Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 10:45 CET

  Suđenje Radovanu Karadžiću

  Karadžić, Ganić i manipulisanje medijima

  Mediji su se proteklih dana u BiH i kod susjeda bavili više hapšenjem bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH, nego početkom haškog suđenja jednom od najvećih krivaca za zločine u BiH. Analitičari kažu kako neko iz Srbije vrlo osmišljeno manipuliše medijima u regiji

  Prenos suđenja Karadžiću u jednom sarajevskom restoranuPrenos suđenja Karadžiću u jednom sarajevskom restoranu
  x
  Prenos suđenja Karadžiću u jednom sarajevskom restoranu
  Prenos suđenja Karadžiću u jednom sarajevskom restoranu
  Ne postoji medij u Bosni i Hercegovini koji u posljednja dva dana u izvještajima na prvo mjesto nije stavljao hapšenje Ejupa Ganića. To što je u isto vrijeme Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom nekoliko sati iznosio stav da Sarajevo nije bilo opkoljeno tri i po godine i da u Srebrenici nije ubijeno 8.000 Bošnjaka bila je vijest koja se emitovala tek nakon reakcija na Ganićevo hapšenje.

  Kako u Bosni i Hercegovini izgrađene javnosti nema, a na sceni je ona koja je podijeljena na tri dijela, ne treba da čudi kolika je moć medija da utiču na nju. To pokazuju i naše ankete zabilježene u Banjoj Luci i Sarajevu:

  „Niko ne prati suđenje o Karadžiću, ali svi prate gdje je Ejup Ganić.“
  „Ne bih se složio da je pitanje Ejupa Ganića manje bitno od pitanja Radovana Karadžića. To su dvije podjedanko bitne stvari.“
  „Ganić je sada aktuelan, uhapšen je prije nekoliko dana. To je stvar o kojoj treba sada da se raspravlja, a ne o Karadžiću.“
  „Mislim da su Ejupa bezveze zatvorili. Ako je on djelo počinio u BiH, šta ga imaju u Londonu hvatati? A suđenje Radovanu Karadžiću - ono je smiješno.“

  Nije ovo usamljen slučaj. Gotovo u pravilu već se dešavalo da neke važne stvari i procesi budu stavljeni u drugi plan iza nekih mnogo manje važnih informacija koje se plasiraju u isto vrijeme. Advokat Anto Nobilo vjeruje da neke snage vrlo smišljeno, namjerno u javnost plasiraju informacije. Kaže da su te snage iz Srbije i da one manipulišu medijima. Ali, nisu samo mediji odgovorni za to. Činjenica je, kaže Nobilo, da su i političari reagovali na isti način, a da pri tome strategije da se odgovori tome nema:

  Anto Nobilo, Foto: Enis Zebić
  „Srbija jedina ima konzistentnu politiku i jednu strategiju. Mi možemo voliti, ne voliti, prihvaćati, ne prihvaćati, ali u stručnom smislu to je osmišljena politika i ona ima svoju jednu glavu i rep i kontinuitet od koga oni ne odustaju, dok i u Bosni a i u Hrvatskoj političari djeluju od slučaja do slučaja, više refleksno.“

  Sličnog mišljenja je i profesor mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić. Rezultat svega je da Bosna i Hercegovina nema jedinstvenu strategiju ni prema čemu, pa ni prema događajima u posljednja dva dana:

  „Takav pristup koji, po sebi, ima strateške oznake je nešto je u ovom momentu Bosni i Hercegovini potpuno strano i što će, nažalost, po mojoj procjeni biti strano i u sljedećih pet godina. Kojom srećom da takvu jednu stratešku orijentaciju u državnoj politici imamo. Sasvim je izvjesno da bismo i na putu približavanja društvu evropskih naroda bili puno bliže nego što danas jesmo.“


  Nisu mediji isključivi krivci


  Profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta Miodrag Živanović:

  Miodrag Živanović
  „Čini mi se da nismo sposobni da razlučujemo to što je bitno od onoga što nije bitno, ili što možda predstavlja samo atrakciju. Trebalo bi na tome sigurno raditi. Moram također pomenuti - nisu mediji isključivi krivci, ili nisu isključivo odgovorni za ovo što nam se događa u svijesti. Dosta tome doprinose različite politike, ali moram reći i međusobna komunikacija običnih ljudi koji su, nažalost, u svemu ovome međusobno izolovani i uglavnom razmjenjuju mišljenja, a unutar toga i profiliraju i svoje mnijenje u malim sredinama, u ovim torovima u koje smo stavljeni itd.“

  Predstavnik Igmanske inicijative Aleksandar Popov smatra da je teško govoriti o tome da postoji koincidencija da su hapšenje Ganića i početak suđenja Karadžiću povezani, ali da je žalosno to što je osumnjičeni za genocid u drugom planu u medijima. O tome koliko je javnost u Srbiji zainteresovana za jedan ili drugi slučaj, Popov kaže:

  „Ovde je top tema u ovom trenutku hapšenje Ganića. Međutim, to previše ne interesuje ovaj običan svet koji gleda kako da preživi.“


