, veliki broj prosvjetnih radnika i onih zaposlenih u pravosuđu ipak nije radio.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je štrajk zbog smanjenja plata od 10 posto, u koji su stupili radnici u upravi, pravosuđu, obrazovanju i policiji, legitiman i legalan. Iako se od sinoć, nakon što je propao posljednji pokušaj postizanja dogovora sa Vladom, na članove sindikata vrši ogroman pritisak, štrajk će biti nastavljen, kazala je Mišićeva:

„Iako smo noćas imali nekoliko poziva predsjednika sindikalnih organizacija koji su nas obavijestili da direktori redom zovu radnike i prijete otkazom ukoliko uđu u štrajk, što se nas tiče nama nije cilj štrajk, nama je cilj ispunjenje naših zahtjeva. Štrajk je sredstvo kako bi se došlo do cilja, a to je da svi rade svoj posao u punom kapacitetu, ali da za to budu plaćeni“, rekla je Mišić.
Štrajk u CIPS-u
Štrajk u CIPS-u

Javnost u RS je zbunjena samim štrajkom jer oprečne informacije dolaze iz Vlade i sindikata. Predsjednik Granskog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić tvrdi da prema informacijama sa terena u većini škola u ponedjeljak nastavnici nisu držali nastavu.

„Potpuno obustavu rada imaju 24 srednje škole i oko 90 osnovnih škola, od 18 16 fakulteta u Banjoj Luci i 10 fakulteta u Istočnom Sarajevu i na Palama.“

S druge strane, ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović izjavio je da većina osnovnih i srednjih škola i oba univerziteta u ovom bh. entitetu rade.

„Ukupno od 281 obrazovne ustanove, 62 ustanove nisu počele sa radom. To čini procenat od 22 odsto. Ostali svi rade. Oba javna univerziteta nesmetano rade. Poznato nam je da se na vratima, na oglasnim pločama lijepe oglasi da je u toku štrajk“, naveo je on.

Direktor Osnovne škole „Georgi Stojkov Rakovski“ u Banjoj Luci Dušan Mišljenović izjavio je da su svi zaposleni, njih pedeset i dvoje, došli na posao, ali da se nastava ne odvija.

„Svi članovi sindikata su uključeni, a njima se prodružio i dio članova kolektiva koji nisu članovi sindikata“, rekao je Mišljenović.

U Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Banjoj Luci svi zaposleni su radili, kaže direktorica Željka Opačić.

„Uredno je počela nastava u 7.30. Sve radne kolege su na svojim radnim mjestima, a da nismo, iako jesmo tu, zadovoljni situacijom kakva jeste.“

Nejasna situacija

I dok predsjednik Sindikta pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović tvrdi da su u 70 posto entitetskih pravosudnih institucija administrativni radnici stupili u štrajk uz dogovoreno poštivanje minimuma procesa rada od 20 odsto, to demantuje ministrica pravde RS Gorana Zlatković:
Press konferencija čelnika sindikata
Press konferencija čelnika sindikata

„Ukupno zaposlenih u administraciji kada je u pitanju pravosuđe je 2.339, a trenutno je u štrajku 396 radnika.“

Slična situacija je i sa upravom i policijom, u kojima je najmanje ljudi stupilo u štrajk.
Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić ocijenio je da generalni štrajk nije uspio.

„Sindikalne vođe nisu uspjele sa generalnim štrajkom, a posebno nisu uspjele sa prvobitnom namjerom da blokiraju pravni život RS-a. Neke od sindikalnih vođa su imale i tu namjeru“, kaže premijer RS.

Džombić kazao je da su pojedine sindikalne vođe izašle iz okvira ustava i zakona, prije svega oni u prosvjeti, najavivši da će Vlada sankcionisati sve koji su prekršili zakon:

„Direktori koji ne organizuju školu u skladu sa minimalnim uslovima rada će biti razriješeni.“

Nastava u svim školama u RS u utorak će biti nastavljena, kako smo i predvidjeli, ali samo poštujući minimalni proces rada, kazao je Stevan Milić odbacivši optužbe Vlade kao neosnovane.

„Prosvjetni radnici će držati nastavu poštujući nezakonitu uredbu ministra - sa skraćenim časovima od 30 minuta“, naveo je Milić.

Situacija oko štrajka djeluje haotično i javnost nije u stanju da razluči da li ga ima ili ne, mišljenja je politička analitičarka Tanja Topić.

„Rekla bih da je tome jednim dijelom doprinijelo dosadašnje ponašanje sindikalnih aktivista u smislu da su godinama predstavljali čuvare socijalnog mira. Drugi aspekat je činjenica koja govori da se vladajuće strukture vrlo nadmeno ponašaju prijeteći i zastrašujući, što pokazuje da nisu navikli i ne znaju kako da se nose s onim drugačijim glasovima i s onim mišljenjima koja ne korespondiraju s onim uvriježenim, glavnim, koja su oni do sada dosta suvereno propisivali“, smatra Topić.

I dok sindikalne vođe kažu da će se štrajk nastaviti do ispunjenja zahtjeva, u Vladi ističu da su i dalje spremni na razgovore sa sindikatom, te da im ne mogu ponuditi ništa više nego što su sindikatima nudili juče - da se u narednih šest mjeseci razmotri mogućnost povećanja plata radnika.
XS
SM
MD
LG