Dostupni linkovi

FBiH: Konačno jedan udžbenik za jedan predmet


Udžbenici, ilustracija, foto: Midhat Poturović
Udžbenici, ilustracija, foto: Midhat Poturović
Na području Federacije BiH od nove školske godine učenici devetih razreda osnovnih škola kupovaće samo jedan udžbenik za jedan predmet. Tako je odlučila koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH. Tvrde kako će udžbenici biti jeftiniji, te da će ih moći koristiti više generacija. Ovakva odluka nije se svidjela izdavačima, koji kažu kako je to ogroman korak nazad u udžbeničkoj politici.

Nakon niza grešaka, kao onih da vuk živi na grani ili pak da ovca daje med, novi ministar obrazovanja i nauke na nivou Federacije krenuo je u izmjene pravila koja regulišu ovu oblast. Konačna odluka o postupanju, pripremanju i odobravanju udžbenika usvojena je krajem decembra 2011. godine.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić smatra kako se ovakav korak morao poduzeti zbog udžbeničke politike koja je, kako tvrdi, bila puna propusta i nedorečenosti.

„Odobravanje jednog udžbenika svakako da će smanjiti i zbrku i probleme koji nastaju. Imamo udžbenike i imaćemo koji su odobreni i recenzirani po novom sistemu pravila i procedura. U prednosti su sigurno kvalitetniji udžbenici“, kaže Mašić.

Pooštren je i izbor recezenata, tako da udžbenik prolazi tri faze takozvane provjere prije štampanja. Također, koordinacija ministara usvojila je i odluku kojom je određen i utvrđen sistem odgovornosti za sve greške koje se pojave u udžbeniku. Ministar Mašić ističe kako do sada odgovornost izdavača i štamparija nije postojala:

„Ukoliko izdavačka kuća ne otkloni greške koje su i prvi i drugi krug recenzenata utvrdili i naložili da se otklone, i pusti udžbenik u štampanje i desi se greška, zna se ko je odgovoran - ili štamparija ili izdavačka kuća, oni će to između sebe riješiti.“

Iako su tražili promjene u udžbeničkoj politici, izdavači su nezadovoljni krajnjom odlukom koordinacije ministara obrazovanja i nauke FBiH. Smatraju kako se ovakvim modelom daje monopol jednoj izdvačkoj kući.

„Smatramo da ne može biti jedan udžbenik za jedan predmet. To je monopol koji je nedopustiv čak i kada je u pitanju Zakon o tržišnoj konkurenciji. Jedan udžbenik donosi monopol, a monopol nikad nije donio kvalitet“, kaže Jasna Kragulj, izvršna direktorica marketinga Sarajevo Publishinga.

Nova pravila u udžbeničkoj politici ugrožavaju opstanak mnogih izdavačkih kuća, tvrde izdavači. Ajdin Šahinpašić, iz istoimene izdavačke kuće, kaže kako ovakva pravila narušavaju tržišnu konkurenciju.

„Oni su uništili konkurenciju. Do sada smo mi tržišnom utakmicom nastojali osvojiti tržište. Sada kad smo u situaciji da imamo samo jedan udžbenik, više nema tržišnog mehanizma koji bi ograničio cijenu izdavača na tržištu“, navod Šahinpašić.

Podrška sindikata

Jedna od autorica udžbenika za predmet geografija, Enisa Kulašin, čiji rukopis nije odabran, ogorčena je na provođenje novog sistema recezenata. Smatra kako je oštećena.

Udžbenici geografije
Udžbenici geografije
„U devetom razredu geografija je nacionalni predmet. Mislim da je ovo gore od ’sto vukova na grani’ šta se uradilo sa nacionalnim predmetom. I strašno je šta je prošlo u rukopisu koji su recenzenti proglasili najkvalitetnijim udžbenikom koji su oni dobili na uvid“, kaže Enisa Kulašin.

Ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić za tvrdnje izdavača kaže da su neopravdane, te da je svjestan da se boje za egzistenciju. Naime, izdavač čiji udžbenik prođe na konkursu, radiće oko 10.000 udžbenika, što će donijeti popriličnu zaradu. Međutim, novi udžbenici bi trebali biti jeftiniji. Mašić napominje da je jedini razlog za uvođenje novog modela bio da se olakša roditeljima, djeci i nastavnicima:

„Mi ne želimo više te probleme jer su ispaštala na kraju djeca, ispaštali su roditelji, ispaštali su nastavnici. Ja ne znam u čemu je problem. U čemu je problem da najbolji udžbenik bude izabran?“

S druge strane, Jasna Kragulj smatra kako je bilo i drugih opcija koje bi zasigurno donijele uštede roditeljima, a nastavnicima olakšale posao.

„Zašto se ministar od trenutka kad je došao pa do danas, ako se već tako brine za roditeljski džep, nije potrudio da se ukine PDV na udžbenike i PDV na školski pribor, pa bi tako učinio veliku uštedu roditeljima?“, kaže Jasna Kragulj.

Odluku koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, koju čini šest ministara, podržali su i u sindikatu.

„Ovo je veliko olakšanje jer se dešavalo da smo mi od organa upravljanja u školama imali situaciju da su nam bili naturani određeni udžbenici, gdje nismo imali mogućnost izbora. Radili smo ponekad po udžebnicima po kojima nismo željeli da radimo. Ovo će dovesti do značajnog pojeftinjenja udžbenika. I s druge strane, isti udžbenik moći će koristiti više generacija“, navodi predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović.

Model jedan udžbenik za jedan predmet za sada se primjenjuje samo na deveti razred osnovnog obrazovanja. Uskoro bi trebao početi proces odabira udžbenika za peti, šesti i sedmi razred, a udžbenici za ostale razrede odobreni su po starim pravilima, koja će važiti do 2014. godine.
XS
SM
MD
LG