Dostupni linkovi

Film o ratnom Sarajevu osvojio europskog „Oscara“


Sa snimanja filma "Kokoška"
Sa snimanja filma "Kokoška"

Njemačko-hrvatska koprodukcija „Kokoška“ redateljice Une Gunjak osvojila je nagradu Europske filmske akademije- europskog „Oscara“ - za najbolji kratkometražni film na festivalu europskih nagrada u ovogodišnjoj prijestolnici europske kulture Rigi.

Radnja „Kokoške“ odvija se 1993. u opkoljenom Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš.

Film je u potpunosti snimljen u Zagrebu, u hrvatskoj organizaciji. Režiju i scenarij filma potpisuje Una Gunjak, inače rođena Sarajka, dok glavne uloge tumače Iman Alibalić, Mirela Lambić, Esma Alić i Mario Knezović.

„Svi smo presretni! Ne znam kako da posložim riječi da izrazim uzbuđenje koje titra u svima nama,“ kazala je autorica za HTV.

Una Gunjak desno
Una Gunjak desno

Una Gunjak je 2008. diplomirala filmske studije na Sveučilištu u Torinu, a 2010. magistrirala je montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu gdje trenutno živi i radi kao montažerka i redateljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama. „Kokoška“ joj je prvi profesionalni autorski projekt.

Uz nju, na filmu su radili i direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Zagreba.

(Trailer filma "Kokoška")

Kokoška je dosad osvojila više od 20 festivalskih nagrada, a uvrštena je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, kojeg je 1984. godine osnovao Robert Redford.

„Kokoška“ ' je nominaciju osvojila na Festivalu kratkometražnog filma i animacije Encounters održanom u rujnu u Bristolu, a za titulu najboljeg europskog kratkometražnog filma natjecala se sa još 14 europskih filmova.

XS
SM
MD
LG