Dostupni linkovi

Gadafi ubijen u Sirtu, Libijci slave odlazak "zla"


FOTO GALERIJA: Smrt Muamera Gadafija

Nedim Dervišbegović

Bivši libijski vođa Muamer Gadafi je ubijen u četvrtak nakon što su snage novih libijskih vlasti preuzele mediteransku luke Sirt, njegov rodni grad i posljednje velikog uporište njegovih snaga, rekli su zvaničnici Nacionalnog prelaznog vijeća (NTC).

Gadafi je ubijen osam mjeseci od početka sukoba i skoro dva mjeseca nakon što je NTC preuzeo vlast u zemlji.

"Potvrđujemo da je svo zlo, plus Gadafi, nestalo iz ove voljene zemlje," rekao je premijer Mahmud Džibril.
"Potvrđujemo da je svo zlo, plus Gadafi, nestalo iz ove voljene zemlje," rekao je premijer Mahmud Džibril.

Fotografija krvavog Gadafija napravljena mobilnim telefonom je uskoro obišla svijet. Njegovo tijelo je prebačeno u Misratu.

Libijci širom zemlje su vijest o smrti šezdesetgodišnjeg bivšeg vođe, koji je vladao od vojnog puča 1969. godine do početka revolucije u februaru ove godine, proslavili pjesmom, plesom i pucanjem iz vatrenog oružja na ulicama Tripolija, Bengazija i drugih gradova

U poslijepodnevnim satima je saopšteno da je ubijen i njegov sin Motasim dok je drugi sin Saif u bjekstvu.

“Objavljujemo svijetu da je Gadafi ubijen od ruku revolucionara", rekao je novinarima Abdel Hafez Goga, portparol nove vlasti, dodajući: "Gadafi se susreo sa svojom sudbinom. Ovo je istorijski trenutak, kraj tiranije i diktature."

​Detalji Gadafijeve smrti nisu još uvijek jasni ali je vijest potkrijepljena fotografijom krvavog lica uokvirenog kovrčavom crnom kosom.

Kraj početka za Libiju

Jedan zvaničnik prelaznog vijeća je rekao da je Gadafi bio ranjen u obje noge dok se pokušao probiti iz Sirta.

NATO je rekao da je rano u četvrtak pucao na oklopni konvoj koji se pokušao probiti iz Gadfijevog rodnog grada.

"Ubijen je u napadu naših boraca. Postoje snimci toga," rekao je Mahmud Šamam, libijski ministar informisanja.

Zvaničnici su rekli da je doktor koji je pregledao Gadafijevo tijelo rekao da je on pogođen u glavu i stomak. Na amaterskom video snimku se vidi kako je Gadafi povučen za kosu sa poklopca za motor automobile a zatim se čuju pucnji.

Nekoliko boraca Prelaznog vijeća je izjavilo da su vidjeli Gadafijevo mrtvo tijelo ali su se njihova svedočenja razlikovala.

VIDEO: Smrt Muamera Gadafija
Smrt Muamera Gadafija
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
Direktan link
Prema nekim informacija, uhvaćen je i ubijen dok je pokušao pobjeći konvojem dok su drugi rekli da je uhvaćen dok je pokušavao pobjeći kroz kanalizacionu cijev i da je vikao "ne pucajte, ne pucajte".

U prvim reakcijama, svjetski lideri su pozdravili smrt Gadafija kao "kraj početka" za Libiju.

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je da Gadafijeva smrt označava "kraj dugog i bolnog" poglavlja za Libijce i pozvao nove libijske vlasti da izgrade "demokratsku" i tolerantnu" zemlju.

Američki predsjednik je podsjetio da je Gadafijev režim četiri decenije vladao čvrstom rukom, da su ljudska prava bila ignorisana, a nedužni civili zatvarani, tučeni i ubijani, da je libijsko bogatstvo rasipano, a terorizam pretvoren u političko oružje.

