Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:58 CET

  Bosna i Hercegovina

  File u BiH: Nema napretka bez ispunjenja uslova iz Mape puta

  Štefan File na pres konferenciji u Sarajevu, 27. novembar 2012.
  Štefan File na pres konferenciji u Sarajevu, 27. novembar 2012.
  Komesar evropske unije za proširenje i evropsku politiku, Štefan File naglasio je tokom posjete BiH kako bh. političari moraju preuzeti odgovornost, te izvesti zemlju iz političkog ćorsokaka.

  Fokus razgovora evropskog komesara sa ovdašnjim zvaničnicima bio je na provođenju "Mape puta" dogovorene na prvom sastanku, održanom 27. juna u Briselu, i neophodnim koracima koji treba da uslijede.

  Bez ispunjavanja uslova iz Mape puta, nema napretka ponovio je komesar File.

  “Nažalost moram reći da predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koje su preuzeli na sebe u toku našeg prvog sastanka, prvog dijaloga, koji je krajem juna održan u Briselu. I dalje ne postoji politički dogovor o implementaciji presude Sejdić-Finci. Implementacija presude Sejdić – Finci je neophodna za eliminaciju diskriminacije protiv manjina. Kredibilna aplikacija BiH za članstvo u EU ne može biti podnesena prije negoli dođe do implementacije ove presude”, naglasio je File.

  Komesar File je na konferenciji za novinare istakao da perspektiva članstva BiH u Evropskoj uniji i dalje ostaje realna, ali da se zadaci neće promjeniti.

  “Ne postoji nikakva prepreka da BiH sprovede dugi proces pristupa EU, kao država koja ima decentralizovanu strukturu. Jedini preduslov za ovo je pouzdana i efektivna koordinacija svih nivoa vlasti, u skladu sa njihovim ustavnim kompetencijama“, objašnjava File.

  Komesar File je pohvalio bh. političare za napore koje su uložili da odgovore na upitnike, vezane za pitanja zaštite okoliša, te javnih nabavki.
  Bh. političari nakon susreta sa Štefanom Fileom, 27. novembar 2012.Bh. političari nakon susreta sa Štefanom Fileom, 27. novembar 2012.
  x
  Bh. političari nakon susreta sa Štefanom Fileom, 27. novembar 2012.
  Bh. političari nakon susreta sa Štefanom Fileom, 27. novembar 2012.

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istakao je kako bh. političari moraju biti zadovoljni napravljenim poslom. Pred bh. političarima je još provedba suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, te formiranje efikasnih mehanizama koordinacije, naglasio je.

  “Sa zadovoljstvom se mora konstatirati da smo napravili veliki napredak. Da smo jednostavno sve prepreke koje su bile prisutne u prethodnom period sveli na dva, takoreći, tehnička pitanja. Ja se iskreno nadam da ćemo u narednim danima otkloniti te dvije dileme”, kaže, Bevanda.

  Lideri sedam bh. stranaka, koji su učestvovali na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje iskazali su spremnost za daljnji rad na zadacima iz Mape puta. Komesar EU nije dao nikakav rok za rješavanje preostalih obaveza iz Mape puta, ali su se bh. političari složili da to bude polovina februara 2013.godine, za kada je zakazan naredni sastanak na visokom nivou.

  Inače, na sastanku u utorak kojim je predsjedavao File, prisustvovali su i šef delegacije EU u BiH  Peter Sorensen i njegov zamjenik Renco Davidi.

  U razgovorima su učestvovali delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u kojoj su predsjednik Milorad Dodik i član Izvršnog odbora SNSD-a Željka Cvijanović, delegacija SDS-a koju čine predsjednik Mladen Bosić i član Glavnog odbora stranke Mirko Šarović, te lideri HDZ BiH Dragan Čović, HDZ 1990  Božo LJubić, SDP-a  Zlatko Lagumdžija, SBB-a  Fahrudin Radončić i SDA-a Sulejman Tihić.

  Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić, te entitetski premijeri, Aleksandar Džombić i Nermin Nikšić.

  Evropski komesar za proširenje, Štefan File održao je pojedinačne sastanke sa liderima vodećih političkih stranaka i predstavnicima institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH. Fileova posjeta predstavlja još jedan signal evropskog podsticaja vlastima BiH da nastave sa neophodnim reformama za napredak zemlje na putu evropskih integracija, a u korist građana.

  Selma Boračić-Mršo

  Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Rom-kozara Grad: Prijedor
  02.12.2012 06:33
  File u BiH: Nema napretka bez ispunjenja uslova iz Mape puta...a mi dodbro u BiH znamo da nema Mape puta sa dodikom i sa njegovim kolegama iz SNSD i a ni Implementacija presude Sejdić – Finci je koja je neophodna za eliminaciju diskriminacije protiv manjina....jer srpska je jos 1992 napravljena da bude etno-cista srpska drzava i da ima takve lidere ko dodik...tamo mi romi ,jevreji bosnaci hrvati, nemamo sta trazit sve dok se genocidna tvorevina ne ukine od onih sto su je napravili 1995 u dajtonu....do je to tako mi nikad necemo u EU
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.