Petak, 06. maj/svibanj 2016, 20:47 CET

  Hrvatska

  Gašenje novina u Hrvatskoj: "21. stoljeće" trajalo dva mjeseca

  Ilustracija
  Ilustracija
  Ne propadaju u Hrvatskoj samo novine s tradicijom – sa izlaženjem je prestao i pred dva mjeseca pokrenuti dnevni list „21.stoljeće“. Je li im presudila kriza, je li kriva sve veća prisutnost interneta, ili pak nerazumijevanje medija od strane ljudi koji su postali njihovi vlasnici?

  U ponedjeljak se na kioscima pojavio posljednji broj novog dnevnog lista “21.stoljeće“. Iako izdavači kažu kako se planira dalje izlaženje ovih novina, čim se premosti postojeće probleme, malo njih u to vjeruje.

  „Definitivno smo napravili jedan medijski preokret za pamćenje, kako mi kažu kolege sa mnogo duljim stažem. Međutim, tada su zaredali problemi – počeli su problemi s tiskarom, nakon toga uslijedile su neke blokade računa, i nakon toga izdavač je donio odluku o priovremenom prestanku izlaženja novina“, kaže glavni urednik ugašenog dnevnika Borna Keserović.
  Zdenko DukaZdenko Duka
  x
  Zdenko Duka
  Zdenko Duka

  Izdavač optužuje „Vjesnikovu“ tiskaru – jedni preživjeli dio nekadašnjeg uspješnog medijskog giganta – da je višestruko podigla cijenu tiskanja, dok iz tiskare odgovaraju da je kalkulacija bila napravljena za tiražu od 100.000 primjeraka, a da pet puta manja tiraža znatno poskupljuje proizvodnju.

  U Hrvatskom novinarskom društvu pred dva mjeseca su zdušno pozdravili novi projekt. Sada kažu kako je ovo privremeno gašenje – za koje se boje da će postati trajno – loš signal potencijalnim investitorima u tiskane medije, loš signal novinarima koji razmišljaju da se uključe u neki novi projekt i generalno – loša vijest za novinare jer će novih 60 ili 70 novinara na burzi rada dodatno sniziti cijenu novinarskog rada.

  „Možda se u projekt krenulo nedovoljno pripremljeno i prebrzo. Statistike pokazuju da je na tržištu jednaki ili veći broj novina nego što je bio pred 6 ili 7 godina. Više je proizvoda i taj novac se dijeli. Bez obzira na Internet, čitanost je velika, međutim teško je uspjeti. Možda je i u ovom trenutku previše novina na našem tržištu“, navodi za RSE predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

  Sve slabija ponuda na kioscima

  Profesorica novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović u izjavi za RSE žali zbog gašenja „21.stoljeća“ i boji se sve slabije ponude na kioscima.

  „Uvjerena sam da treba postojati još jedan dnevni list između ovih najnakladnijih, a kako stvari sada stoje, mi ćemo doći na kiosk i kao u pedesetim ili šezdesetim godinama imat ćemo vrlo, vrlo stanjen izbor, naravno ako ćemo imati tih 5 ili 7 kuna  da eventualno kupimo neke dnevne novine“, kaže Vilović.

  Postoje li u Hrvatskoj za opstanak tiskanih medija samo dvije opcije -  žutilo ili financiranje iz proračuna? Profesorica Vilović nije zadovoljna takvim stanjem.

  „Čini mi se da bi trebalo razmisliti kako osigurati neku javnu novinu – ili nešto neprofitabilno, ili nešto što se naziva community media . Jer – to fali, to naprosto nedostaje! Jer ako u kafiću pregledate novine, jer ne možete kupiti i kavu i novine,  i ako ih pregledate u roku od pet minuta, onda to znači da je nešto loše, da u hrvatskom medijskom prostoru stvari generalno ne štimaju“, ocjenjuje ona.

  Profesorica Vilović slaže se sa ocjenom medijskih analitičara da je novinarstvo u okruženju unazad nekoliko godina ubijeno, i da su u tome ključni bili vlasnici medija.

  „I kako uvjeriti te ljude koji brane svoje graditeljske tvrtke, svoju nekretninu da su vlasnici nekog medija? To je – čini mi se – samo neka maska i plaćanje nekolicine tzv. 'velikana' komentatora, dok se na 'stoku sitnog zuba' uopće ne obaziru i nije ih briga. I – to je to.“

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  13.02.2013 10:16
  Razumijem da novina moze da naleti na probleme ako se ne uklapa u ovo ili ono. Ali brate!!?? Pa ko je radio proracun za tu novinu ("21. stoljece")? Ja??? Ja nisam. Taj koji je radio, ocito je diletant. Ako nekoga vec poslije samo dva mjeseca mogu da iznenade bilo politicke, bilo 'gospodarske' nedace, onda bi mozda stvarno bilo bolje da sam ja radio te predracune?

  Ime: Monetarista
  13.02.2013 03:41
  Niti u Hrvatskoj niti BiH ne postoje tiskane novine koje su vrijedne vremena za citanje. Mislim da Enis kada govori o tiskanim medijima zaboravlja na njihov kvalitet. Us to, u Hrvatskoj nitko nije u stanju da cita iole ozbiljnije sstivo. Decenijsko zatupljivanje naroda je dovelo do toga da novinari i treba da ostanu bez posla.

  Ipak, beogradsko Vreme je i nakon 25 godina jos uvijek ostalo sstivo u kojem se moze procitati ponesto pametno. Na zalost, oni se previse bave srpskim lokalizmima koji ostalima nisu zanimljivi.

  I na kraju, koja je najbolja hrvatska novina? Glas Koncila!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.