Dostupni linkovi

G7 uvodi nove sankcije Rusiji, napadnut punkt kod Soledara


Ukrajinski kontrolni punkt grada Slavjanska, 25. april
Ukrajinski kontrolni punkt grada Slavjanska, 25. april
Nepoznate osobe iskrcale su se iz helikoptera i napale kontrolni punkt u gradu Soledaru u regionu Donjeck na istoku Ukrajine, rekao je vojni izvor ruskoj novinskoj agenciji "RIA Novosti". Isti izvor rekao je da borbe i dalje traju. Nema podataka o broju žrtava. Soledar se nalazi na oko 30 kilometara jugoistočno od Slavjanska.

Sjedinjene Američke Države i druge članice grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) saopštile su da će zbog ukrajinske krize Rusiji uvesti nove sankcije, saopštila je Bijela kuća.

Višerangirane diplomate Evropske unije saglasile su se da u ponedjeljak, 28. aprila, održe vanredni sastanak u Briselu radi razgovora o pogoršanju situacije u Ukrajini i dodatnim sankcijama za Rusiju, izjavili su u subotu izvori iz evropskog bloka.

Potrebno je što prije preduzeti mjere za smirivanje situacije u Ukrajini, istakao je u subotu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Kako se navodi u saopštenju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova Lavrov je istakao potrebu preduzimanja hitnih mjera za smirivanje situacije u Ukrajini, a prije svega zaustavljanje vojnih operacija protiv demonstranata i okončanje agresivnih akcija ultranacionalista grupe Prvi sektor.

Ta nacionalistička paravojna grupa predvodila je proevropske proteste koji su završili svrgavanjem ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na američku inicijativu dva zvaničnika su, takođe, govorila o mjerama preduzetim da se sredi situacija oko članova misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koje su u petak oteli proruski separatisti na istoku Ukrajine.

U odvojenom saopštenju rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Lavrov u subotu telefonom razgovarao i sa predsjednikom Švajcarske, Didijeom Burkhalterom, aktuelnim predsjedavajućim OEBS-a.

Burkhalter se tokom razgovora zahvalio ruskoj strani na naporima uloženim u oslobađanje posmatrača OEBS-a, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Konvoj oklopnih vozila

Konvoj od šest borbenih vozila pješadije ukrajinske vojske napustio je grad Svjatogorsk i približava se selu Hrestišče udaljenom oko 15 kilometara sjeverozapadno od grada Slavjanska, koji je pod kontrolom profederalnih demonstranata, javili su u subotu ruski mediji.

Pripadnici lokalne milicije u Hrestišču izjavili su da su vozila pod ukrajinskim zastavama i da su na vozilima pripadnici Nacionalne garde u crnim uniformama. Selo Hrestišče je, takođe pod kontrolom narodne milicije. Na barikadu na ulazu u selo otvorili su vatru pripadnici ukrajinske Službe bezbjednosti 24. aprila.

U napadu je ubijen jedan pripadnik milicije. Jedinice ukrajinske vojske, koje učestvuju u operaciji na istoku Ukrajine, stacionirane su u Svjatogorsku i u selu Dolina u oblasti Slavjansk u regionu Donjeck. U Slavjansku, koji je pod opsadom ukrajinskih bezbjednosnih snaga, noć je protekla mirno.

Angela Merkel
Angela Merkel
Angela Merkel je u petak uzjavila da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu rekla da Ukrajina jeste učinila niz gestova ka ispunjenju Ženevskog sporazuma, ali da Rusija nije na odgovarajući način priznala taj sporazum, što utiče na separatiste u Ukrajini.

"Rusija može ili bi mogla, duboko sam uvjerena, da vrati separatiste na mirni put ustavnih rasprava i priprema izbora, ali nažalost takvih signala do danas nema", istakla je Merkel.

Barak Obama koji se nalazi u Seulu u petak je i najavio da će razgovarati sa evropskim liderima o mogućem uvođenju novih sankcija Rusiji.