"Danas možemo da kažemo da je Gadafijev režim gotov. Posljednja uporišta tog režima su pala. Nova vlada jača svoju kontrolu u zemlji i više nema jednog od najstarijih diktatora na svijetu", rekao je Obama.

On je takođe dodao da je za region značaj današnjeg događaja to što se još jednom pokazuje da režimi čvrste ruke uvijek na kraju nestanu.

"U cijelom arapskom svijetu narod se digao da traži svoja prava. Mladi snažno odbacuju diktaturu. One vođe koji pokušavaju da im uskrate dostojanstvo, neće u tome uspjeti", rekao je američki predsjednik.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon je rekao da "ovaj dan ozanačava istorijsku tranziciju u Libiji."

"U danima koji dolaze, svejedočićemo scenama slavlja jednako kao i tuge onih koji su izgubili mnogo. Ipak svi moramo priznati da je ovo samo kraj početka."

"To označava kraj ere despotizma i ja vjerujem da je bilo vrijeme da se ta era okonča jer je Libijski narod patio suviše dugo", rekao je predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je ponosan na ulogu koju je njegova zemlja imala u Gadafijevom padu i da libijski narod ima još veću šansu da izgradi za sebe snažnu i demokratsku budućnost.

"Mislim da je danas dan za sjećanje svih žrtava pukovnika Gadafija, onih koji su poginuli u Pan Amovom avionu iznad Lokerbija, britanske policijake Ivon Fletcher na ulicama Lonodona, svih žrtava IRA koji su ubijeni sa libijskim Semtexom", rekao je Cameron.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da je Libija sada slobodna za novi početak, te da nakon smrti Moamera Gadafija može početi s provedbom mirnih demokratskih reformi.

Irački premijer Nuri al-Maliki naveo je da je Gadafijev pad, poput pada Sadama Huseina, pokazao da narod može pobijediti diktatore.

"Pozdravljamo našu libijsku braću i Nacionalno prelazno vijeće povodom nestanka tiranina Gadafija koji je četiri desetljeća u Libiji provodio represiju", stoji u saopštenju iračkog premijera.

Afrička unija (AU) je objavila da je ukinula suspenziju libijskog članstva te da je odlučila da "sadašnja libijska vlast može zauzeti svoje mjesto u Uniji i njenim tijelima".

Moamer Gadafi: Ekscentrični diktator












Muamer Gadafi: Ekscentrični diktator

Biljana Jovićević

Moamer Gadafi (69) bio je više od 41 godine neprikosnoveni vladar, izdržao je višegodišnju međunarodnu izolaciju, ali ne i narodnu pobunu.

Završio je pravo i vojnu akademiju, a kraće vrijeme školovao se i u Mostaru, u okviru programa razmjene studenata.

Mada je oštro osuđivao korupciju koja bi dovela do toga da ograničen broj Libijaca stekne ogromno bogatstvo, Gadafi i njegova porodica, kako se vjeruje, stekli su ogromno bogatstvo zahvaljujući činjenici da Libija ima najveće rezerve nafte u cijeloj Africi.

Zalagao se za jedinstvo arapskih zemalja, a na njegovo insistiranje osnovana je Afrička unija, koja je proglašena nasljednicom Organizacije afričkog jedinstva.

Ogromno naftno bogatstvo Libije godinama je koristio za finansiranje ekstremističih pokreta i njihovih lidera. Polovinom 1980-ih međunarodna zajednica ga je smatrala glavnim finansijerom međunarodnog terorizma.

Od kraja devedesetih, Gadafi je počeo da radi na poboljšanju odnosa sa Zapadom, a još prije napada na SAD 2001. založio se za borbu protiv Al Kaide.

U međunarodnim krugovima bio je poznat i po svojoj ekscentričosti - imao je tjelohraniteljke iz Etiopije i bolničarke iz Ukrajine, po svom beduinskom stilu oblačenja, kao i zbog toga što je na putovanja u inostranstvo nosio svoj šator u kome je boravio i kamile čije mlijeko je svakodnevno pio.

Više možete pročitati u Gadafijevoj biografiji.
XS
SM
MD
LG