Dostupni linkovi

File i Tadić: Bolji dani za evropsku budućnost Srbije


Štefan File i Boris Tadić posle razgovora u Beogradu, 17. septembar 2010
Štefan File i Boris Tadić posle razgovora u Beogradu, 17. septembar 2010
Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je u Beogradu da je vreme da se Brisel ozbiljno posveti srpskoj kandidaturi, založio se za nastavak reformi, ali i za jačanje saradnje u regionu, uključujući i Prištinu. Mediji spekulišu i da je File doneo teme za dijalog Beograda i Prištine. Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da je cilj Beograda da do kraja sledeće ili početkom 2012. godine počne pregovore o članstvu ali da Srbija ne želi da napreduje zaobilazeći prirodne faze učlanjenja.

Naglašavajući da je Rezolucija koju je “podnelo 28 evropskih država Generalnoj skupštini UN, stvorila novi zamajac u odnosima Srbije i EU” i File i Tadić nagovestili su bolje dane za evropsku budućnost Srbije.

Evropski komesar za proširenje Evropske unije Štefan File kaže da je došlo vreme da Unija ozbiljno shvati zahtev Srbije za članstvo.

“Iskreno se nadam da će konsenzus oko ovog pitanja biti uskoro postignut i da će odluka biti doneta uskoro. Postoji opšte uverenje da se ova prilika ne sme propustiti. Nadam se da će Komisija dobiti zeleno svetlo za otpočinjanje procesa koji će označiti novi nivo angažovanja i pomoći Srbiji u procesu reformi, koje pre svega treba da reflektuju potrebe vaših građana ali i koje će vam pomoći da se još više približite EU. To će biti proces u kome nema prečica i Srbija će biti ocenjivana na osnovu učinka. Ali, tokom današnjih razgovora uverio sam se da su obe strane odlučne da se ozbiljno angažuju na ovome”, kaže File.

U Briselu je pre tri dana, na ministarskom sastanku, najavljeno da će zahtev Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji biti na dnevnom redu u oktobru, kada se održava sastanak Saveta EU za opšte poslove. Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je nadu da bi pregovori o članstvu Srbije u EU mogli početi krajem naredne ili početkom 2012. godine.

“Mi želimo da u najkraćem mogućem roku otpočenmo pregovore o članstvu u EU. Ali ne želimo da na veštački način dobijemo ubrzanje ovih procesa. Namera Srbije jeste da prođemo sve etape na taj način što ispunjavamo uslove koje je postavila EU”
, rekao je Tadić.

I komesar za proširenje EU i njegov domaćin u Beogradu složili su se da na putu Srbije u Uniju neće biti prečica nego da će se proces odvijati prema zaslugama. Jedna od zasluga Beograda je svakako i pristajanje na zajedničku rezoluciju o Kosovu. Beogradska štampa piše i da je evropski komesar doneo teme za dijalog Beograda i Prištine a koje su u vezi sa životom kosovskih Srba.

Posvetiti se evropskoj agendi


Na kratkom brifingu u Predsedništvu Srbije, gde novinarima nije bilo omogućeno postavljanje pitanja, File je na temu Kosova samo rekao da su razgovori koje je imao sa zvaničnicima u Beogradu bili prilika da uvidi ulogu Srbije u regionalnoj saradnji.

"I uveren sam da ćemo videti pragmatičnu regionalnu saradnju u kojoj će učestvovati sve susedne zemlje, ali u kojima će učestvovati i Priština", rekao je File.

Srpski predsednik nije propustio ni ovu priliku da ponovi da Srbija ima pravo da brani svoje legitimne interese na Kosovu.

“Verujem da možemo da pronađemo stabilno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju što podrazumeva poštovanje legitimnih nacionalnih interesa albanskog naroda, i srpskog naroda, i države Srbije”
, izjavio je Tadić.

Evropski komesar je u Beograd došao i da prenese poruku ohrabrenja da se Srbija posveti ključnim izazovima evropske reformske agende, uključujući pravosuđe, borbu protiv korupcije i saradnju s Hagom. File je tokom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem rekao da je u narednom periodu posebno bitan nastavak i produbljivanje regionalne saradnje, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević izjavila je za RSE da uprkos tome što je mnogo nedovršenog, veruje da će Beograd, u svim oblastima za koje se evropski komesar bude interesovao, pokazati napredak:

“Najvažnije je da postoji klima u kojoj se dalji koraci Srbije čine izvesnijim i prirodnijim. Svi problemi čije rešavanje očekujemo biće izazovi u procesu evropskih integracija. A mislim da smo se za upitnik pripremali, sada je najvažnije da on što pre dođe, i verujem da ćemo na sva pitanja uspeti da odgovorimo na način koji će potvrditi administrativni kapacitet brzinom ali i kvalitetom”
, ocenila je Delević.

Beograd je sada uspešno preskočio stepenik zvani Kosovo na putu evropskih integracija. No, može li ponovo naletiti na njega kada dođe na dnevni red popunjavanje upitnika Evropske komisije s obzirom da tada treba upisati recimo granice i broj stanovnika. Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka kaže da joj se čini da to uopšte nije sporno pitanje.

“Administracija u Srbiji zna kako će da odgovori na upitnik i pitanja gde su granice, broj stanovnika, od čega se sastoji Republika Srbija. Ona mora da odgovori onako kako to stoji u Ustavu. Ali s druge strane, ja sam potpuno sigurna da nijedna od država, čak ni one koje su priznale nezavisnost Kosova, to neće sada otvarati kao pitanje. Ovo nije dokument u kojem ćete vi sebi definisati granice, i da neko to prihvati ili ne, to je veliko političko pitanje. Upitnik je veliko tehničko pitanje. Ali, ne kažem da nakon upitnika, prilikom ocenjivanja dobijanja statusa kandidata, ovo pitanje se neće otvoriti”, smatra Tanja Miščević.

Evropski komesar za proširenje stigao je u Beograd desetak dana nakon što su srpske vlasti, posle prvobitnih problema, usaglasiel rezoluciju o Kosovu sa Briselom.
XS
SM
MD
LG