Utorak, 09. februar/veljača 2016, 12:48 CET

  Svijet

  Evropske zemlje glasaju za Palestinu u UN

  Kakva god odluka bude doneta, u četvrtak će biti istorijski dan za svetsku zajednicu. Nakon Francuske, i Španija, Norveška i Švajcarska su saopštile da će glasati u korist unapređenja statusa palestinske autonomije u Ujedinjenim nacijama, od države “posmatrača”, u državu nečlanicu. Time joj se ne daje pun status, ali po prvi put Palestina će poneti epitet “države”.

  Španija, Norveška i  Švajcarska glasaće u UN da Palestina postane "država nečlanica UN kao posmatrač", saopšteno je u sredu u glavnim gradovima tih država. 

  "Španija će sutra glasati potvrdno na palestinski zahtev jer verujemo da je to rešenje koje najviše odgovara postizanju mira na Bliskom istoku", rekao je šef španske diplomatije Manuel Garsija-Margalo

  Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će glasati za palestinski zahtev, na sastanku Generalne skupštine UN. 

  Isto će učiniti i Švajcarska, koja je navela da je palestinski lider Mahmud Abas obećao da će posle glasanja još više uložiti napore za obnovu mirovnog procesa na Bliskom istoku. 

  Poziciju Francuske je izneo ministar inostranih poslova Loran Fabius u obraćanju Parlamentu. S tom izjavom, Francuska kao stalna članica Saveta bezbednosti UN,  postala je prva velika zemlja u okviru Evropske unije koja podržava  Palestinu kao državu.

  Palestina mora da postigne većinsku podršku od 193 glasa.

  Palestinski ambasador Ritad Mansour je već najavio da je pred svetskom zajednicom “istorijski događaj”.

  Portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland, na konferenciji za novinare u Vašingtonu, palestinski potez nazvala je “greškom”.

  “Ne mislimo da je i jedna promena u Generalnoj skupštini od pomoći ili da je bilo koji novi tekst u Generalnoj skupštini koristan. Verujemo da će se dogoditi greška”.

  Izvestilac Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni process Robert Seri pozvao je Skupštinu svetske organizacije da glasa, kako se izrazio, odgovorno:

  “Pitanje palestinske države već je previše razvučeno i ovo je put za rešenje legitimnih aspiracija oba naroda kao i ostvarivanje stabilnosti u region. Generalni sekretar se nada da će zabrinutost za posledice, uticati na odgovorno donošenje odluke”.

  Britanski ambassador Mark Lejl izjavio je da London još nije doneo odluku kako će glasti.

  Abas je za 29. novembar najavio glasanje na Generalnoj skupštini UN o tome da se status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji unapredi sa "entiteta" na "država nečlanica".

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: beli Grad: usa
  28.11.2012 14:25
  "A sovereign state is a political organization with a centralized government that has supreme independent authority over a geographic area. It has a permanent population, a government, and the capacity to enter into relations with other sovereign states. It is also normally understood to be a state which is neither dependent on nor subject to any other power or state".
  Ja nemam nsta licno protiv da Palestina dobije status nezavisne drzave ali mi se cini da u zadnjih 20 godina kriterije navedene gore nisu ispunivane u vecem broju slucajeva.
  Priznanja nezavisnosti u vecini su zadovoljavala "geopoliticke" ciljeve.
  Hrvatska, BiH i slucaj KiM a sada i Palestine nisu ili ne ispunjavaju sve tri kriterije navedene gore da bi dobile status nezavisnosti.
  Nazalost sila i interesi su zamenili pravo.
  Odgovor

  Ime: prognanik Grad: skandinavija
  29.11.2012 00:48
  Nije mi jasan tvoj komentar ,bar kad je Bosna i Palestina u pitanju? za Hrvatsku i Kosovo mozda ima elemenata koji su protiv u navedenoj konvenciji ,ili kriterij za priznavanje,Sva sreca pa postoji internet i informacije su dostupne iz vise izvora i na vise jezika i u svima njima stoji 1000 god drzavnost Bosne a Palestine jos i vise.jedino ako ti ne racunas samo zadnjih 20 god?..
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.