On je rekao i da bi uvođenje širih sankcija ruskoj ekonomiji i energetici bilo moguće ako ruska vojska pokrene akciju na teritoriji istočne Ukrajine.

Oteti posmatrači OEBS-a

Proruski separatisti na istoku Ukrajine optužili su u subotu otete posmatrače Organizacije za evropsku bezbjednosti i saradnju (OEBS) da su "špijuni NATO-a" i izjavili su da će biti oslobođeni samo u razmjeni zarobljenika.

"U petak smo uhvatili špijune NATO-a", rekao je Denis Pušilin, samoproglašeni čelnik neovisne republike Donjecka.

Denis Pušilin
Denis Pušilin
"Oni neće biti pušteni na slobodu. Biće razmijenjeni za naše zarobljenike", kazao je ispred sjedišta službe sigurnosti (SBU) u Slavjansku, uporištu pobunjenika na istoku Ukrajine.

Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi bili oslobođeni pripadnici OEBS-a koji su uhapšeni na istoku Ukrajine, izjavio je ruski predstavnik u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin.

Naoružani separatisti u istočnom ukrajinskom gradu Slavjansku oteli su u petak autobus s međunarodnim promatračima OEBS-a. Otmičari drže grupu od sedam predstavnika OEBS-a i pet pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u zgradi Agencije za državnu sigurnost (SBU) u Slavjansku, koja je pod okupacijom proruskih separatista, saopštio je u petak poslijepodne ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Međutim, kasnije u petak se oglasila njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen koja je izjavila da su proruski separatisti uhapsili i zadržali trinaest posmatrača OEBS-a.

"Još ne znamo pojedinosti, ali se čini da je uhapšeno 13 inspektora OEBS-a, među kojima je četvoro Nijemaca", rekla je u audioporuci ministarka, koja boravi u posjeti Africi i Libanonu, a prenijelo je njezino ministarstvo.

Profederalni demonstranti iz grada Slavjanska na istoku Ukrajine izrazili su spremnost za razmjenu članova grupe međunarodnih posmatrača za njihove saborce, koji se nalaze u zatvorima ukrajinskih vlasti.

"Narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov rekao je da hunta u Kijevu u zatvoru drži njihove drugove i istomišljenike i da su, ukoliko bude mogućnosti, spremni za razmjenu.

"Članovi posmatračke misije OEBS-a su u dobrom stanju. Jedan od vojnika ima dijabetes ali nije u teškom stanju i ima svoje lijekove. To su vojnici na našoj teritoriji i bez naše dozvole. Ne znamo šta dalje dok ne utvrdimo ko su, kakve su aktivnosti vršili i zašto su ovdje došli", istakao je Ponomarjov.

On je dodao da ga ruska Vlada nije kontaktirala radi razgovora o oslobađanju posmatrača.

Ukrajina treba u NATO

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko rekla je da Ukrajina "mora da bude članica NATO kako bi se zaštitila od ruske agresije".

Julija Timošenko
Julija Timošenko
Timošenko, koja je jedan od kandidata za predsjedničke izbore 25. maja, rekla je u intervjuu za agenciju AP da je ranije samo manjina Ukrajinaca podržavala ulazak u NATO, da bi sada ruske agresivne akcije na istoku zemlje izazvale "fundamentalnu promjenu" na javno mnijenje.

"Putin je sa svojim ratom protiv nas uspio da promijeni mentalitet Ukrajinaca i okrene nas u različitom strateškom pravcu. NATO je najbolji izbor za Ukrajinu", rekla je Timošenko.

Mada ranije nije javno podržavala ukrajinsko članstvo u NATO, ona i drugi političari iz te bivše sovjetske republike zaoštrili su retoriku pošto su proruske snage zauzele policijske stanice i vladine zgrade na istoku Ukrajine.

Timošenko, koja je služila sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bila ukrajinska premijerka, puštena je u februaru iz zatvora, pošto je smijenjen njen politički rival, predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.
XS
SM
MD
LG