Dostupni linkovi

Gastro Eko-fest: Hrana sa sevdahom


"Gastro Eko-fest", 2015.
"Gastro Eko-fest", 2015.

U Sarajevu se od 22. do 25. travnja održava 8. Festival hrane i muzike "Gastro Eko-fest". Slogan ovogodišnjeg festivala je "Hrana sa sevdahom".

Na festivalu učestvuje oko pedeset izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja, na čijim štandovima je izložena bogata ponuda različitih proizvoda nastalih po tradicionalnoj domaćoj recepturi.

Fata Duranović iz Konjica 15 godina se bavi pčelarstvom i proizvodi najkvalitetnije vrste meda.

"Ljudi prepoznaju šta je domaće i šta je kvalitetno. Kupuju i nije im presudna cijena. Najvažniji im je kvalitet", kaže Duranović.

Mirza Jukan, proizvođač eko hrane iz Gračanice, redoviti je učesnik ovog festivala.

Mirza Jukan
Mirza Jukan

"Predstavljamo proizvode na bazi jabukovog pekmeza, integralnih žitarica i bundeve. Ne stavljamo bijeli šećer i druge konzervanse, koji štete našem organizmu", ističe Jukan.

Na festivalu se svake godine predstavljaju i učenici nekoliko sarajevskih srednjih škola.

"Mi danas ovdje izlažemo pekarske proizvode. Njih su jutros naši učenici rano spremili. U ponudi imamo i razne vrste kolača", navodi Anela Memić, profesorica u Srednjoj školi za poljoprivredu, prehranu, veterinu i druge uslužne djelatnosti.

"Predstavljamo ćevapčiće, bosanski lonac i druga tradicionalna bosanska jela. Imamo tu i muziku i predstavljanje narodnih nošnji", riječi su Lejle Arnautović, članice Udruženja "Dio srca", organizatora festivala.

Posjetitelji će do subote imati priliku poslušati niz edukativnih sadržaja i prezentacija, te posjetiti više interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja.

XS
SM
MD
LG