Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 03:54 CET

  Regija

  Freedom House: Demokracija i sloboda u padu 2012. godine

  Mapa FH o slobodama u svijetu u 2012. godini (ljubičasta boja - neslobodne, žuta - djelomično slobodne, zelena - slobodne)
  Mapa FH o slobodama u svijetu u 2012. godini (ljubičasta boja - neslobodne, žuta - djelomično slobodne, zelena - slobodne)
  U svijetu je u 2012. godini bilo 90 potpuno slobodnih država, što je 46 posto od 195 zemalja, koliko ih je obuhvaćeno godišnjim izvještajem organizacije Freedom House (FH) koja promiče demokraciju i ljudska prava. Pedeset osam zemalja se svrstavaju u djelomično slobodne, dok ih je 47 neslobodno.

  Države regije su svrstane među djelomično slobodne i slobodne zemlje u izvještaju o političkim pravima i slobodama.

  Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija su djelomično, a Crna Gora, Hrvatska i Srbija su slobodne države, prema izvještaju ove nevladine organizacije. 

  Među državama koje su djelomično slobodne su i Albanija, Armenija, Burundi, Ekvador, Nepal, Paragvaj i Nigerija.

  U slobodne države se između ostalih svrstavaju SAD, evropske zemlje, ali i Botswana, Ghana, Mongolija, Trinidad i Tobago.

  Na listi neslobodnih država su i Afganistan, Azerbejdžan, Bjelorusija, Irak, Iran, Kazahstan, Rusija, Turkmenistan, Tajikistan i Uzbekistan.

  Povratak Vladimira Putina na predsjedničku funkciju u Ruskoj Federaciji osnažio je  represiju na području Euroazije gdje se vode i države bivšeg Sovjetskog Saveza. U 12 država te regije na vlasti su moćni autokrati.

  "Sofisticiranost" autoritarnih režima

  Na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi su reforme koje je iznjedrilo Arapsko proljeće donjele pomake, ali i dalje je prisutno vjersko nasilje, građanski sukobi, represija autokratskih režima.

  Tunis bilježi poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu, a Libija i Egipat i su iz neslobodnih „stigle" u djelomično slobodne države. Sirija je pretrpjela daleko najgore  efekte Arapskog proljeća. Ljudske i političke slobode opadaju i u Bahreinu, Iraku, Jordanu, Kuvajtu, Libanonu, Omanu, i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  Arch Paddington, potpredsjednik Freedom Housa ističe kako je sofisticiranost oznaka suvremenih autoritarnih režima.

  “Postaju brzi u prilagođavanju, naučili su kršiti zakonske okvire i koriste se suvremenim tehonološkim metodama propagande”, pojašnjava Paddington.

  Freedom House poziva Sjedinjene Američke Države i druge svjetske demokracije da budu lideri u borbi za slobodu.

  Međutim, kritiziraju se Obamina administracija i republikanci što nisu dovoljno odlučni  u preuzimanju uloge globalnih lidera.

  U izvještaju Freedom Housa se naglašava da Sjeverna Amerika i Zapadna Evropa koje se i dalje bore s financijskom krizom, zadržale tradicionalno visok stupanj demokratskih standarda i građanskih sloboda. U Evropi demokracija nije ugrožena i usprkos rastu  nacionalizma kao odgovora na sve veći broj imigranata na “stari kontinent”.

  Djelomično slobodne države su one u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba, i političkog krajolika u kojem je jedna stranka dominantna, unatoč određenom stupnju pluralizma.

  Neslobodne države su one u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se krše sustavno. 

  Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i koje imaju nezavisne medije.

  Mirjana Rakela

  rakelam+rferl.org

  Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Yeddah Grad: Cuba
  16.01.2013 20:06
  Sve će ove zemlje koje nisu slobodne biti oslobođene američkim imperijalizmom.

  Ime: Ogorcen Grad: "Slobodna Srbija"
  16.01.2013 16:48
  Ako vam je Srbija slobodna, ne smem ni da zamislim kako je u ostalim zemljama. Pitam se koji je kriterijum slobode za FH? Nepostojanje logora smrti?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  16.01.2013 20:44
  Svet je u proseku jedno veoma neprijatno mesto.
  (U starijoj literaturi poznato kao "Dolina plača".)
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.