Dostupni linkovi

Fridom Haus: Uznemirujuća kršenja slobode štampe u Crnoj Gori


Nakon bombaškog napada na vozilo Vijesti, 2011.
Nakon bombaškog napada na vozilo Vijesti, 2011.

Ugledna američka NVO Fridom Haus ocijenila je da su u Crnoj Gori i dalje prisutna uznemirujuća kršenja slobode štampe i preporučuje Evropskoj uniji da kandidatima za članstvo postavi eksplicitne zahtjeve u integracionom procesu.

Predstavnica Fridom Hausa Dženifer Danam ocijenila je u svom izvještaju da su se u Crnoj Gori desila uznemirujuća kršenja slobode štampe što je rezultiralo značajnim padom slobode medija.

Da nam ovo stanje vidi kao posljedicu citiram neprijateljskog odnosa prema nezavisnim medijima od kada se premijer Milo Đukanović vratio na funkciju 2012., uključujući negativnu retoriku zvaničnika, ozbiljno nasilje protiv medija i manipulaciju marketinga da bi se kaznili kritični mediji.

U Fridom Hausu apeluju na Evropsku uniju da kandidatima za članstvo postavi eksplicitne zahtjeve u oblasti slobode medija te da ne prihvata kao validne kozmetičke popravke.

Urednik podgoričkog dnevnika Vijesti Neđeljko Rudović za naš radio kaže da pozdravlja inicijativu iz ugledne američke NVO.

“Očigledno je da svi dosadašnji napori i poruke iz EU, da su se završavale samo na tome, i da je neophodno uiniti nešto više. Mislim da više nije ni neohodno objašnjavati javnosti koliko je sloboda medija bitna za zdravlje jedne društvene zajednice, njenu demokratiju i demokratske procese”, navodi Rudović.

Goran Đurović, član savjeta RTCG, podsjeća da smjernice EU već postoje:

“Posljednji nalazi Fridom Hausa potvrđuju da je opstalo stanje koje je permanentno prisutno u Crnoj Gori i koje koncidira sa povratkom premijera Đukanovića u istu, staru poziciju. Kao i činjenica da nije došlo do nikakvih pomaka u ostvarivanju preporuka EK u ovoj oblasti. Ono što je novina, od koje se neće moći pobjeći, je da je kao rezultat Speak up konferencije, koja je održana 2013. godine, u martu 2014. nastao dokument koji je usvojio Direktorat za proširenje EU, vodič za podršku EU slobodi medija, i tim dokumentom se stvara obaveza za sve zemlje kandidate da ono što je zakonodavstvo, politika i praksa u oblasti medija unaprijede do nivoa koji je zadovljavajući i koji će se periodično, godišnje ocjenjivati”, napominje Đurović.

Neđeljko Rudović smatra da je uloga EU u procesu ozdravljenja medijskog ambijenta presudna.

“Bez pomoći EU naše politčke elite, i u vlasti i u opoziciji, bez obzira na pritisak javnosti, nisu spremne da uspostave potpunu slobodu medija po uzoru na zapadnu demokratiju”, naglašava Rudović.

Sastavni dio izvještaja o progresu svih zemalja koje namjeravaju da se pridruže Evropskoj uniji počivaće na istraživanjima koja će se raditi u odnosu na dokument koji je već usvojio Direktorat za prosirenje EU:

“Taj dokument regulisaće i poziciju parlamenta u donošenju politika i kontrola u ovoj oblasti. Predviđa se značajniji rad pravosudnih organa, njihova veća spremnost i obučenost za postupanje u situacijama ugrožavanja medijskih sloboda. A država, odnosno vlada, ima vrlo precizne smjernice koje mora poštovati kako bi se napadi na medije, novinare i novinarke, rješavali na adekvatan način. Predviđena je i profesionalizacija regulatora i samoregualtora. Dakle, čitav spektar onih aktivnosti koje nedostaju crnogorskom društvu, a koji je svakako ugrožen dolaskom nekih formalnih i neformalnih savjetnika, pretjeranim uticajem lično premijera, ali I Vlade na rad pojedinih medija, i naravno na javni servis koji pripada građanima i koji bi morao služiti kao reper za ostale medije."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG