Dostupni linkovi

Frljić za RSE: Karamarko bi spaljivao i nepoćudne knjige


Transparent na riječkom HNK s porukom Tomislavu Karamarku
Transparent na riječkom HNK s porukom Tomislavu Karamarku

Nakon što je šef HDZ-a Tomislav Karamarko u slučaju izborne pobjede neizravno najavio smjenu intendanta riječkog kazališta, kontroverznog Olivera Frljića, stigle su oštre osude. Dok jedni kažu da mu oštra retorika neće pomoći na izborima u Rijeci, drugi upozoravaju da mediji prate samo skandale u kampanji, a da je Karamarko najavio i mnogo ozbiljnije stvari.

“Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, nažalost, više nije ni hrvatsko ni narodno, i postalo je prostor kulturne okupacije u kojemu se izvrgava ruglu hrvatska kultura i hrvatski narod“, kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na predizbornom skupu u Rijeci, najavljujući da će i to promijeniti kada pobijedi na parlamentarnim izborima 8. studenog.

Ova je njegova izjava odmah izazvala burne reakcije kako javnosti, tako i intendanta riječkog teatra, kontroverznog režisera Olivera Frljića.

„Karamarko pokazuje potpuno nepoznavanje zakonom propisanih procedura za imenovanje i razrješenje na takve funkcije“, kazao je Frljić za naš radio.

Oliver Frljić
Oliver Frljić

„Ja mislim da Karamarko ovime nastavlja politiku zastrašivanja i time pokušava mobilizirati dio svog biračkog tijela u Rijeci, jer poznata je stvar da HDZ nema dobru prođu u Rijeci“, prokomentirao je režiser.

On je kazao i da se može očekivati da će Karamarko – ako dođe na vlast – spaljivati nepoćudne knjige.

Danas su u riječkom teatru reagirali i novim transparentom na pročelju zgrade, kojim pozivaju Karamarka da dođe na njihovu predstavu „Sex“ i - smiri si živce.

Loša taktika

Očito se radi o što silovitijoj predizbornoj retorici, gdje zakonitost najavljenih poteza očito nije važna nego je važno busanje u domoljubna prsa. Međutim, poznavatelji riječkih prilika kažu kako udaranje po jakim ideološkim temama nije taktika koja će HDZ-u pomoći na skorim parlamentarnim izborima u Rijeci.

“HDZ je krenuo pucati teškom artiljerijom na ono što je najočiglednije i na čemu misli da će najlakše dobiti predizborne poene, a to je Frljić sa svojim provokativnim pristupom umjetnosti i politici. Međutim, poznajući Rijeku i Riječane i ovdašnji mentalitet koji je vrlo miran, otvoreni zaista tolerantan prema svemu, mislim da bi si oni mogli napraviti kontraefekt”, ocjenjuje za RSE komentatorica i zamjenica glavnog urednika riječkog dnevnika “Novi list” Tihana Tomičić.

Prema njenim informacijama odmah istu večer se dio riječkih HDZ-ovaca ogradio od takvog Karamarkovog pristupa. Kolegica Tomičić prognozira da takvi istupi neće Karamarku pomoći na izborima u Rijeci.

“Ne znam koliki efekt može od toga polučiti, zato što su Frljićeve predstave prepune. Publika na njih zapravo odlično reagira, ona koja dolazi, i mislim da većini u Rijeci to ne smeta. I zato milsim da bi HDZ mogao postići kontraefekt ako ponovo udaraju na ove jake ideološke teme. Mislim da tu u Rijeci nije taktika koja može polučiti bolji rezultat za njih”, konstatira Tihana Tomičić.

Nora Krstulović, urednica portala teatar.hr, jednog od najkvalitetnijih medija koji prate hrvatsku kulturu, podsjeća u izjavi za naš program da su na marketinškim izjavama jaki i Karamarko i Frljić.

“Mislim da je bilo dosta očekivano da gospodin Karamarko na predizbornom skupu u Rijeci napadne intendanta riječkog HNK Frljića, kao što je bilo očekivano da mu ovaj oštro odgovori. Mislim da marketinške platforme jednog i drugog jednostavno ne bi mogle živjeti, a da nisu povezane”, kaže Nora Krstulović.

Nju, međutim, u cijeloj priči mnogo više iznenađuje to što je Karamarko najavio i gašenja ZAMP-a – mehanizma zaštite muzičkih autorskih prava, preko kojeg autori glazbe i tekstova ubiru naknade za korištenje njihove glazbe - od kojeg u Hrvatskoj živi 8.000 umjetnika, a da na to nitko u široj hrvatskoj javnosti nije reagirao.

„Nekako mi se čini da je to najbolji pokazatelj i načina na koji se kampanja doživljava i načina na koji se prati. Naime, gospodin Karamarko - sve i kada bi bio premijer – ne bi imao ovlasti smijeniti intendanta HNK u Rijeci, ali bi promjenom zakonskog okvira doista ZAMP-u mogao oduzeti neka od prava koja ZAMP trenutno ima. Površnost u praćenju tih njegovih izjava i hvatanje samo za skandalozno, a ne za ono što je doista ovdje problematično, a to je nedostatak bilo kakve kulturne politike – e, to me nekako dovodi do one rečenice da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje“, zaključuje Nora Krstulović.

Poznavatelji upozoravaju da bi Karamarko - ako pobijedi na izborima i krene u smjenu Frljića sa mjesta intendanta riječkog teatra - time kršio zakon, jer intendanta prije isteka mandata može smijeniti samo osnivač, a to je grad Rijeka, i to isključivo ako Gradsko vijeće Rijeke ne prihvati njegovo programsko ili financijsko izvješće.

XS
SM
MD
LG