  Psiholog Ibrahim Prohić:

  „Konkretan slučaj Radovana Karadžića i istovremeno odvijanje slučaja Ganić nisu puka koincidencija, dakle slučajno susretanje u istom trenutku. Mogu se naći dosta uvjerljivi indikatori određene režije ili upravljanja. Inicijatori i tvorci zla na Balkanu u ovih dvadesetak godina ovih dana su pokazali visok stepen vještine. Ostaje da vidimo koliki će i kakvi biti efekti.“

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Za"Anonimni" Grad: Toni
  04.03.2010 18:05
  Anonimni...malo si ga pretjerao. Posto pratis i citas "Slobodnu Evropi" ipak joj vjerujes. Da nije tako - ne bi ni bio na ovoj stranici.

  Ime: kurta Grad: adidbih
  04.03.2010 15:05
  Sans preocupe ganic ipace prison

  Ime: Anonimni posjetilac
  04.03.2010 11:10
  Jedina svjetska informativna kuca koja ne manipulira je RSE.Jedino se ona zove SLOBODNA.

  Ime: Manija
  04.03.2010 09:42
  Hapsenje Ganica je jedan od najozbiljnijih napada na suverenitet BiH od 1992! Ko drugi nego englezi, pa zna se ko je bio general Rose i Lord Owen!

  Ime: 71000 Grad: Sarajevo
  04.03.2010 07:30
  Pa naravno da Srbija ima strategiju. Ali ima i nerjeseno pitanje - kako oprati ljagu sa sebe. A to ide tesko. Da su uporni jesu i to bas uporni.

  Ime: Bosanac
  04.03.2010 06:37
  Kakve zrtve? Sarajevo su drzali u okruzenju pod granatama i snajperima a sada odjednom postase zrtve. Ratna politika i propaganda se nastavlja. Pa valjda smo trebali da ispratimo "nasu JNA" uz paradu i cvjece (mada je to bilo nemoguce uz granatiranja i snajpersku vatru sa okolnih brda). Jedine legitimne jedinice na prostoru nezavisne drzave BiH su bili pripadnici TO i odbrambenih snaga BiH a nikako tzv JNA i srpske paravojne formacije (koje je ta ista JNA naoruzala) koje su ranije vjezbale svoj terorizam na Zvorniku, Bijeljini, Visegradu, Foci i u Posavini da bi ga kasnije praktikovali po Sarajevu, Tuzli i ostalim slobodnim gradovima. A sto se tice ko koga manipulise mnogi od ovih iz RS ne bi prepoznali manipulaciju i propagandu da ih udari u glavu i to vise puta (sto je slucaj sa njihovim medijima u zadnjih 2 decenije).

  Ime: Amidza
  04.03.2010 05:49
  Bas je ovaj Ejup...Umjesto da vodi studente bezbijedno u naš sunčani Neum, on samouvjereno zapucao preko Lamansa u neizvijesnost i maglu. Ne bi me iznenadio holivudski rasplet balkanske drame sa razmjenom Ganica za Mladica. Nakon toga bi jos samo ostalo da se Silajdzic vrati na Bliski Istok (ode kao na godisnjicu mature, pa ostane na neodredjeno vrijeme) i rat bi mogao zavrsiti.

  Ime: Hago
  04.03.2010 05:19
  Shinok,
  Bosnjaci ne samo da ne zele da se oslobode tog "zla", nego traze Dejton 2 da bi sa tim "zlom" bili jos blizi.

  Ime: Za"Bare" Grad: Pablo Neruda
  03.03.2010 23:41
  Sto se tiče ćeranja,to je jedna od naglupljih misli Matije Beckovica -Srbina po profesiji iz Crne Gore. Sta god je on rekao -ispalo je suprotno. On bi se ćerao sa svakim - ali na tudji racun. Ćerao se sa Hrvatima, pa vise nema Srba u Hrvatskoj. Ćerao se i sa kosovskim Albancima - pa je iscerao Srbe sa Kosova. U Bosni je htio sve da iscera. U Crnoj Gori isto tako. Iako mu je Crna Gora otadzbina. Nema od ceranja nista -kao i od Matije Beckovica. Ta je prica zavrsena. Pitanje je cime bi se sada mogao baviti Matija Beckovica ako nema koga da cera. Neka se vrati u Crnu Goru (ako ga tamo prime) i cera ovce...sto je i radio dok nije dosao u Beograd.

  Ime: Benjamin Grad: Frankfurt
  03.03.2010 23:21
  Nevezano za odabir javnosti sta je vaznije od vaznije,ovdje se radi o tipicnom pokusaju stavljanja u istu korpu zlocin i nedozvoljena odbrana.Gos,Kopic je iznio istinu sto se tice Ganica.Ali nekome je ocito potreban neko ko se dao "zavesti".Time je lakse izjednaciti ono sto se nikada izjednaciti nece,Da nije uhapsen u Londonu bio bi sigurno uhapsen u Parizu.Da se zakljuciti zbog cega.Manite se foliranja.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.